Констаха просипається з безпроектної сплячки

Опубликовано Berezin - May 19

Нарешті до нашого міста завітали представники одного з самих активних в країні западних фондів USAID.  

Сьогодні в малий залі міськради було презентовано проєкт, який підтримало агенство USAID -

«Добрі сусіди – одна країна». 

Так приємно, нарешті, бачити  Костянтинівку серед небагатьох міст Донбасу, що будуть працювати у великому та корисному проєкті.

 

На зустрічі було підписано двосторонній меморандуми про взаєморозуміння між керівництвом проєкту та керівництвом Костянтинівської громади. 

Мета проєкту:

РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ ДОБРОСУСІДСТВА ТА ГРОМАДСЬКІЙ АКТИВНОСТІ В БАГАТОКВАРТИРНОМУ ЖИТЛОВОМУ СЕКТОРІ.

Але планується розвивати громадянську активність всієї громади. І ОСББ повинні будуть відігравати роль ядр консолідації наших активних людей.

Слідкувати за перебігом проєкту можна буде на сторінках у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/GoodNeighborsOneCountry/,

https://www.instagram.com/good_neighbors_one_coutry/,

https://www.youtube.com/channel/UCgsZt0fNdNz-5YPmxnAeVzA .

Відмітимо, що з 54 створенних в місті ОСББ на цій важливій для них зустрічі були представники лише 10.

 І ці прийшли, як вони казали, прямо з роботи, навіть переодягтися не встигли.

Все було чудово і ви про це узнаєте в газеті.

Лише одне засмутило - в залі питна вода та стаканчики стояли лише біля гостей та виконкомівців. Маленька деталь, але не приємна.

Втомлених представників ОСББ було просто жалко...

Дивіться світлину з точно такої ж зустрічі на день раніше у Покровську:

Звернули на це увагу ще й тому, що через пару годин теж саме повторилося й на засіданні миськвиконкому.

Тобто, не випадкове:(

Такі ж втомлені і "обезвожені" старости...

Повна стенограма зустрічі:

А.Щекодина

Наша громада була відібрана до проекту Добрі сусіди – одна країна, який буде реалізовуватися Інститутом місцевого розвитку за підтримкою USAID по проекту «Демократичне врядування у східній Україні».

Проект направлений на методологічну, інформаційну, фінансову підтримку ОСББ в нашій громаді, а також, я думаю, за дію цього проекту ми створимо нові ОСББ. Бо для нас це дуже важливо.

 О.Азаров

Хочеться привітати вперше в нашій громаді ( в Костянтинівці було, а в утвореній громаді – ні)! Це для нас важливе, бо громада трішечки нова родина. А якщо родина – все починається знову. Головне – обирати не місто свого мешкання, а визначити, хто буде в тебе сусідом. Для нас важливим є не тільки сукупність всіх стратегічних напрямків цієї програми. А ця назва – ДОБРІ СУСІДИ – ОДНА КРАЇНА. Для нас це особливо, адже одним з тезисів нашої передвиборчої програми розвитку громади було повернення добросусідства. Ми впевнені в тому, що це треба повернути в нашу громаду, щоб люди почали зустрічати один одного з ПОЗИТИВОМ. І тоді можливо все.    Історія каже про те, як люди знаходять сили та ресурси і відбудовують все, що завгодно. Але для цього треба головне – настрій. І ось завдяки добросусідству, у т.ч. паралельній програми, одній тезі ДОБРІ СУСІДИ – ОДНА КРАЇНА, я впевнений, що та костянтинівська перспектива, якою ми піклуємося кожного дня, яку ми поставили за мету – буде не просто досягнута, а реалізована і ми зможемо отримати можливість трішечки й дальше міркувати і щось побудувати й думати, як після цього все ж таки розвивати. Тому, дяку, що обрали нас, що подивилися в нашу сторону. З нашого боку ми будемо робити все задля того, щоб все не лишилося на папері, було реалізовано і, головне, відповідно до моїх принципів, це було РЕЗУЛЬТАТИВНО.

 Представник проекту USAID «Демократичне врядування у східній Україні»:

Концепція ДОБРІ СУСІДИ – ОДНА КРАЇНА – дійсно проект не про створення і розвиток ОСББ, хоча ми будемо велику частину цім займатися. Це річ комплексна. Перш за все дякую Олегу Анатолійовичу, що він підмітив, що проект про культуру ДОБРОСУСІДСТВА. І там ви побачите цілий комплекс різних заходів, які направлені на згуртованість, взаємодію, на те, що повністю відповідає цілям нашого проекту «Демократичне врядування у східній Україні»: підвищення довіри між місцевою владою і громадським суспільством Костянтинівки.

