Про безкоштовний оглядовий кабінет, платні та безоплатні послуги в міській стоматології

Опубликовано moderator - Mar 26

Доброго дня, громадо! Після останньої апаратної наради деякі ЗМІ та спільноти нашого міста в фейсбуці опублікували на своїх сторінках інформацію про нововведення в нашій міській стоматології, де я сьогодні займаю посаду в.о. директора. Коментарі деяких мешканців м’яко кажучи «не дуже»))) Що тут казати, я не частий гість соцмереж, у мене просто немає на це часу, щоб роз'яснювати що і як, але я виправлюся) Так ось сьогодні мені надійшов дзвінок на телефон і представник однієї з міських спільнот попросила дати коментар щодо мого виступу на апаратній нараді і більш докладніше розповісти про це, шляхом мого письмового коментаря в їх групі. Я вирішив прокоментувати все тут, на своїй сторінці.

Що стосується нового структурного підрозділу «оглядовий кабінет»

Це не якась інновація, це досвід минулих років. Подібні кабінети існували в стоматології ще з 80-х, 90-х років. Оглядовий кабінет насправді вирішує багато спірних питань: по-перше, чітке направлення пацієнта до фахівця, який може йому допомогти. Наприклад, у вас розболівся зуб. Ви просто відчуваєте дикий біль і єдине ваше бажання - від нього позбутися. Ви думаєте тільки про те, щоб його видалити (на жаль, такий стереотип існує серед багатьох пацієнтів).

Ви приходите в поліклініку, берете талон до хірурга і чекаєте в черзі. Потрапляючи до лікаря в крісло, виконавши огляд, лікар каже, що зуб можна вилікувати і видаляти його він не має права! Вас знову направляють до терапевта і ви знову сидите в черзі, при цьому відчуваючи сильний біль. Після первинної консультації в оглядовому, вас направлять туди, де вам відразу нададуть необхідну стоматологічну допомогу.

Первинний огляд займає близько 10-15 хвилин (якщо не потрібен рентгенівський знімок) і ви отримуєте попередній діагноз і вільного доктора для лікування.

Згідно із законом, кожен пацієнт має право вибрати собі лікаря. Якщо у вас немає будь-яких особливих переваг щодо вибору лікаря, вас направлять до того фахівця, який в даний момент вільний або скоро звільниться. Це теж вагомий аргумент на користь оглядового кабінету.

Всі огляди абсолютно безкоштовні! Вони закладені в оплату праці лікаря за бюджетної лінії.

Тобто вони отримують свою заробітну плату. Також ми можемо відстежити потік пацієнтів та банально порахувати хто скільки прийняв, який план виконав, та саме головне - скільки завдяки цьому надійшло коштів до каси підприємства. Якщо кількість виконаних робіт не сходиться з сумою у касі, то будемо розбиратись з лікарем. Це питання вирішиться, коли ми встановимо камери відео нагляду (які, зі слів колишнього директора, вже тут встановлені, але я їх чогось не побачив. Ну то таке...)

Щодо платних та безоплатних послуг населенню

У 2019 році, після реорганізації, владою міста було прийнято рішення створити окрему юридичну особу і назвати її Комунальне некомерційне підприємство Костянтинівської міської ради «Стоматологічна поліклініка м.Костянтинівки». Відповідно до Закону України про платні послуги в охороні здоров'я, було вирішено перевести поліклініку на частковий госпрозрахунок. Але! Міською радою був затверджений перелік пільгової категорії громадян, які мають повне право на безкоштовне лікування з ВИКОРИСТАННЯМ МАТЕРІАЛІВ З НИЗЬКОЮ ВАРТІСТЮ. До цього переліку увійшли:

1. Діти до 16-ти років.
2. Інваліди першої і другої групи.
3. Учасники АТО.
4. Ветерани військової служби і всі, на кого поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів військової служби».

Ще раз повторюю, категорія громадян, яка затверджена рішенням КМР від 19.12.2019 № 6/97 - 1919 обслуговується БЕЗКОШТОВНО, АЛЕ З ВИКОРИСТАННЯМ МАТЕРІАЛІВ З НИЗЬКОЮ ВАРТІСТЮ!

Так само був укладений договір з НСЗУ, згідно якого було закуплено пакет на надання ургентної і планової дитячої допомоги, ургентної допомоги на терапевтичні і хірургічні послуги. Вартість пакета на обслуговування одного пацієнта (діти, дорослі) 9 грн. 19 коп.!!!

Тепер просто уявіть, яку стоматологічну допомогу на цю суму можна надати пацієнтові?!

Ми всі повинні усвідомити і нарешті зрозуміти, що пільгове обслуговування - це не пломби з полімеру фотозатвердіння, а цемент, що це не знеболювання сучасними ефективними анестетиками, а новокаїн і лідокаїн і так далі.

