Cкандал в освіті міста (оновлюється)

Опубликовано Berezin - May 11

Як нам щойно стало відомо - зранку, коли начальниця управління освіти О.Барабаш вийшла на робоче місце, то зіткнулася з тим, що замки до її кабінету змінені. 

Тому вона не змогла туди попасти. З'ясувалося, що то її заступник В.Маслов змінив замки і тепер секретар та начальниця управління не можуть попасти на своє робоче місто.

О.Барабаш викликали поліцію.

В.Маслов дав пояснення, що у зв'язку з Разпорядженням міського голови, спираючись на депутатський запит народного депутата від "Слуга народу" В.Неклюдова, О.Барабаш на період розслідування цього запиту (до 16 червня) відсторонена від виконення обов'язків.    

В.Маслов пояснив поліції, що це він зробив, щоб О.Барабаш "не встигла підробити документи".

На що О.Барабаш сказала, що тепер вона підозрює самого В.Маслова, що він може підробити документи і що тепер не впевнена, що не вкрали особисті речі її та секретаря.

Секретар начальника управління освіти обурилася, що вона зранку не може виконувати свої обовязки (Маслов відповів, що вона працює незаконно), не може видавати документи.

О.Барабаш пояснила поліції, що не дивлячись на Разпорядження міського голови (яке вона буде оскаржувати у суді), її з роботи не звільнили. Тому вона забовязана приходити на своє робоче місце, але обовязки свої не виконувати. Бо інакше її звільнять за прогули.

Поліція умовила В.Маслова відкрити О.Барабаш двері та увійти у свій кабінет.

Схоже на те, що робота управління освіти в такий важкий ковідний період навчального процесу паралізована.

Заява О.Барабаш:

Шановна громада! Додержання вимог законодавства в нашій громаді - вибіркове. На підставі депутатського звернення депутата В.Неклюдова, ініційованого заступником начальника управління освіти Масловим В.О., міським головою Азаровим О.А. оголошено службове розслідування та мене відсторонено від виконання посадових обов’язків на 2 міс. Слід зазначити, що всі факти, викладені в зверненні, вже неодноразово перевірялися. Це не перша спроба міського голови Азарова О. А. примусити мене до звільнення. На вихідних Маслов змінив замки в приймальні. Та не пускає мене на моє робоче місце. Порушується моє конституційне право на працю та і взагалі трудове законодавство!

https://www.facebook.com/olbarab/posts/1827148244118360

Загальна реакція на це місцян - МАСЛОВ ПІДСТАВИВ АЗАРОВА.

https://www.ostro.org/donetsk/society/news/611505/

О.Барабаш: "Поділюся ще одним цікавим фактом , що моє відсторонення сталося після того, як я відмовилася підписувати завдання на коригування проектно-кошторисної документації по ЗДО 23 , яке призвело б до нецільового використання коштів . Завдання було підготовлено Масловим. Після моєї відмови, заявленої міському голові, його підписувати, мене й відсторонили...".

============================

Наталья Поколенко, кандидат наук:

============================

Сильні та розумні – незручні

Рішенням міського голови Азарова начальницю Костянтинівського міського управління освіти Ольгу Барабаш Olga  Barabash відсторонили від виконання обов’язків на 2 місяці. 
Думаю, що це рішення ухвалене на емоціях. За три тижні до кінця навчального року - відсторонити керівника - це нерозумно, як мінімум. Приводом став дах на дитсадку № 23. Барабаш мала підписати технічне завдання на його заміну. Дах був капітально відремонтований у 2018 році. Підписавши нове техзавдання, вона б розписалася у нецільовому використанні бюджетних коштів. Але: вказівка на те, що дах треба переробляти вже є з області, з департаменту освіти. І на це дають 2 мільойни гривень. Переробляти буде підрядник - кум заступниці директора департаменту. Рука руку миє. 

Фактично проти отакого безладу, корупції, глупства та тупості Ольга Барабаш продовжує боротися усі шість років на посаді. 
Так, це вона розворушила осине гніздо у дитсадку № 9, коли там продавали сосиски. Вона не підписувала ФОП Янько (читай – Маслов) купівлю шайб по 12 гривень (в магазині вони по 50 копійок) та плитки по 380 гривень. Барабаш не підписувала акти введення в експлуатацію 1 школи після капремонту, їх підписав департамент. Там “Оквін-5” на власний розсуд вирішив поставити інше обладнання у басейні (бо таке знайшов). Басейн досі не працює. Таких фактів – десятки. Тому сьогодні втретє закрутився корупційний маховик. Бо вже були у 2016 та 2018 роках, тоді  ні до чого не призвели, бо той бред проти Барабаш немає, як довести - він придуманий з нічого. 
З такими, як Барабаш, незручно. З ними важко домовитися, вони мають власну думку, яку озвучують усім без огляду на посади та звання. 