Ми підходили до розробки цієї концепції дуже серйозно. І ми проводили перший форум ОСББ в Маріуполі, ваші представники там теж були (О.Глоба – підняв руку). Приємно. Тоді ми почали розглядати – яким чином ми можемо співпрацювати з ОСББ, використовуючи їх, як інструмент для підвищення культури добросусідства на підконтрольних територіях в Донецькій та Луганській областях. Ми після цього запровадили велике дослідження по цих місцях. І скажу, що це було перше таке дослідження в Україні про стан розвитку ОСББ. На основі цього була розроблена ця концепція - ДОБРІ СУСІДИ – ОДНА КРАЇНА. І був оголошений конкурс, який виграв Інститут Місцевого Розвитку і саме з цією організацією буде відбуватися імплементація цього проекту в Костянтинівці.

Руслан Тормосов – виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації Інститут Місцевого Розвитку, доктор економічних наук, доцент:

Я керівник цієї грантової активності ДОБРІ СУСІДИ – ОДНА КРАЇНА і взагалі наша команда зібрала провідних фахівців в галузі проведення інформаційних кампаній ОСББ. Представники ОСББ знають Вікторію Погорелову, Дмитра Левицького. В нашій команді фахівці по різних напрямках.

Головна мета – розвиток культури добросусідства та громадянської активності в багатоквартирному житловому секторі цільових міст. Але ми не хочемо зупинятися лише на ББ(багатоквартирні будинки) – ми будемо розвивати громадянську активність всього міста. Просто ми розглядаємо ОСББ, як ядра консолідації активних людей в місті. Тому що ці люди вже змогли обєднатися на рівні свого будинку. І розпочали непростий шлях вирішення питань. І тому вони на наш погляд  мають потенціал для того, щоб об’єднуватися між собою для вирішення питань  міста в цілому та включати в себе людей небайдужих, які бачать розвиток свого міста, хочуть жити в своєму місті, щоб діти та онуки жили в місті і це було комфортне життя, щоб в такому місті хотілося жити. Ми розглядаємо цей проект, як невеликий крок в цьому напрямку.

Виконавець проекту Інститут місцевого розвитку. Це досвідчена організація, що працює з 2004 року. І виконали більше 20 проектів міжнародної технічної допомоги європейських і місцевих донорів. Якщо хтось цікавився питаннями енергоефективності, напевно знають проект Реформи міського теплозабезпечення в Україні, де ми були основними виконавцями.   

Всього активність передбачаємо на протязі 1,5 року – до кінця вересня 2022 року.

Робочий план амбіціозний –

1) проведення всеохоплюючу інформаційно-роз’яснювальну кампанію для промоції добросусідства; 2) організує навчальну кампанію для співвласників ББ та голів ОСББ; 3) проведе навчальну кампанію для ОМС; 4) надасть консультативну та менторську підтримку ОСББ та ініціативним групам; 5) стимулюватиме започаткування НУО та АОСББ; 6) втілить кампанію для обміну досвідом між ОСББ; 7) проведе кампанію з мобілізації співвласників ББ; 8) реалізує кампанію для інституціоналізації діалогу між ОСББ та ОМС; 9) організовуватиме кампанії з адвекції, лобіювання змін до законодавства, захисту інтересів співвласників ББ».

На Донеччині Бахмут та Маріуполь просунулися трошки далі.

Перше, що ми зробимо. Ми вже проаналізували сайт Костянтинівської міської радив розділах по ОСББ. Вже підготували пропозиції по вдосконаленню та оновленню розділів сайту.

Якщо хочемо, щоб був корисний – є пропозиції по покращенню. Ми хочемо домовитися про проведення спільної стратегічної сесії с профільними спеціалістами, які займаються питаннями розвитку ОСББ, ЖКГ, зв’язками з ЗМІ, громадськістю, щоб провести спільний мозковий штурм, презентувати наші напрацювання. Що розміщувати на сайті це, безумовно, рішення міської ради. Але хотілося б, що б це рішення було на користь вдосконалення цього ресурсу.

На Донеччині, окрім Костянтинівки, це Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь, Дружківка, Бахмут, Торецьк.