І ось якраз для того, щоб створити саме вам вибір при отриманні послуги, а саме якими матеріалами та із застосуванням яких анестетиків і так далі, був введений ПЛАТНИЙ ПРИЙОМ! Ми даємо вам право вибору, створюємо всі умови для того, щоб лікування вашої дитини, або так само і вас,  було на високому рівні! Якісної приватної стоматології дитячого віку у місті НЕМАЄ! Я кажу вам це як практикуючий стоматолог!

Дітей приймають тільки окремі приватні лікарі, і тільки тоді, коли дитина є абсолютно контактною! Мами з діточками змушені їхати до Краматорську або ще далі. В нашій міській поліклініці є досить високого рівня фахівець, який може і тепер буде надавати платні послуги на дитячому прийомі. Це зовсім не означає, що пільговий прийом якось постраждає. Він як був пільговим, так і залишиться.  Тому я вирішив зробити ОКРЕМИЙ, ПЛАТНИЙ,  ОБЛАШТОВАНИЙ ПІД ДИТЯЧИЙ ПРИЙОМ КАБІНЕТ, де ваша дитина буде  разом з вами і лікарем. Там, де ви зможете отримати якісну послугу З ГАРАНТІЄЮ за цінами нижче, ніж у приватних кабінетах. Скористатись чи ні платними послугами ЦЕ ВИРІШУВАТИ ТІЛЬКИ ВАМ! Ніякого примушення, або маніпулювання не повинно бути і не буде. Або хочу, або ні. Все. Якщо вам відмовляють без будь-яких обґрунтувань в наданні безкоштовних послуг у дитячому загальному відділенні, звертайтесь одразу до директора, будемо розбиратись та вирішувати питання на місці. Також з оплатою - тільки до каси, ні в якому випадку на руки лікарю. Це порушення чинного  законодавства! Також, в майбутньому, я планую організувати прийом дітей з особливими потребами, які будуть обслуговуватися під інгаляційним наркозом (Севоран), за наглядом лікаря-анестезіолога та зовсім БЕЗКОШТОВНО! Це погано? Це "воровство"? Це "рвение к власти"?!

Так от тепер скажіть мені будь ласка, за які такі кошти ми повинні це все організувати??!! За які кошти ми повинні закупити обладнання, матеріали, оплатити курси навчання і так далі? Я вже не кажу про ремонти кабінетів і будівлі в цілому! Чекати, поки місто дасть, при наявності дефіцитного бюджету та наявності ще з десяток таких, як ми, «голих та босих»? Поки влада займається наповнюванням міського бюджету, ми повинні чекати? Ні! Якщо ми щось можемо зробити вже зараз, то потрібно робити самотужки. Тільки за кошти, отримані з госпрозрахункового (платного) обслуговування. Пільгова стоматологія фінансується містом на стільки, на скільки зараз це можливо. В інших деяких містах зовсім немає фінансування на комунальну стоматологію, у нас ще все не так погано з цим!

Погодьтеся, стоматологія ЗАВЖДИ БУЛА ТАК ЧИ ІНАКШЕ ПЛАТНА. Вона і зараз така. Просто ці кошти проходять повз каси і осідають у лікарів в кишенях. З одного боку можна зрозуміти лікарів: вони роками самі собі купували матеріали, обладнання і так далі, роблячи висновок, що якщо так, то все моє. Але, вибачте, як би там не було, стоматологічна поліклініка належить громаді, це комунальне підприємство, яке сплачує зарплату, відпускні, надбавки всякого роду, обслуговує вас, платить комунальні послуги і величезну кількість інших обов'язкових проплат!

Замкнуте коло… І ось моя мета не «збагатитися» на цій посаді, як дехто вважає, не красти бюджетні гроші, яких тут практично немає, а розірвати це коло, налагодити нормальний робочий процес, де лікар буде лікувати людей, давати їм право вибору якими матеріалами надавати послугу , обслуговувати пільгову категорію, але тільки ту, яка має на це право! Паралельно забезпечити лікаря необхідними матеріалами для виконання фінансового плану, а пацієнта - якісною стоматологією за цінами нижче приватних кабінетів.

Може зараз мої методи здаються багатьом занадто жорсткими і радикальними, але я впевнений, що в майбутньому вони дадуть свої певні плоди. Тим більше, що нова обрана влада в особі міського голови надає і буде продовжувати надавати свою підтримку в наших реформах, підкріплюючи їх заміною старих стоматологічних крісел 80-го року випуску на сучасні стоматологічні установки. Я вважаю, що як директор, як депутат міської ради, я просто зобов'язаний створити і організувати гідну муніципальну стоматологію для нашої громади!

О.Золотенко, в/о директора