До кінця навчального року – 3 тижні. Виконувати обов’язки начальника буде Маслов. Його посаду - другого заступника нач управління освіти - придумали спеціально, щоб мати доступ до корита. Придумали давно, коли мати керувала фінансами у місті. 

Тандем Тиха-Маслов прекрасно працював, поки Н.Тиха (мати Маслова) була заступницею міського голови Костянтинівки. Маслов оформив ФОП Янько (Тетяна Янько – колишня працівниця управління освіти), який виконував підряди в освіті, культурі, закладах соціального захисту міста. Брався за все – ремонтував туалети, кабінети, коридори, танцювальні зали. Участі у тендерах ФОП Янько не брав – бо не вміє працювати у конкурентних умовах. Гроші за підряди ФОП Янько отримував першим з усіх підрядників (мама турбувалася). Ремонт туалетів у школі № 6 торік ФОП Янько робив без тендера на Прозорро на суму 199 тисяч. Цікаво, як то провернули? 
Азаров використав різні способи звільнити Барабаш, коли вони не спрацювали, придумав службове розслідування. Розслідувати буде комісія на чолі з Коржиковим. Що саме і за яким алгоритмом – невідомо. 

На мою думку, ця команда за адресою Тихого, 260 робить щось не те. Замість шукати інвесторів та створювати умови для розвитку підприємництва у місті, продукує плітки, байки та брехні. Поки найбільший нереальний ТОП – налагодження водопостачання Костянтинівки.
 

================================================================================================

Стенограма зустрічі журналистів та громадських діячів (П.Чумаков, П.Островський, Д.Миронов) з О.Азаровим 13.05.2021:

================================================================================================

«…Ніякої політики. Хотів би відразу встановити факти. Для початку: звернення депутата – це не просто лист. Якщо написано - провести перевірку, я повинен це зробити. Я дію в рамках закону.

Ви надаєте «шикарну» пропозицію - не усувати О.Барабаш від виконання роботи на час проведення перевірки. Але я виконав те, що мав виконати по закону. …Тому що питання ставиться не тільки посадової особи, а по діяльності всього Управління.

Запит від депутата був - провести перевірку діяльності  Управління та начальника на предмет відповідності її займаної посаді. Якщо є депутатське звернення – міністру освіти, голові ОДА – чи можу я не перевіряти, якщо є така вимога. Я мав виконати.

Є Порядок проведення службового розслідування – там встановлено право відсторонення на час проведення службового розслідування. Я цим правом скористався.

Чому доручив «виновнику трожества» працювати замість О.Барабаш, це ж конфлікт інтересів, хоча є інший заступник, який зазвичай виконував обовязки О.Барабаш?

Який конфлікт у них інтересів?... В чому полягають інтереси Маслова і інтереси Барабаш?

Який приватний інтерес?

Я, бачу це відповідно до законодавству - людина, яка бачить порушення повинна про це заявити. І він звернувся до народного депутата України.

Чому відразу не звернувся до міського голови?

Не знаю. Треба в нього спитати. Він використався своїм правом.

Стоїть питання обєктивності розслідування. Чому всі так перелякалися цього (відсторонення – ред.)? Тому що на крадії й шапка горить.

 Я вважаю, щоб об’єктивно розслідувати питання, які поставив народний депутат, треба, щоб ця людина не заважала. Щоб комісія мала доступ до документів, фактів, обставин, щоб ця людина не могла заперечувати комусь, аби ще щось робити. Для цього її відсторонили з оплатою їй праці.

Те, що Розпорядження не було оприлюднено – не порушення Закону про публічну інформацію

Чому ніяких дій, по інформації самого Маслова, на період відсутності О.Барабаш комісія не проводила, хоча створена вже півтора тижня до цього?

Я вважаю, що у вас немає повної інформації. Вона не підлягаю розголошенню. Тільки результати.

Результат може бути оскаржений. Чому всі так хвилюються і багато галасу. Люди почали звільнятися. Працюйте! Те, що вони звільнилися – впевненість в тому, що я вірно зробив. Що на сьогодні ця особа не може їх прикривати.

По даху є акт, що він прийнятий. Але на сьогодні всі кажуть, що його треба змінювати. О.Барабаш погоджується. Наступний крок – наскільки? Вона, як керівник повинна визначитися.

Я читав її всілякі висловлення – але хай вони будуть на її совісті. Жодним чином костянтинівський міський голова не приймав участі ані в проектуванні, ані в технічному завданні на проект, ані в прийнятті даху, ані в інших заходах.

Коли я проїхав і сказав, що там є недопрацювання – почалися наголоси. До цього там Барабаш не було? Чому? Не цікаве що залишиться, коли буде прийнято?

Я для себе визначив певний шлях. Законний і об’єктивний. Для мене тут немає нічого страшного. Я за об’єктивний розгляд. Але пояснювати те, що хтось щось комусь сказав я не буду. Тому що пояснювати треба факти, а не думки.