Ми на початковому етапі комплексної інформаційно-комунікаційної кампанії в медіапросторі щодо сприяння добросусідству. З наступного місяця ми запускаємо телеграм-канал, чат-бот який працюватиме для наших цільових міст. Ми будемо давати безкоштовні консультації по суті справи щодо створення, діяльності, підвищення ефективності, вирішення проблем ОСББ.

Тобто не просто – є проблема, звертайтеся. Буде так: є питання, чат-бот буде пересилати його відповідному фахівцю і надавати розгорнуту персональну відповідь щодо вирішення цього питання в режимі діалогу.   

Ми створимо два сайта: національна-комунікаційна платформа щодо власників житла (ресурс, де будуть засереджені, у т.ч. розроблені нами навчальні, довідкові матеріали щодо питань діяльності ОСББ, асоціації ОСББ) і сайт комунікаційної кампанії «Від ОСББ до креативного простору міста».

І будемо працювати у соціальних мережах.

Наша кампанія присвячена питанням налагодження добросусідства, а також залучення людей до ідеї, що ОСББ – єдиний, дійсно ефективний сьогодні механізм управління багатоквартирним будинком. Причому (я знаю, що тут є представники керуючих компаній) у нас є окреме завдання налагоджування співпраці з ними ОСББ. Щоб вони були союзниками, а не супротивниками.

У нас будуть продукти по розвіюванню міфів щодо ОСББ та кращих практик (ми будемо збирати по всіх містах). 8 відеороликів. Співпраця зі спеціалістами медіа-контенту.

Кампанія по авторизації цінностей. Їх багато і вони об’єднують людей в містах та по країні: свобода, відповідальність, лідерство, активне громадянство. Окремо будемо розробляти медіа-продукти та з владою просувати ці ідеї у містах.

Кампанія Від ОСББ до креативного простору міста. Ми залучили до своєї команди провідних фахівців з урбаністики, дизайну, архітекторів (це співробітники Кієвського національного університету будівництва та архітектури). Це пул фахівців, яка буде співпрацювати з групою з креативного простору, яка буде створена в кожному місті. В кожному місті є певні ідеї, як облаштувати двір свого будинку, щоб в ньому було комфортне гуляти до вирішення питань на рівні міста – проведення досугу. Є вже певні напрацювання, митці, ідеї на рівні архітектури. Ми будемо це збирати. Наші фахівці володіють кращими практиками і інших країн. Будемо пропонувати за допомогою спеціального сайту візеолізувати. Наприклад – зараз є така ситуація, є звалище, а на його місце може бути сквер або парк. Ми це візеолізуєм.

У нас буде окремий конкурс міні-проектів. Хотілося б щоб одне щось в кожному місці, така ідея за нашої фінансової підтримки була реалізована.

Маючи такий проект корпоративних перетворень активна громада міста може співфінансувати, залучати грантовські, донорські кошти, щоб Костянтинівка перетворилася в місто для наших нащадків.

Приклади різних ідей – деякі концепція. Деякі реалізовані. Приклади арт-благоустрою прибудинкової території(Дніпро).

Хотілося б, щоб після нашого проекту залишився набір, каталог урбаністичних рішень, які перетворять місто на щось надзвичайне, в якому хотілося б жити, пишатися.

По-друге, щоб це не було фантазією, щось невеличке, але реалізувати разом з владою і активними ОСББ та громадянами.

Ціла окрема компонента – навчальна кампанія. Наші фахівці всіх бажаючих - представників ОСББ, ініціативних груп, які хочуть створювати ОСББ, просто активних громадяни, ми всіх запрошуємо до навчань – цілої низки семінарів, вебінарів. З наданням всіх необхідних матеріалів, шаблонів і т.д. Також передбачена консультативно-менторська підтримка для того, якщо є ідея створення ОСББ, щоб не просто – навчилися  і робіть самі, а саме за нашій технічній, організаційній підтримці. Якщо у існуючих ОСББ є проблеми – якщо не вирішить, то знайти рішення – як їх вирішувати. Ями готови навчити, як можуть об’єднатися ОСББ, допомогти, організувати, консультувати.

Окрема передбачена навчальна компанія для представників міста – в Маріуполі буде великий семінар, де всі міста Донеччини зможуть отримати актуальну інформацію, обмінюватися досвідом, навчатися, налагодити можливу співпрацю.

За допомогою он-лайн інструментів, наших місцевих координаторів, провідних фахівців – ми не просто вчимо, але й супроводжуємо всі процеси в місті, що вже ініційовані, або за допомогою ваших активностей зможемо ініціювати.

