Росіяни обстріляли Костянтинівку касетними боєприпасами, поранені троє цивільних (ФОТО, ВІДЕО)

Опубликовано admin - Oct 22

Вдень 21 жовтня по житловому кварталу у Костянтинівці влучила касетна вибухівка зі “Смерчу” армії Росії. Тяжких поранень дістали троє місцевих. Військові Нацгвардії надали домедичну допомогу пораненим та відвезли їх до лікарні. Атака на цивільних – це воєнний злочин.

Скріншоти з відео Нацгвардії

Про деталі обстрілу приватного сектору Костянтинівки 21 жовтня повідомляє пресслужба Нацполіції.

“Окупанти випустили по приватному сектору ракету “Смерч”, що несла на собі численні касетні снаряди. Внаслідок розривів тяжкі поранення дістали троє людей – 21-річна дівчина та двоє чоловіків, 26 та 58 років. Пошкоджено щонайменше 10 будинків”,  — розповідають поліцейські. 

Правоохоронці перевірили чи є на вулиці вибухівка, яка не розірвалася, та зафіксували руйнування. Адже касетні бойові елементи розсипаються на великій площі, занурюються в ґрунт та спрацьовують як міни – можуть вибухнути через довгий час після обстрілу.

    Відео з налобної камери, як військовий медик допомагає пораненим цивільним під час цього обстрілу, оприлюднила пресслужба Нацгвардії України 21 жовтня. Щоправда, вказали, що на відео Бахмут.

    “Сьогодні російські сили вчергове обстріляли цивільне населення Бахмута касетними боєприпасами із реактивних систем залпового вогню “Град”. Нацгвардійці бригади швидкого реагування Національної гвардії України прибули на місце обстрілу та надали домедичну допомогу постраждалим. Після цього поранених евакуювали до медичного закладу”, — повідомили нацгвардійці. 

    На відео видно, як на землі лежать поранена в руку жінка та двоє чоловіків. Біля них є інші цивільні, які намагались допомогти. Місцева мешканка Віка у свідомості, але їй дуже болить рука. Військовий зупинив кровотечу, знеболив та зафіксував кінцівку. 

    Один з чоловіків, які теж були у свідомості, попередньо дістав поранення у спину.

    “Обстановка у місті критична через постійні обстріли ворога. Гвардійці регулярно надають домедичну допомогу, бо швидкість і правильність дій у цих випадках відіграють вирішальну роль для порятунку життя, кінцівок і майбутнього одужання”,  — розповідають нацгвардійці.

    Та підкреслюють: обстріли касетними боєприпасами населених пунктів є воєнним злочином. 

    За даними поліцейських, внаслідок цього обстрілу також загинула кішка та поранений собака у жінки, яка знаходилась поблизу. Пораненому псові теж допомогли, адже ветклініки зараз у місті не працюють.

    Для довідки

    Воєнний злочин — це свідоме, грубе порушення законів та звичаїв війни, за який винуватці (тобто учасники боїв та ті, хто віддає їм накази) несуть кримінальну відповідальність за рішенням міжнародних воєнних трибуналів, і терміну давності покарання за такі злочини немає. 

    До воєнних злочинів відносять: умисний цілеспрямований напад на цивільне населення чи цивільні об’єкти, умисне вбивство, тортури чи нелюдське поводження, заподіяння сильних страждань, важких тілесних ушкоджень чи шкоди здоров’ю, знищення чи привласнення майна, що не викликане воєнною необхідністю; примушування військовополоненого служити у збройних силах ворожої сторони, незаконне обмеження свободи, взяття заручників, цілеспрямовані удари по людях, які надають гуманітарну допомогу, депортація мешканців окупованої території, пограбування населеного пункту та інші. 

    Такі справи розглядає Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Перелік воєнних злочинів закріплений у Римському статуті (Статуті Міжнародного кримінального суду) — адже в українських законах поняття про воєнний злочин немає. Проте покарати злочинців можуть й за статтями Кримінального кодексу України за мародерство, насильство над населенням у районі воєнних дій, погане поводження з військовополоненими. А на міжнародному рівні можуть створити  спеціальний трибунал для розслідування злочинів Росії проти України, оскільки Росія не ратифікувала Римський статут та не зобов’язана співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

    Наталя Жукова, "Вільне радіо"