Навіщо вбивати змій — ви ж не б’єте розетку лопатою...

Опубликовано moderator - Jun 11

Мешканка Червоного розмістила в себе на сторінці фейсбука світлини мертвої кози та роздертої кішками змії з надписом: “Сьогодні в групі фб була розміщена публікація: Ми спіймали гадюку і обезголовили... А сьогодні козел помер від укусу... І коли мені кажуть всі ці диванні захисники змій, дуже хочу кинути пару на диван - нате, захищайте, або захищайтеся — обирайте!”.  Саме такі аж кишать у нас на Червоному... А ви говорите, нібито вони не є небезпечними... Саме таку в 2015 мій покійний чоловік убив в городі, потім, коли я зняла з неї шкіру панчохою, то виявилося, що у неї 11 яєць в середині було... Та й зуби у них були!!! Я при зустрічі точно не буду з'ясовувати — чи вуж це, чи полоз. Скільки на наших пагорбах всякої гидоти подібної!? А запитайте скількох військових вже вкусили!”...

У фейсбуці розгорілася суперечка, з якої ми взяли саме цікаве:

«А якщо б кізоньку бджоли покусали, то ви б закликали нищити бджіл? Якісь дивні подвійні стандарти. До речі, від укусів бджіл більше людей гине, ніж від укусів наших гадюк».

«Це добрий знак. Гадюки будуть контролювати популяції гризунів і менше людей загине і захворіє від хвороб типу бореліоз, бабезіоз, токсоплазмоз і інших, які поширюються на мишах і передаються через кліщів людям. В Україні, через знищення гадюк, бореліоз і подібні хвороби стали справжньою проблемою в центральних і східних регіонах. Люди повинні пам'ятати: кожна гадюка — це спасіння десятків людей від тяжких хвороб. Вбив гадюку — вбив, або прирік на інвалідність десятки людей. Так, гадюка представляє певну небезпеку, але значно більшу небезпеку представляє їх відсутність. Значно більшу небезпеку, ніж гадюки, для людей представляють електричні розетки, але ж ніхто не рубає їх лопатою...»

Ми запитали у довгорічної керівниці медицини Костянтинівського району, а потім Іллінівської громади Н.Ліхтенштейн: “Чи були випадки укусів змій в нашому краї?”, на що Наталія Борисівна відповіла, що такого не пам’ятає. Але інструкція на такі випадки та спеціальна антиотрутна сироватка в травматологічному відділенні, куди повинні доставляти таких травмованих, є.

Соб.кор.