Окреме завдання – робота з дітьми. Важливо готувати собі зміну, що підхопить наш прапор успіху! Діти – це енерджайзері, бо дорослі пасивні, з багатьма проблемами. Діти можуть підхватити ідею, донести на дитячій, але зрозумілий для дорослі мові.

Тому у нас передбачене впровадження Курсів – 1. Абетка житлово-комунального управління 9-11 класів. Схвалено і рекомендовано як факультатив МОН в школах. Є спеціальна платформа. Курси побудовані на навчальній платформі в ігровій формі, до того ж купа конкурсів, мобілізаційних громадських заходів з призами. Буде цікаве і бля батьків.

2. Курси для 4 класу – мій енергоефективний будинок. Побудовано як гра. Що таке ОСББ, енергозбереження і т.д.

Ми плануємо ініціювати та підтримати ініціативи активістів – ОСББ, громадські об’єднання, просто активні люди. Щоб спільно за підтримкою місцевої влади, нашої організаційно-інформаційної підтримки розпочати вирішення невеличких, але хоча б якись проблем. Це може бути екологічні, соціально-економічні, патріотичні ініціативи, які згуртовують людей, підтримують і ведуть до вирішення проблем.

Ми будемо залучати для цього інформаційне і ресурсне забезпечення.

Окрема буде конкурс  міні-проектів. Нам би хотілося за підтримкою місцевої влади, хоча б невеличкого внеску (не обов’язково фінансового) ініціаторів.

Теж хотілося б зв’язати з кампанією з оперативного простору, щоб якась проблема чи двору, чи мікрорайону, чи міста – щоб ми могли вирішити і теж був крок, що об’єднуючись вони можуть залучати необхідні ресурси і вирішувати проблеми.

Найкращі учасники зі всіх міст, перш за все молодь, зможуть виграти у конкурсі і поїхати до табору Розвитку громадянського лідерства. Ми хочемо наладити зв’язки з тими, хто з цих 15 міст буде в майбутньому займатися проблемами міст і області.

Наприкінці, через рік ми хотіли би провести регіональний форум ОСББ. Думаємо, що за нашого сприяння ми зможемо досягти досягнень в певних містах і щоб була можливість обмінятися досвідом у всіх зацікавлених, представників ОСББ, асоціацій ОСББ, влади, незалежних експертів, представників міжнародних технічних проектів. Щоб вони побачили оці ініціативи, напрацювання і, можливо, підхопити чи долучитися. Запросити центральну владу і активних представників з інших регіонів України, щоб вони направили цю діяльність на майбутнє.

Таким чином за 1,5 роки ми хотіли би налагодити співпрацю місцевої влади і ОСББ, якщо є така необхідність – доопрацюємо, розробимо якісь документи на місцевому рівні по розвитку ОСББ, заложити основи для поліпшення якості управління багатоквартирними будинками, хоча б деяких, підвищити громадянську активність і т.д.

Ми вже передивилися, які є стратегічні документи в області, містах і побачили, що наші наміри дуже співпадають з багатьма пріоритетами і цілями низки документів – Стратегія розвитку області, Програма соц-економ розвитку Костянтинівської громади, рішення виконкому про міську робочу групу з питань створення та забезпечення існування обєднання співласників ББ. Тобто те, що ми будемо робити майже во всьому співпадає з тим, що місто ставить за цілі та пріоритети.

Чекаю на ваші питання.

В.Березін:

Прозвучало, що в проекті працює Містобудівельний інститут, чому не залучили заклади з Донеччині, які працюють у цій сфері? Донбаська національна академія будівництва і архитектури(Краматорск), що має філію комунальний технікум у Дружківці займаються і ОСББ і комунальним господарством. Також вищий навчальний завлад в Костянтинівці — Луганска аграрна академія працює у сфері ландшафтного дизайну. Чому б їх не залучити?

Руслан:

Так, так! Ми б хотіли в кожному місті зібрати таку групу з умовною назвою Група креативного перетворення. Тобто ми можемо обробляти ідеї, щось запропоновувати, але ми хотіли би зібрати те, що вже є — якісь ідеї, напрацьовання, залучити фахівців і надамо нашу технічну, консультативну підтримку тому, що є. Можемо запропонувати свої ідеї, обговорювати, але ефективна роботи може бути у співпраці з представниками міста, які займаються цим питання, хотіли би займатися. Ми хотіли би підхоплювати просто ідеї.

 

Наприклад, у нас запропоновані зустрічі з керівниками, активом ОСББ щодо зібрання ідей щодо перетворення їх дворів прибудинкових територій на комфортні. Нам такі ідеї необхідні. Тобто така робота повинна бути ефективна у тісній співпраці, яку ми сподіваємося налагодити в місті.