Акт перевірки якості освіти О.Барабаш обіцяла, що оскаржить всі 5 місяців. Чому це не робиться? Якщо б не було фактів, то нічого б не було. Державний орган зафіксував факт порушення.  

Я подивився що про це пишуть. Розумію – це популярний захід, зачепити, закрутити всіх. Бо хтось має перелякатися того, що буде наголос і дасть задню. Але мені немає чого боятися. Тим паче давати задню – я, навіть, передню не включав!

Мені це не треба. Але скільки можна? Державна служба написала Акт, надайте заперечення. Щось надали, а щось «Буду оскаржувати». Будь ласка – зробить, доведіть. Не мені. Службі якості освіти, що вони написали щось помилково, щось, що не відповідає дійсності. Де це все?

Я побачив в мережі вислови О.Барабаш, що Маслов їй якось хоче надавити за те що вона його, начебто незаконно звільнила. Красиво? Глядач дивиться – красиво. Якщо ще назву цьому надати «корупційні схеми». Але далі вона каже, що Маслов відстояв свої інтереси через суд. Суд визнав що його звільнили незаконно.

Але й суд визнав факти корупційних діянь Маслова?

Ось саме тому я й хочу, щоб комісія в цьому розібралася. Щоб не було двійних стандартів.

Мене не цікавить ні Маслов ні Барабаш – мене цікавлять порушення в Управлінні освіти. Якщо вони є – дайте всі документи, встановимо факти. Обидва винні – хай йдуть обидва. Але не буде такого, щоб визначати – хто більш, а хто менш винний!

Якщо буде депутатське звернення на перевірку Маслова, що будете робити?

Якщо буде аргументація – буде відсторонення і перевірка.

Але хто може більш продуктивне допомогти комісії, як не та людина, яка все це писала?  

І без доступу до документів це не може бути. Ми розуміємо, що доступ може бути обмежений і затягнутий. Тому, якщо людина, яка написала про порушення, має доступ до всіх документів – надайте комісії. Або він підтвердить все документами або це наклеп. Хай Барабаш з ним розбирається – як Вона хоче...».     

 

 

 

==============================================================

Цитата про конфлікт з О.Барабаш О.Азарова з виступу на брифінгу 14.05.2021: 

==============================================================

«Коли я прийшов у грудні місяці, то перше, що отримав – акт перевірки якості освіти, в якому було прописано безліч зауважень до роботи управління і керівника. Я запропонував надати пояснення. Мені О.Барабаш запевнила, що все це наклеп, що невірно департамент ОДА все це зробив і що все це політична розправа. Якщо є аргументовані заперечення, то я запропонував довести, що висновки департаменту не відповідають дійсності. Поки що я нічого не отримав. Про це наголошується і в зверненні до мене народного депутата Неклюдова. Що пане Азаров – а де Ваша реакція? Якщо б я не призначив цього розслідування, то я б прикривав якісь недопрацювання.

Звертаю увагу, що це не перший раз, коли є питання, але через розголос намагаються на щось вплинути. Тільки не зі мною. Буде навпаки. Якого ще треба розголосу, щоб ми провели об’єктивне розслідування? Може Ольга Вікторівна не зрозуміла мою позицію? Я навпаки хочу, щоб все пройшло об’єктивно і всебічно. Але треба не кричати в ЗМІ, а хоча б до цього акту додати певні заперечення. Всі питання знімуться. Це державна спеціалізована установа, чи маю я право їй не довіряти? Якщо немає заперечень протягом 5 місяців – то що це? Значить вони відсутні і висновки є вірними. Тобто є недопрацьовані питання. Я 5 місяців чекав, вона пообіцяла. На початку травня Ольга Вікторівна сказала, що звернеться до прокуратури, щоб вона виступила на її захист. Мені, як юристу це не зрозуміле, я своє бачення сказав, їй не подобалося. А коли вже подивився історію роботи – коли виникають питання до неї чи до Управління під її керівництвом, то піднімається шквал емоцій – це тиск. Спадає – всі гарні. Якщо для мене зрозуміло, що ця людина робить щось не так – я з нею працювати не буду. Коли попередня влада, секретар, ставили умови до неї – починався галас, як тільки все знімалося – всі дружно працювали.

Для мене, як до голови дуже прикро, що це розслідування відбувається у моїй громаді. Але я не хотів створювати комісію по розслідуванню і чекав 5 місяців. Дійшло до звернення депутата.  Треба вірно все розставляти.

Розпорядження (про створення комісії та відсторонення О.Барабаш від виконання посадових обов’язків – ред.)відповідає діючому законодавству. Вибачте – вона сказала неправду. Знаєте як в законодавстві США – якщо людина хоча б раз сказала неправду, то наступного разу їй взагалі не вірять.

Коли будуть результати роботи комісії – вони будуть розголошені і громадська рада буде приймати в цьому участь».  

https://www.youtube.com/watch?v=9W4M1gn_v5s