Рейд по розливайкам — перше вилучення контрафакту, або Як живеш Червоний?

Опубликовано moderator - Nov 29

18 листопада відбувся черговий рейд спеціальної групи, яка була створена ще наприкінці березня цього року, по точках продажу цигарок без акцизної марки та спиртних напоїв невизначеного походження — “лівої горілки” чи якогось шмурдяку, що продають на розлив, отруюючи місцеве населення. 

Початок роботи поліції після контрольної закупки

Ця група складається з представників фінансового відділку міськвиконкому, громадської ради, активістів, представників ЗМІ та поліції.

Зазвичай, за один рейд — часів за 4-5, група встигає об'їхати усім містом 6-8 пунктів, зафіксувати та запротоколювати контрольну закупівлю цигарок поштучно та лівої горілки. 

Ми вже неодноразово писали про такі рейди. Господарі цих торгових точок кожного разу жалілися — “нема грошей оформити продавця”, “нема з чого платити податки”, “нема за що жити” і т.ін. Але все одно надалі здійснювали незаконну діяльність.

Ось і цього разу група вкотре навідалась до одного кіоску, що на сел. Червоний і, м'яко кажучи, “офігєла” від дій молодих співробітників поліції, яких нам відрядили в рейд. Вони вперше, за весь час існування групи, стали вимагати від власника точки продажу здати увесь незаконний товар — цигарки без акцизу та ліву горілку.

До своєї халабуди прибув її власник — Джавід. 

Безжурний Джавід

Це той Джавід, якого під час попереднього рейду, що відбувся ще влітку, запитали — “Кто крыша твоя?”. На що він відповів — “Мусаев” (це відео можна передивитися на ютуб-каналі “Провінції”) — ну ви, гадаю, зрозуміли, про кого йде мова... 

Але цей чоловік викликає навіть якусь симпатію — влітку він був розслабленим і веселим, на чай запрошував (ось ми і приїхали). А зараз, ясна річ, було видно по обличчю, що йому дуже неприємна вся ця ситуація, коли з його ларька винесли 139 пачок контрафактних цигарок та 4,5 літри шмурдяку, але все ж таки почуття гумору він не втрачав.

А почуття гумору не втрачав, як здається тому, що “полиняв” він всього на ті 139 пачок цигарок і 4, літри горілки. Бо коли він приїхав, то одразу сказав своїй реалізаторші — “я тебе все привезу, не переживай...” А в коментарях до відео, користувачі ФейсБуку почали писати:

“Очередь постоянная!!! Разлив 24/7”, “Хоть пару часов прошло, перед тем как назад весь товар отвезли?”, “А кули толку, как торговали так и будут торговать” і так далі.

Підрахунок контрафактного товару

Цей кіоск не єдина торговельна точка в радіусі 500 метрів, але сюди чомусь йдуть місцеві — хто з фінгалом після вчорашніх непорозумінь, хто з пом'ятим лицем після невдалих посиденьок, хто йде ще не протверезивши щоби “догнатися”... Саме таку картину маслом ми і побачили, поки поліціянти телефоном вели перемовини із власником кіоску, аби той все ж таки приїхав, відчинив свою халабуду та здав незаконний товар, бо нашим закупником були придбані безакцизні цигарки та горілка на розлив.

Цигарки вроздріб коштують — 2 грн. штука, 100 грамів “горілки” — 7 грн.

Професіонали гри у доміно та майстер спілкування з однокласниками

Але спершу поліції довелося довго пояснювати ситуацію продавчині, поки вона телефоном з'єднала працівника поліції з власником генделика, та щоби та збігала додому за паспортом.

— Кіоск кому належить?
— Я фамилии не знаю.
— Як ви працюєте в цьому кіоску, якщо ви не знаєте?.. Хто вас найняв на цю працю?
— Я здесь не работаю...
— А на каком основании вы здесь находитесь? Ви зараз здійснили реалізацію, все зафіксовано на відео — продали, отримали гроші. Не перший день, як то кажуть, живемо на цій планеті... А безакцизний алкоголь є? І одна пачка цигарок на увесь ларьок?

І таке інше... Далі все ж зв'язуємось із власником.

— Продукцию пусть выдает, которая без акциза.
— Какой сигарета Света (ім'я продавчині змінено — ред.) ты продавала?
— “Ман”.
— Кому ты продала?
— Мужчина подошел я и продала...
— Может просто так дала, а не продавала?
— Деньги дали. Что не продавала? Просто так...
— Ну попросил сигареты и деньги отдал — что тут такого?
— Не “что тут такого?”, вы наверное не понимаете... Выдавайте свою безакцизную продукцию — сигареты, алкоголь, что у вас без акциза?

