Пам'ятник мирним мешканцям, постраждалим під час війни

Опубликовано Berezin - May 05

Цього тижня у Дружківці буде встановлена пам'ятна дошка на пошану мирним мешканцям міста, які загинули під час війн. З'ясувалося, що в цьому місті є могили загиблих бійців, пам'ятники пушкам, літакам, танкам, а мирним мешканцям немає.

В Костятинівці є такий пам'ятник - у Сергієвській балці, де поховані жертви голокосту та всі, кого там розстрілювали гітлерівці. 

Але є ще у нас пам'ятник тим, хто боровся з ворогом у підпіллі.

Цей пам'ятник знаходиться на Новоселівському кладовищі і вигляд має, м'яко кажучи, не дуже.

Про скульптуру в переліку пам'ятників Костянтинівки

Братська могила підпільників і партизан.Місце розташування: вул. Новосибірська, 78, загальноміський цвинтар.

Коротка історична довідка:
В листопаді 1942 року створилася партизанська група під керівництвом Олексієва П.С. – командира Червоної Армії, який вийшов з оточення. Члени групи проводили розвідку дислокацій вражих підрозділів і техніки, передавали усі свіжі відомості радянському командуванню. Група влаштовувала диверсії на заводах і транспорті, мала таємний склад зброї на квартирі Мураховського П.І.. На перегоні Скотувата-Фенольна група підірвала ворожий потяг з технікою.
У 1954 році на братський могилі підпільників та партизан був встановлений пам'ятник.

Також є версія, що крайня фігура ліворуч, що стоїть в скульптурній композиції на братській могилі загиблих героїв 2-ї світової війни, що розташована поблизу колишньої 7-ї школи - мирна жінка. Вона, так би мовити, у великій хустині, підібрала автомат та підняла його до голови.

Але, на наш погляд, це хибна версія. Бо бійці в композиції одягнені у зимову форму, а ліворуч солдат просто у маск-халаті.