 

 

ЮСАЙДІ: І в разі зацікавленості відносин з іншої сторони.

Азаров: Коли поставлено зрозуміле завдання, напрямок, то відповідно ми швидше і результативніше отримуємо зворотній зв’язок. Тому має сенс визначити не тільки те, що ви відкриті, але й дати якісь технічні завдання, які б ми могли розповсюдити і в навчальних закладах, і в ОСББ, щоб усі надали свої пропозиції, які потім будуть оброблятися. Хочу одразу сказати — питань взагалі в усіх багато. Але, коли збираємося, вони якось скупчуються і відокремити питання один від одного дуже важко. Це я навіть спостерігаю на своїх брифінгах — багато люди хочуть спілкуватися, але через пів години повторюються питання, І це не тому, що немає питань. А тому що хочеться спитати і ти пішов з цією проблемою, також її осмислюєш. Всі концентруються на цьому. Тому, звісно, ми зі свого боку, що треба зробити — це зрозуміле — блок на сайті. У нас взагалі то мова йде про те, щоб змінити сайт. Бо дуже багато нарікань на ого структуру на формат, що був зроблений. Але відразу хочу всім сказати — я розбирався і розумію, що його зробили за маленькі вклади, щось самостійно. Це не самий поганий сайт, але я розумію, що на сьогоднішній день в епоху діджиталізації він має бути ще зручнішим та простішим. Для того, щоб кожен, як то кажуть і бабуся і дідусь і юнак змогли отримати коли вони за чимось заходять ( як казали чат-бот, телеграм канал) і ставлять питання, як вони собі це розуміють, бо ми розуміємо, що мова йде про те, щоб навчити людей ставити питання — що ви хочете спитати. Щоб люди змогли отримувати, щоб нам не треба було створювати оту систему типу Гарячих ліній и т.п.

Якщо ми зможемо це зробити — це зніме навантаження на країну і, знов, повертаємося — ДОБРІ СУСІДИ — ОДНА КРАЇНА. Ми маємо думати і вирішувати проблеми громади, розуміючи, що ми є частиною єдиної країни. Такий підхід.

ЮСАЙДІ: Дуже добре, як раз ця діяльність і розглядає те, що навіть ті активні ОСББ, що вже існують, щоб вони ставали більш активнішими і дивилися за межи свого будинку.  

Зробивши покращення в своєму будинку, щоб вони починали думати про щось більше. Як обєднатися з іншими і зробити краще на своїй вулиці. Обєднатися вулицями і зробити краще у своєму місті.  І, як сказав Олег Анатолійович – як об’єднатися і зробити краще свою країну. Такий месидж у нас буде для тих ОСББ, що вже є і що більш активні.

 

Руслан : У нас є окреме завдання, просто воно на слайді не представлено. Ми розглядаємо керуючі компанії і ОСББ, як союзників. Це міф, що, якщо ОСББ буде зроблено, то все – вони самі можуть щось зробити. Вони можуть обрати керуючу компанію, яка буде їх обслуговувати. Але якщо керуюча компанія підключиться до процесу створення ОСББ, це велика можливість отримати фінансову підтримку щодо капітальних ремонтів, щодо термомодернизації…

Якщо розглядати будинок як роботу, бізнес, який спрямований на майбутнє, то суттєві проблеми можна вирішити за допомогою таких інституцій, як Фонд енергоефективності і єдина можливість залучити такі кошти – створити ОСББ. Якщо керуюча компанія наладить діалог з існуючими, допоможе у створенні нових, то є у співпраці залучити великі кошти – щодо поліпшення зменшення платежів. Це вигідно може бути для  всіх зацікавлених сторін. І наше завдання -  СПРИЯННЯ НАЛАГОЖЕННЯ ДІАЛОГУ МІЖ ОСББ ТА КЕРУЮЧИМИ КОМПАНІЯМИ ЯКІ Є В МІСТІ, ЩОБ ВОНИ НЕ РОЗГЛЯДАЛИ ОДИН ОДНОГО, ЯК СУПРОТИВНИКІВ ЧИ ВОРОГІВ.

А перспективу спільно співпраці задля єдиної мети.

ЮСАЙДІ: Я погоджуюся і хочу сказати, як би ви скептично до цього не відносилися – іншого шляху немає. Країни, що були в такому стані, як ми –в них вже давно весь житловий фонд – ОСББ.

