ПроЄкт "АНТИПАЛ-22" листопад-грудень 2021

Опубликовано moderator - Dec 20

21 листопада центр "Антипал", який працює на базі Костянтинівського ліцею 9 і втілює в життя проєкт "АНТИПАЛ", отримав оргтехніку і освітлювальні прилади для роботи відеоблогінга. Ми розвиваємося, і тепер маємо більше технічних можливості для проведення компанії "Антипал"!

24 листопада учасники проекту прийняли участь у публічній презентації мобільного застосунку (додатку) «EcoWater», яка проходила у відкритому просторі «ТатоХаб» м.Краматорськ. За участі представників державних органів влади, правоохоронних та контролюючих органів та ЗМІ було обговорено стан водних ресурсів регіону та інструменти співпраці влади й громадськості в рамках екологічного моніторингу водойм регіону.

Захід було організовано ГО «Клуб рибалок України – Юей Фішинг Клуб» в рамках проєкту «EcoWater». «EcoWater» – це мобільний додаток-мапа для громадського моніторингу екологічного стану водних об'єктів Донеччини, де кожен громадянин у реальному часі, використовуючи відкриті дані, може бачити на єдиній мапі точне географічне місце та юридичний статус водойм, їхній екологічний стан і т.ін. Крім того, еко-активні громадяни завдяки додатку можуть подати сигнал про загрозу чи наявні проблеми водойми (наприклад, паління очерету, трави чи стерні на березі!!!), щоб відповідальні служби могли вчасно та оперативно відреагувати на надзвичайну ситуацію.

24 листопада для роботи центру "Антипал" ми отримали комплект меблів: стіл письмовий і 5 стільців. Тепер наша творча група зможе комфортно працювати. Також відбулося чергове засідання обласного Дитячого екологічного парламенту ДОЕНЦ, за участю дітей з різних міст і ОТГ Донецької області. Вихованці гуртків «Дитячий екологічний рух» і «Основи фенології», на базі Костянтинівського ліцею №9 представили проєкт АНТИПАЛ та розглянули визначення пріоритетних шляхів збереження біорізноманіття на Донеччині. Більш детально розібратися дітям в проблемі збереження біорізноманіття допомагала, фахівчиня з екологічної просвіти РЛП «Клебан-Бик» Г.Семеніхіна. Вона детально розкрила проблему зменшення біорізноманіття, акцентувала увагу на погіршенні стану степів і природи Донецької області, а ще про основні засади заповідання.

Вихованка гуртка «Дитячий екологічний рух» ДОЕНЦ учениця 7 класу Зорянської школи Янишак Юлія виступила з доповіддю «Розорювання цілинних степів - перший крок до знищення степових біотопів та зменшення біорізноманіття».

Підсумовуючи всі пропозиції, вирішено: 1. Долучитися до конкретних справ, знайти природний об’єкт, який треба захистити і взяти під охорону. 2. Розпочати пошуково-дослідницьку роботу природного об’єкту і провести навчання, як оформлювати запит на його захист.

26 грудня по проєкту "АНТИПАЛ-2022" для учнів, вихованців гуртків ДОЕНЦ було проведено навчання "Як протидіяти підпалам". На центральній ділянці РЛП "Клебан-Бик” нас гостинно зустріли Семеніхіна Галина Михайлівна, Дубова Аліна Юріївна, вони разом з працівниками парку розповіли дітям про те, як можуть виникати пожежі у степу, і як їх гасити. Показали спеціальні протипожежні рюкзаки, провели екскурсію по території парку і навчили користуватися квадрокоптером. А ще всі отримали від РЛП "Клебан-Бик” еко-подарунки.

Також була організована зустріч з пожежниками пожежної частини Іллінівської ОТГ, що знаходиться у селі Олексадро-Калінове. Пожежні розповідали про те, як в степу через людську безпечність, дуже часто бувають пожежи і гасити їх дуже складно. Показали пожежну машину і розповіли як вона працює. Посидіти в пожежній машині захотіли всі, тож отримали цілу купу позитивних емоцій

В Олександро-Калиновому нас зустрів Тараман Андрій Вікторович, ентузіаст і патріот свого рідного села. Він провів екскурсію у музей, в якому дізналися як жили селяни в 19 столітті. А потім Андрій Вікторович ознайомив нас з дерево-подрібнюючою машиною, яка виступає як альтернатива спалювання гілок. Подрібнену на тріску деревину селяни використовують для опалення будинків, а ще нею мульчують клумби. Потім ми подивились як люди замість того, щоб спалювати листя, роблять з них компостні кучі, які за 2 роки перетворюються на компост і органічне добриво. Але всіх вразив екологічний транспорт господаря — багатопедальний велосипед “УЗВАР”. Хто не знає - це справжня веломашина. Прокатилися від веслюка Данки до школи з вітерцем, музикою і веселим сміхом.

Зустрічайте наших блогерок Тік-Току Валерочку і Шурочку і блогерку Інстаграму Катюшу. Підписуйтесь на наші сторінки Антипал в Інстаграмі і Тік-Токі, слідкуйте за нашими "сторі". Ми змінюємо стереотипи, змінюємо себе! Змінюйтесь разом з нами! Як що хочете зупинити підпали очерету, трави і спалювання листя - почніть з себе!!!
Учасники проекту “АНТИПАЛ-22”.

3 грудня в Краматорському Антикризовому медіа-центрі учасники проекту “АНТИПАЛ-2022” прийняли участь у круглому столі-обговоренні: “Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до впровадження”. Були підведені підсумки Міжнародного проєкту«Чисте повітря для України» за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, презентоване дослідження, підготоване у 2021 році. Учасники - представники ГО «Арніка» (Чехія), Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА, ГО «Зелений світ – Друзі Землі», КП «Центр екологічного моніторингу» (Дніпро), ГО «Екодія» (Київ), Краматорська лабораторія спостереження за забрудненням атмосфери (Краматорськ), «ЦЕНТР МОНІТОРИНГУ ДОВКІЛЛЯ» (Краматорськ) закликали покращити моніторинг забруднення повітря та залучити громадськість до розробки регіональних стратегій зменшення забруднення. Приймав нас друг ГО “Бахмат”, керівник Фонду розвитку громади Краматорськ — Станіслав Черногор.

Керівництво проєкту “АНТИПАЛ-22”

Проєкт виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.