Захист грудного вигодовування — спільна відповідальність

Опубликовано moderator - Aug 30

Материнське молоко

Материнське молоко - унікальний продукт, створений самою природою. Воно здатне забезпечити життя і здоров’я малюка, захистити його від інфекцій, попередити розвиток різних захворювань і порушень обміну речовин (алергії, ожиріння, цукровий діабет і т.д.)

Білки жіночого молоко складаються в основному з альбумінів, що відрізняються високою біологічною цінністю. У них містяться всі незамінні амінокислоти, такі необхідні дитині для правильного росту, розвитку, формування різних органів і систем. Переважно білків жіночого молока є їх легке перетравлювання і засвоєння. Крім того, в жіночому молоці міститься спеціальний розщеплює жир фермент - ліпаза. Що значно зменшує власних процесів ще слабких власних процесів травлення малюка, а також насичені жирні кислоти. Які беруть участь в побудові клітин і тканин організму. У них досить висока концентрація жиророзчинних вітамінів А і Е, необхідних для нормального росту і розвитку дитячого організму.

Вуглеводи жіночого молока представлені в основному молочним цукром - лактозою, яка має здатність стимулювати розвиток в кишечнику дитини корисної мікрофлори (біфідобактерій) і пригнічувати ріст патогенної флори, в чому і полягає її захисну дію на організм дитини.

Кальцій і фосфор в грудному молоці знаходиться в легкозасвоюваній формі, і забезпечують нормальний ріст і розвиток кісткової тканини дитини. Тому діти, які отримують молоко матері, значно рідше хворіють на рахіт, ніж діти, що вигодовуються штучними сумішами. У жіночому молоці міститься також і такі важливі мінеральні речовини, як залоз, мідь, цинк, кальцій, які необхідні для здоров’я дитини.

До числа унікальних властивостей материнського молока відноситься вміст у ньому так званих захисних факторів - спеціальних імунологічно активних речовин і клітинних елементів, що забезпечують захист від інфекцій. І ще одне невідновлюване штучними сумішами якість материнського молока - це утримання в ньому цілого комплексу ростових факторів, спеціальних гормонів, що регулюють ріс і нервово - психічний розвиток дитини. Тісний контакт з матір’ю під час годування грудьми забезпечує позитивні емоції, більш спокійне, врівноважене поведінка дитини, кращий розвиток інтелекту. Відзначено, що діти вигодувані грудьми матері, відрізняється більш стійкою психікою, більш контактні і доброзичливі, більш прив’язані до близьких.

Зараз у багатьох пологових будинках все ширше впроваджується раніше прикладання новонародженого до грудей, що має ряд переваги для матері і дитини. Перш за все, це забезпечує більш ранній початок вироблення грудного молока і більш сприятливий перебіг післяпологового процесу у матері, а також спокійна поведінка і кращий розвиток дитини.

Справа в тому, що стан грудей викликає в організмі матері посилене вироблення і викид в кров спеціальних гормонів - окситоцину, що стимулює вироблення грудного молока. Це зворотний розвиток матки, а також дає можливість дитині максимально в ранній термін отримати першу їжу - молозиво. Молозиво має високу харчову цінність, містить великий відсоток білка, близького за складом до клітин, і дуже багато імунними тілами у дітей, які отримали перше годування грудьми в ранні терміни, так звана фізіологічна втрата ваги після народження буває мінімальної, а відновлення маса тіла відбувається швидше . І ще один момент при ранньому прикладанні до грудей матері організм новонародженого в першу чергу піддається впливу тієї мікрофлори, носієм якої є його мати; «Власні» мікроби не такі небезпечні, проти них є захист - антитіла грудного молока матері.

Не треба хвилюватися, якщо молоко прибуває не відразу. У деяких випадках нормальна лактація може встановитися, і в більш пізні терміни. Потрібно тільки набратися терпіння і регулярно давати малюкові груди. Це потужний стимул для вироблення молока.

В даний час рекомендується вільне вигодовування новонароджених, при якому годування проводиться на першу вимогу, в тому числі і в нічний час. Протягом доби це може бути 8 - 10 разів і більше. При такому частому годуванні відзначається досить швидке складання лактації у матері, а дитина буває більш спокійним і менше втрачає в масі тіла. Але трапляється і так, що в якийсь момент вироблення молока дійсно може зменшитися. Головне - не треба панікувати. Краще подумати про те, як допомогти справі. А допомогти, звичайно, можна.

Важливо, щоб мати грудної дитини отримувала достатню кількість білкової їжі (молоко, молочні продукти, м’ясо, риба, яйця, овочів, фруктів, ягід). Вироблення молока поліпшується, якщо за 10 - 15 хвилин до годування випити склянку чаю з молоком (кефіру, компоту, відвару, шипшини).

Іноді кількість грудного молока тимчасово знижується через появу хворобливих тріщин сосків. У тому випадку годування слід починати зі здорової грудей, а хвору давати тоді, коли дитина насититися, і почне смоктати менш активно. 

Грудне молоко є найкращим джерелом харчування для немовлят, в тому числі немовлят, у чиїх матерів підтверджений або передбачається діагноз коронавирусной інфекції. У тому випадку, якщо заражена мати вживає належних заходів обережності, викладені нижче, вона може годувати грудьми свою дитину. Грудне молоко містить антитіла та інші імунологічні переваги, які можуть допомогти захистити дитину від респіраторних захворювань. Все більше фактів підтверджують важливість грудного вигодовування для зростання, розвитку і здоров’я дитини, а також для того, щоб допомогти йому уникнути ожиріння і неінфекційних захворювань в подальшому житті.

Ж.В.Філіппова