Сезон «лупіловки» розпочато…

Опубликовано moderator - Dec 06

Ось і повернулася в наш край ця напасть, ця печерна свідомість – ПОЛЮВАННЯ.

Більше 7 років у зв’язку з війною воно було, слава Богу, заборонено. А тепер…

Ще влітку 6 серпня голова обласної військово-цивільної адміністрації своїм розпорядженням хитро так зазначив: «ЗАБОРОНИТИ відкриття сезонів полювання на всі види мисливських тварин на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду Донецької області, Бахмутського (окрім Бахмутської, Сіверської, Соледарської міських територіальних громад), частково на території Покровського (території Очеретинської селищної територіальної громади), Волноваського, Маріупольського районів (ближче сорока кілометрів до лінії зіткнення) Донецької області у мисливський сезон 2021/2022 років до завершення операції Об’єднаних сил…». 

Тобто, в інших районах і територіях можна.

«Справжні чоловіки», які вміють обходитися зі зброєю – «рванули в бій». Насправді – до війни може це якось і було прийнято, а тепер – не соромно? Справжні чоловіки – беріть зброю і на передову!

Місяць тому вже почалися «наслідки»: «По інформації поліції під час полювання у Волноваському районі 63-річний мисливець отримав смертельне вогнепальне поранення. За попередньою інформацією, 59-річний чоловік випадково з незареєстрованої рушниці застрелив свого товариша, з яким приїхав на полювання...». До речі – вбивство скоїлося в місці, де полювання заборонено!

Дозволив полювати наш губернатор – колишній прокурор. І левова частка всіх, хто законно чи незаконно виходить на «мочилово живого» - вчорашні чи сьогоднішні правоохоронці (включаючи суддів), інспекторі різних рівнів (в тому числі екологічні). Треба ще дивуватися, як наші правоохоронці при обласній владі витримали стільки часу та не відкривали полювання! 

Ми звертаємося до всіх, хто побачить якісь порушення та негаразди від цього дозволу (наприклад, після «мисливського привалу» загорівся ліс чи трава) – дзвоніть, сигналізуйте, бо будете мовчати – не залишиться нічого живого. 

А поки що – до нас звернулися мешканки Плещієвки, які 27 листопада - в день початку полювання на зайців випадково були на території РЛП «Клебан-Бик» і чули постріли на 8 ранку в районі старого трудового табору на лівій стороні водоймища та бачили автомобілі на оглядовому майданчику парку. За дві години такі ж самі постріли вони чули вже під Плещієвським бугром. Але, як пояснило нам керівництво РЛП, дійсно в цей день мисливська організація проводила полювання поряд з парком. Про що попередила за тиждень. Щоб «чогось не сталося» служба охорони парку чергувала по межах (автомобілі були їх). Мисливці під їх надзором рухалися в сторону Плещієвки. На території парку їх не було. Йшли більше по ріллі…

За день до цього ми були на «Клебан-Бику», бачили, навіть, рідку у нас скопу. Як вважаєте – після цієї лупіловки впритиск до парку тварини себе будуть нормально почувати?

Мешканці наших сіл говорять, що за ці роки без полювання природа, дійсно, відпочила. Кількість тварин та їх різновид збільшилися і люди шкодують, що наші «справжні чоловіки» знову почали свій ганебний «відпочинок».

До речі, за результатами опитування 67% українців висловлюються за заборону полювання заради розваги. Найбільше проти мисливських розваг виступають жінки (73%), а також молодь у віці 16-19 років (74%). А в нашій, прифронтовій полосі, схоже – цей відсоток ще більше.

В.Березін