Серед громад Донеччини ми практично в десятці!!!

Опубликовано Berezin - Jan 26

Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу опублікував результати дослідження інституційної спроможності і сталого розвитку малих та середніх громад України з чисельністю населення до 150 тисяч мешканців. Рейтинг враховує сорок показників та показує інституційну привабливість ТГ у минулому році. Список від Донеччини складається з 44 громад.

Першу сходинку у рейтингу посідає Бахмутська громада, яка з показником 151,5 балів суттєво випереджає найближчих конкурентів. За нею – Добропільська та Покровська громади з 116,4 і 99,35 балів відповідно. На четвертому місці – Вугледарська, а замикає п’ятірку лідерів Мирноградська громада. На останніх позиціях – Гродівська, Сартанська та Мирненська ТГ. У них трохи більше 8 балів.    

Оцінювалися такі показники, як відсутність або наявність корупційних скандалів в муніципалітеті за останні 2 роки, конкретні дії у співпраці з іншими громадами, активність та готовність муніципалітету працювати над підвищенням рейтингу, політична активність голови громади в сфері сталого розвитку. Крім того, автори дослідження зважали на участь громад у програмах «Відкрите місто», «Розумне місто», «Безпечне місто». Дивилися, чи є у громади інвестиційний паспорт та мапа інвестиційних пропозицій тощо.  Також показниками є  бренд громади, якість промоції муніципалітету, інформативність та креативність сайту громади. Суттєвим плюсом є співпраця з бізнесом, проєкти державно-приватного партнерства, якісні стратегії розвитку. Підраховують експерти і власний та загальний річний рівень доходів громади. Загалом перелік критеріїв складається із сорока пунктів. Інструмент аналізу сучасного стану малих громад розробила Кафедра екології Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» спільно з Фондом «Регіональний Центр Економічних Досліджень та Підтримки Бізнесу». Вони надають анкету-опитувальник місцевим муніципалітетам. Якщо анкету не заповнюють, то використовуються дані з відкритих джерел. 

Рейтинг оновлюють згідно свіжих даних кожні 6 місяців, станом на 1 січня та 1 липня кожного року.

Матеріал опублікований в рамках проєкту “Покращення контенту локальних медіа через розвиток комунікацій та медіаграмотності у громадах” за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 
Источник: https://acmc.ua/hto-lidyruye-u-rejtyngu-malyh-ta-serednih-gromad-donechchyny/