Про кримінальну відповідальність за продаж гуманітарної допомоги та поширення окремої інформації

Опубликовано admin - Apr 17

В умовах воєнного стану Кримінальний кодекс України було доповнено новими статтями, які передбачають, зокрема, запровадження кримінальної відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги, а також несанкціоноване поширення окремої інформації. Що мається на увазі, розповідає #Юрпорадник.

Про гуманітарну допомогу

Відповідно до ст. 201-2 КК України за продаж під час воєнного стану товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги, укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном задля отримання прибутку загальною вартістю понад 434 175 грн встановлена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років та з конфіскацією майна.

Разом із тим винній особі загрожує суворіше покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна у разі вчинення таких дій під час воєнного стану:

  • повторно, або 
  • за попередньою змовою групою осіб, або 
  • службовою особою з використанням службового становища, або 
  • у випадку завдання збитків на суму понад 1 240 500 грн.

Про поширення інформації

Відповідно до ст. 114-2 КК України в умовах воєнного стану ЗАБОРОНЕНО несанкціоноване:

- поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у т.ч. про їх переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі:

  • Генеральним штабом ЗСУ, або
  • Міністерством оборони України, або
  • в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів.
  • Відповідальність - позбавлення волі на строк від 3 до 5 років;

- поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань (тероборони, військовослужбовців МВС України, ДПСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України та інших), за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація НЕ розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом ЗСУ.

Для кращого розуміння: інформацією, що дозволяє ідентифікацію на місцевості, можуть бути фотографії, на яких видно назву вулиць, повну адресу, одночасно декілька будівель тощо.

Відповідальність - позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Разом із тим винним особам може загрожувати позбавлення волі на строк від 8 до 12 років у разі, якщо відповідна інформація поширювалася:

  • за попередньою змовою групою осіб, або 
  • з корисливих мотивів, або
  • з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України, чи незаконним збройним формуванням, або
  • спричинила тяжкі наслідки.

Звертаємо увагу, що несанкціонованим вважається будь-яке розповсюдження інформації, тобто як опублікування інформації вперше, так і наступне її розповсюдження іншою особою (наприклад, репости у соцмережах).

Юридичний порадник для ВПО