Пишем протокол. Что не понятно? Первый день живем в этом мире или что? Документирование административного правонарушения по ст. 156 ч. 1 згідно діючого законодавства. Нужно выдать безакцизный товар, который есть в вашем ларьке.

— Там пара пачек “Мана”, пусть отдает она, да, все…
— Все пачки “Мана”, все сигареты без акциза.
—Там только “Ман” и все, больше никакой сигарета нету. Никакой алкоголь не продается.

Відео з цими діалогами теж доступно на нашому ютуб-каналі (дивіться і підписуйтесь).

Згодом Джавід заявив, що він взагалі знаходиться у Слов'янську і приїхати не має можливості. Але жорстка вимога іншого співробітника поліції, який приїхав на допомогу, — або той приїжджає, або буде викликаний кран та генделик щезне з Червоного взагалі і назавжди, а справа власника буде вже не адміністративна а кримінальна, — подіяла.

Отже, група стала чекати на Джавіда.

Погода була чудова й тепла, гріло сонечко, члени групи спілкувалися поміж собою. Біля вікна ларька чергувала напарниця поліцейського.

Аж раптом виринає перший персонаж — невеличкий чоловік середнього віку. Було видно — йому зле. Коли ж він побачив наше скупчення, та ще й поліцію, то не розгубився. Хтось із наших відмітив — “дивись — дерзкий який...” Але той хлопець все ж почав голосно обурюватися — “шо тут за беспредел, чего ларек закрыли, пустите...” та почав чіплятися до дівчат, які його і послали — до дому.

Десь хвилин через 30 зарулює така собі парочка. Молодий чоловік — виглядає не погано, добре вдягнутий, але п'яний. Його супутниця — теж в такому стані, але ще і з фінгалом. Хлопець, розуміючи всю прикрість ситуації, узяв подругу під руку й вони хутко зникли.

Приїжджає Джавід і з нетрів малої архітектурної форми на світ божий починають виноситися цигарки без акцизу та “горілка” — в скляних та пластиковій 2-літровій пляшках. Все це складається на столі, що розташований разом із лавкою для посиденьок одразу за тим МАФом, — для підрахунку, опису і складання акту.

Поки поліцейський складає необхідні документи, на сцені з'являються нові персонажі. Які прийшли пограти в доміно та, звісно, поправити здоров'я, яке похитнулося учора ввечері — “та вчера бухал у одноклассника, чего-то повздорили, он мне и зарядил в глаз…” — розповів чолов'яга.

За підсумком рейду відбулось “засідання робочої групи з питань проведення моніторингу реалізації підакцизних товарів суб'єктами господарювання на території Костянтинівської МТГ”, в якому взяли участь голова робочої групи — міський голова О.А. Азаров, та члени групи і запрошені, та було вирішено: “Направити копію протоколу виїзного засідання ... до ГУ ДПС у Донецькій області та до відділу поліції №2 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області для включення до контрольно-перевірочних заходів платників податків, які реалізують підакцизні товари без наявності відповідних ліцензій та без видачі фіскальних чеків”.

Власнику ларька, як було вказано, світить невеликий, як для для нього, штраф через адміністративне правопорушення по ст. 156 ч. 1. Але, чи демонтують й вивезуть той генделик?.. Бо він свою роботу майже не зупиняв, принаймні — на час рейду.

Але в цій історії є ще одна справа — перевірка торговельного кіоску, що розташований впритул до супермаркету “Посад”, огороджений металевою сіткою та працює майже цілодобово. На вітрині цього МАФу — лише сірники, соки, чіпси та ін. Але нам, під час контрольної закупки, було реалізовано поштучно 2 цигарки, та 0,5 літри у пластику спиртного напою невизначеного походження, що було, звісно, зафіксовано на відео та документально оформлено. Крім того, зазначимо, що досить швидко на місце прибув такий собі жвавий чолов'яга, який під час спілкування із членами групи поводив себе досить жорстко. Ну то вже інша історія, про що ми обов’язково розповімо в одному з найближчих випусків газети.

Зазначимо, що кожен свій вибір робить сам і несе відповідальність за свої вчинки та їх наслідки. І вся ця описана картина, це ставлення людини до свого життя. Але ж треба враховувати ще й оточуючих.

Як зазначила журналістка Олена Соколинська, вислів якої ми дали в минуломі числі газети: “...не хоче хтось вакцинуватися, ну досвідос. Проте заохочувати інших стрибати з криши, не вакцинуватися, жерти пацюків, колотися канабісом — це ж непряме вбивство. Хай такий несе відповідальність реальну, бо про моральну не йдеться, вочевидь...”

Михайло Разпутько