Будемо ще довше тягнути – буде більше проблем в житловому секторі.

Єдина умова – щоб все це функціювало(співпраця управкомпаній та ОСББ), управлінські компаніі повинні по новому підходити до управління будинками. Мають покращувати надання послуг, думати про те, яким чином зробити ці послуги якісніше і, якщо вже ОСББ має приймати рішення і ці рішення. Будь яка взаємодія, коли люди хоч одне щось зроблять разом – вона обов’язково приводить до довіри. А зараз, як раз, я розумію, що зовсім немає довіри до управляючих компаній і навпаки. Якщо зробити хоча б перший крок, тоді  можна знайти гарне спільне рішення. Якщо ОСББ має гарний потенціал для управління – е прекрасно. Такі ОСББ – на сайті в Маріуполі квартири пропонуються на продаж. Якщо будинок не ОСББ, стоїть поряд – то квартира там дешевше.

Як би ми скептично не дивилися – іншого шляху просто немає.

Тому чим раніше – тим краще для всіх.

Руслан: Ми не хочемо когось примушувати. Ми сподіваємося, що в місті знайдеться ті, хто вже розуміє проблему. І ми хочемо створити такі інформаційні умови, щоб як можна більше людей змогли усвідомлювати проблематику і допомогти шукати найкращі варіанти шляхів вирішення проблем.

Азаров: Підтримую кожне слово. Практика свідчить про те, що зроблено сумісно – набуває цінності. Про те, що іншого шляху немає – розуміємо, що, для того, щоб цінували – мають вкладати. І час, душу, гроші всі мешканці. Тому ми маємо зробити все задля того, щоб невідокремлювати надавача послуг від споживача, а навпаки зробити це єдиним і завдяки цьому підняти цінність того, що створюється кожного дня. Прості приклади по Костянтинівці – минулорічні проекти громадського бюджету – громадський майданчик, саме ті, що люди вистраждали, боролися і це отримали – то ми отримуємо ініціативу щодо знаходження отих вандалів, що потім це руйнують.

І без цього ми не зможемо далі йти. Якщо нам байдуже те, що зробила СЄЗ, або влади, громадські організації, просто люди. Байдуже – коли не приймали участь.

І ми маємо на цьому ядрі будувати наше добросусідство і створювати єдину, квітучу Україну. Якщо ми не будемо встигати за тим, що будуть руйнувати, то ні про що не зможемо казати. Якщо зробили – будемо зберігати у приумножувати, тоді буде результат, який і собі гарно подивитися і людям буде що показати.

ЮСАЙДІ: Не утримаюсь, щоб не привести показовий приклад з мого досвіду. Я працювала по проекту програми розвитку ООН, що підтримує ОСББ. І коли ми починали працювати на Черніговщини, то я бачила такі сумні очі, які я бачу в цьому залі. Сподіваюсь, що коли ми з вами попрацюємо і потім зберемося – я буду бачити зовсім інші обличчя, усміхнені. Там люди не довіряли. Але там проект був по наданню безпосередньої допомоги по ремонтах.

Зараз таких програм вже немає і думаю, що не буде. Але люди теж відносилися скептично. Все погано – обідрані стіни, ступні від чобіт на стінах. Коли ми впровадили проект, то так само говорили – живуть одні пенсіонери, коштів немає. А умова – докласти свої. Не будемо. Потім давайте спробуємо. Яке велике значення має, коли люди, хоч копієчку, хоч зусилля вкладуть у спільну справу. Коли ми провадили цей проект – це були інші люди, справжня громада. Вони навчилися за цей час спільно приймати рішення. Тому що кожен крок, кожне рішення– треба було через збори. Якщо люди це вже зробили, це згуртувало їх настільки, що ми пішли далі і не встигли закінчити проект, як вони вичистили підвал, зробили спортзал, місце для зборів, навіть музей будинку – хто щось добився. Там були килими, дивани, що вони з квартир позносили. Гості з Євросоюзу приїжджали і дивилися – приємніше, ніж бачили в себе. Але найцікавіше те, що той під’їзд що зробили в сучасному стилі. Через пів року – я не побачили там ні обідрані стіни, ні ступні на стінах, надписів дітей. Вони проводили розмови – це наше, з цим не можна цього робити.

Єдиний «недолі» - на білесенькому підвіконні кружочок від чашечки кави – вони приходять з квартир і пьють каву.

Якщо чекати, що хтось прийде і щось за нас зробить – будемо жити ще гірше. Бо стан того, за що ми маємо відповідати – не покращиться. І чим раніше – тим скоріше ми будемо краще жити з будинку до країни.

