Удар стихії прийшовся на Марину

Опубликовано moderator - Aug 02

Чем дальше от той среды, 21 июля, когда вдруг всё потемнело и ураганный ветер зашевелил, сорвал, повалил всё, что можно было повалить, тем как-то всё забывается. А напрасно. Мы живем в период грандиозных климатических изменений, поэтому готовиться к ним надо.

Поэтому, давайте вернемся к «семисекундному погодному сумасшествию». За этот миг только в нашей громаде без электричества остались 700 потребителей. Наибольший удар приняла Белокузьминовка (в прессе уже много писали о том, что наделала непогода в соседнем Краматорске) и Веролюбовке. По всей Донетчине в результате бури казались повалены деревья, которые падали на крыши домов, дороги, авто и линии электропередач, часто ветер сносил крыши. В результате падения деревьев, шифера и разрушения здания 8 человек пострадали в Дружковке, а мужчина 1983 г.р. погиб. 

Не обошлось без пострадавших и в Константиновке. Трубу, которая стояла на крыше здания Главного управления Госгеокадастра в Донецкой области (Европейская, 13), так «лупануло» сверху деревом, что она пробила крышу и упала в кабинет, где работали женщины.

Они пережили такой ужас, что и сейчас не могут отойти от стресса. Для полноты картины мы связались с государственным кадастровым регистратором Мариной Юрьевной, 1986 г.р., которая приняла на себя главный удар стихии. Переселенка из Ясиноватой (живет в Константиновке уже 3 года), рассказала, что их кабинет расположен на втором этаже двухэтажного старого здания. В кабинете она находилась с коллегой-девушкой. Потемнело, Начался ветер. Они закрыли окна. Были слышны удары дерева по крыше. И вдруг, прямо на голову Марине стала сыпаться штукатурка и куски деревянного перекрытия. «Я опустила голову, поэтому всё пошло на затылок и спину.

Меня начало заваливать, - рассказывает Марина. - Потом как что-то подорвало, я вскочила и выбежала в коридор. В этот момент прямо на место, где я сидела, рухнуло всё остальное – потолочное перекрытие, кирпичи и другое, по сути печная труба (воздухоотвод), что была на крыше. Если бы не встала и не убежала – не знаю, чтобы со мной было”.

Увы, работники Геокадастра, видимо, не следят за сайтом Горсовета, поэтому о штормовом предупреждении на знали. 

“Было много крови – всё моё желтое платье стало красным, - продолжает пострадавшая. - Я сразу не поняла – откуда кровь, которая стекала по носу. Думала перелом носа, сразу боль не чувствовалась. Скорая отвезла в травмпункт. Там поставили диагноз – сотрясение головного мозга, забойная рана головы с рассечением и отеком, который пошел на глаза. Была операция – зашивали рану больше 4 сантиметров. Но жить буду...”.

Марина сейчас чувствует себя лучше, но беспокоят кошмары — когда что-то падает на голову. 

Коммунальщики залатали дыру в крыше и обрезали злополучное дерево. Оформляется травма на производстве. Соцстрах проводит необходимые обследования и замеры.

І це тільки 7 хвилин 

“В середу стихія бушувала тільки 7 хвилин. А стільки накоїла. Чи думаєте Ви про те, що в нашій громаді (згідно кліматичних угод) повинна бути Програма по вирішенню проблем зміни клімату. Пріоритети - на що треба, перш за все, виділяти гроші. Наприклад, на укріплення дамб, створення чи ремонт лівньовок, перевірку газо- та інших проводів, постачання води при аваріях та інше, - задали ми питання меру О.Азарову на брифінгу. І даємо його відповідь:

“Ми готуємося до подібного. Ще 20-го числа, до штормового попередження були проведені роботи по розчищенню лвневої каналізації. Ми готувалися до одного, але сталося інакше — практично без дощу. На сьогодні треба розуміти — до чого треба готуватися і які заходи нам треба застосувати. Було проведено аналіз таких надзвичайних ситуацій погодних катаклізмів. Подивіться як готуються в Сполучених Штатах: все одне багато руйнується, але все відновлюють і живуть далі. Тому чи є такий інструмент, який нам надасть можливість вирішити це на місцевому рівні (Програма підготовки, тощо)? Відразу скажу, що така програма повинна відповідати державній програмі. Наскільки ми знаємо — вона розробляється. А ми зі свого боку аналізуємо такі випадки, як 21 липня, прогнозуємо, що може відбутися. Але, коли вириває з корінням навіть не аварійні дерева, то як готуватися — різати усі дерева? Це неможливе. Що стосується роботи з аварійними деревами, то я хочу чітко подякувати керівнику “Комунсервиса” С.Балабекову за швидкість та чіткість роботи в цьому напрямку. За декілька місяців 2021 року зроблено стільки, що не зроблено, майже, за попередні два роки. Кількість звітів, що я отримав від КП “СЄЗ” у січні-березні щодо неможливості виконати роботи по обрізанню аварійних дерев чи гілок, тобто, що СЄЗ не може виконувати по цьому рішення виконкому — просто лякало! Було зрозуміле, що має бути “Зеленбуд”, але я його бачив трішечки в іншому напрямку діяльності. А на сьогодні це підприємство тільки встигає зрізати такі дерева. Люди побачили, що, нарешті, робота ведеться й стали більше звертатися. Ми зробили заявку на взяття в оренду ще однієї автівки з пристроєм підняття. Бо в цьому році немає можливості купити. Орендуємо машину, за її допомогою доб’ємося максимального результату та посилимо цю роботу. Але, черговий раз закликаю всіх, кому потрібна робота — приходьте в “Комунсервіс”!

Слава Богу, що наше місто не отримало важких наслідків. А ось Білокузьминівський старостинський округ постраждав — було багато руйнувань: школа, дитячий садок, газопровід, багато трансформаторних підстанцій (ТП) вийшло з під ладу. 

Люди вимагають зробити ремонти що найшвидше. Але по електриці всі права мають лише служби ДТЄК і на сьогодні вони жодної секунди не сидять на місці. 

Так. Іноді вони приїжджають та з'їжджають, але це обстеження. Спочатку вони роблять ТП, потім інше. Всі роботи будуть завершені”. 

В.Березін