Меморандум підпишемо і попрацюємо разом – сподіваюсь ми таки побачимо ваші усміхнене обличчя.

Виктория: В поддержку, что говорит Нина, я участвовала в Бахмуте в подобной программе, где 50% давал горсовет, 50% собственники жилья. Капремонт кровли, утеплили тех этажи и поставили там пластиковые окна. В подъезды тоже закупили, но вставляли каждый сами. Поверьте - это реально и мы вам в этом поможем.

ОСББ Космонавтов 15:

Такое впечатление, что здесь сидят начинающие и надо нас уговаривать. И мы не печальные. Здесь сидят председатели ОСББ, что уже достигли определенных успехов, рабочие лошадки. И на себе знаем и делаем – и окна всавляем и т.п. Сотрудничаем с СЕЗ. Везде есть понимание, но нет объединения. Вера только в себя. Поэтому то, что я услышала по молодеже – надо начинать. Потому что в своем доме я делаю детские праздники и дети 8-10 лет реагируют лучше, чем некоторые взрослые. Денежная поддержка, это замечательно, но когда вместе разрабатываешь проекты и вместе реализуешь, это тоже прекрасно. С прошлой властью находить общий язык было очень трудно. Эта только пришла. Поэтому хотелось бы подписать меморандум – все хотят жить лучше. Есть роблема – местная власть принимает решение о стоимости квадратного метра(квартплата). У нас она настолько мизерная была, что сегодня все принимают  в штыки, если поднимать. У нас была 3 грн, что на них можно сделать!

Но наш металитет -  все бесплатно. И СЕЗы сделали меньше квртплату потому что убрали услуги, которые должны по закону предоставляться. Поэтому я думаю здесь вмсе поддердивают и у нас были тренинги. Есть то, что я говрю 2 года, пока председатель ОСББ – мы не можем объединиться. Каждый варится в своем котле. Може нам, как детям и нужна в этом ваша помощь?

Глоба: Мы были с вами в Мариуполе. И было приятно видеть, как из мирнограда девчата поднялись – мы костяк города. Они проводят ликбезы, тренинги. Потому что мы все – тыкаемся, как котята слепые. Начиная с регистрации. И люди не верят, потому что их обманывают, говорят, что это афера, кредиты какие-то обяжут брать, субсидии лишат. Нам нужен какой-то в городе костяк из ОСББшников, чтобы собирался регулярно с властью. Нужно проводить мероприятия по популяризации этого движения. Потому что многие дома просятся, но, говорят, что у них некому этим заниматься.

У меня своих 4 ОСББ. Я физически еле успеваю. Все 5-ти и 9-ти этажки абсолютно разные и по степени убитости. Сейчас с крыши бежал, не переоделся. У меня не хаавтет сил одному. Давайте помогать друг другу. Хотя бы в доку ментальном сопровождении. Поделимся какими-то слесарями, строителями. Будет проще.

Не буду скормничать – но Космонавтов,5 сейчас самый красивый дом в городе! Там вложено столько жизни, здоровья, силы. Спасибо власти –  поставили детскую площадку по громадскому бюджету. Я там 24 часа в сутки.

Но из 6 лифтов – один рабочий!Предыдущая влатсь обещала. Обалсть обещала. Сейчас вообще – не можем- пандемия. Почему это важнее, чем подниматься бабушкам на 9 этаж! Они 40 лет без лифта! Неужели такая богатая область так и не нашла каких-то 5 млн для жильцов? Мы готовы на любые условия, вплоть до временного поднятия тарифов специально для этого. Исполком писал одна отписки. Целый исполком не может решать проблему одного дома. У меня бабушка умерла от инфаркти, потому что поднялась на 6 этаж…

Но у свех свой клубок проблем и нужно их постепенно разворачивать и только объединяясь со всеми мы сдвинем это с места.

ЮСАЙДИ: Вы сами ответили. Скажу, что по лифтам мы точно вам не поможем, но – это посыл объединяться и вести диалог и взаимодействие, это то, что мы можем добиться этим проектом.

Маланчук: На днях будет 5 лет, как я стал головой ОСББ. У меня проблема  – лужа между двух домов, которые затопляются от дождя. 5 лет не можем найти эксковатор, выкопать яму и соединить трубу. Как я сделаю это сам – земля не моя, нужно куча разрешений, потому что там газ, электричество и т.д. Пишу – даже ответов не дает! Прошлая влатсь писала отписки – это вообше ничего не отвечает. 4 месяца ни по лужам, ни по деревьям.

Таке впечатление – мы одна реальность, исполком – другая. Экставатор – тысяча гривен. Я их даю – толкьо сделайте разрешение и дайте специалиста. Я сам залезу в эту яму и сам сделаю. И вода уйдет.

Те деньги, что мы собрали 4 голда наза и прочистили – выкинуты, потому что обратно затягивает!

Косм.15: В основном мы работает с Управлением ЖКХ. Я могу при Заварзине сказать тоже – поменяйте его. Нельзя работаь с такими людьми. К нему приходишь с предложением, которое не требует финансовой помощи. Вес, что он подписывает – можно не читать. Отписки!

Глоба: Мы скинулись 47 тысяч! И сделали себе асфальт. Но когда пишу Заварзину – не дает разрешение за свои деньги положить плитку во дворе.

Мы уже согласны взять кредиты на эти лифты!

ЮСАЙДИ: Знаете, сколько я в других городах слышала такого «крика души».

Глоба: В других городах ОСББ хотя бы собирают и обсуждают проблемы. Сообща и правильно формулируют требования перед властью, чтобы влатсь правильно отвечала и действовала.

ЮСАЙДИ: Спасибо – это подтвердило, что ситуация сложная и для нас это не удивительно. Мы проводили исследования и по Константиновке. Здесь как нигле важно наладить диалог. По взаимодействию вполне можно ориентироваться на Мариуполь. Мы редусматриваем, что будет также обучение и для органом метсного самроуправления. Там ест целые отдел поддержки ОСББ – 13 человек. Ваш город не может себе этого позволить, но если будет несколько человек, которые полностью изучат проблемы законодалтельсва и смогут хотя бы информировать и косультировать, это будет прекрасно!

В Мариуполе Ассоциация ОСББ обратилась с просьбой и были созданы ресурсные центры для ОСББ в 4-х микрорайонах. Там постоянно работают сотрудники исполкома.

Их консультации нужны – по бюджетам участия, спецпрограммам ОСББ. Председатели не успевают ине могут этого сделать. Эти центры помогают. Поэтому такое взаимодействие мы бы хоели видеть и в Константиновке. Я знаю, чо наш проект ставит очень амбициозные цели – мы прекрансо знаем что везде разная ситуация. Получится или нет – зависит от вас и нас вместе взятых. Мы может консультировть, направлять, но если у вас не будет к этому общего стремления, то МЫ МОЖЕМ В КОНСТАНТИНОВКИ ПРОИГРАТЬ! Я очень этого не хочу.

То, что уже не будут западные фонды теперь не будут вкладывать свои деньги в ваши лифты – можете в этом не сомневаться!

Все они говорят – мы подскажем, как сделать самим. Но за вас не будем.

Слава Богу, что хотя бы такие остались проекты – по учебе, консультациям, обмениваться опытом.

Руслан: В обучающей программе будет фандрайзинг – поиск гранты, международную техническую помощь, чтобы отслеживали такие возможности и готовить документы, чтобы ее получить.

Азаров: Добавлю. Есть две проблемы – знаний и денег. Деньги без знаний – деньги на ветер, знания без денег -  отсутствие перспективы.

 Предварительно прочитал Меморандум и понял, что нам готовы помочь в организации. Я помню, как только начинались ОСББ,  ко мне обратился за помощью юридической Алексей Глоба. Тогда бы нам такая помощь очень помогла. Но ис ейчас она не лишняя. Давайте – скажем спасибо, что имеем возможглсть получить знания.

Но дополнительно хочу обратить внимание – что главный источник – ДОБРОСОСЕДСТВО. Нам выделят модераторов для решения проблем взаимодействия.

Я считаю, что это наша заслуга, что ан сегодняшний день отписки закончились!

И селси я не позволяю отписаться, то только по одной причине – настаиваю на решени проблемы. Почему не решилась – отлельный вопрос, с которым нужно разбиратся.

И, как раз модераторством должен заниматься отдел ОСББ в Управлении ЖКХ. Но чтобы он не превраился в одно из подразделений, в которое вам опять надо будет стучаться и записываться за неделю, чтобы туда попасть. Тогда есть ли смысл его создавать. Может лучше общественную организацию, которая будет и координировать и участвовать в проектах? Если у нас есть рука помощи – давайте этим воспльзуемся. Лучше делать и жалеть, чем не делать и жалеть!Поэтому во исполнение воли наших ОСББ я буду подписывать Меморандум!