Як діяти під час глобальної вакцинації?

Опубликовано moderator - Oct 28

За офіційною інформацією, МОЗ затвердило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим. Так, у розділі «Накази МОЗ» Наказ МОЗ від 04.10.2021 р. № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням». Наказ заплановано ввести в дію з 4 листопада.

Лічені дні минули з моменту спроби запровадження в Україні примусової вакцинації для держслужбовців, працівників держорганів, а ще й працівників освіти та науки. Люди занепокоєні тим, чого чекати від чиновників і роботодавців. Вже окремі заявники збирають підписи у зверненнях проти запровадження примусової вакцинації. Отож, як діяти далі, зараз дізнаємося докладніше.

Пандемія, викликана коронавірусною хворобою, боляче зачепила усю світову спільноту. ВООЗ, уряди різних держав усіляко агітують, примушують, заохочують своїх людей активно вакцинуватися. Наприклад, громадяни країни, які вакцинуватимуться від COVID-19, отримають два вихідні дні. Йдеться про оплачувану з держбюджету дводенну відпустку для вакцинованих громадян сусідньої Молдови. У деяких країнах Європи запровадили розіграші й призи для тих, хто вже вакцинувався. В РФ днями повідомили, що невакцинованим не варто з понеділка виходити на роботу, бо людей не допускатимуть до роботи і нічого не платитимуть. Доволі жорстку позицію продемонстрували й українські урядовці. З 4 листопада очікується не радісна перспектива запровадження примусової вакцинації для перших груп працівників, за допомогою лише одного міністерського наказу, всупереч нормам міжнародного права, Конституції України , де чітко вказано про добровільність вакцинації.

Статистика вакцинації: маємо полегшення?

«Дорожня Карта з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021 — 2022 роках» передбачає до 31 грудня 2021 року охоплення вакцинацією більшої частини дорослого населення для формування колективного імунітету до коронавірусної хвороби. І на цей період розрахункова потреба в щепленнях складає 47 878 388 (для 23 939 194 людей, за даними Державної служби статистики України це дорівнює 70% населення віком 18 років та старше).

І ось з 13 вересня запроваджено певні позитивні зміни для пересічних громадян, що стосуються документації вакцинації. Якщо раніше для статистики показників будь-якої організації чиновники і роботодавці активно агітували роботи 2 дози вакцини і лише після цього видавалися сертифікати, то тепер маємо полегшення. Вже після першої дози людина має право отримати документ про вакцинацію, і це також враховується для статистики вакцинованих працівників. Наприклад, після першої дози вакцини можна у сімейного лікаря отримати «Картку профілактичних щеплень» (форма первинної медичної документації № 063/о), де у п.13 зазначається докладна інформація про пацієнта і щеплення, та через 2-3 дні, коли інформація згенерується в електронній базі, також можна отримати «Міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику». Там докладно вказуються усі дані про вакциновану особу, в т.ч. назва вакцини і дата її введення в організм, термін дії сертифікату, ставиться підпис і печатка лікаря-терапевта та офіційна печатка медичного закладу, де зроблено вакцинацію.

Які передбачено строки між введенням 1-ї та 2-ї доз вакцини?

Нинішня тенденція загальноукраїнської вакцинації така, що людей агітують і навіть психологічно тиснуть робити другу дозу вакцини швидше. Тут варто замислитися. Адже максимальний строк між дозами складає на усі офіційно запропоновані в Україні вакцини 180 днів. Це записано у таблиці 3-й «Порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби» (затверджено постановою КМУ від 29 червня 2021 року № 677, зі змінами). Тому, якщо людина вирішить вакцинуватися 2-ю дозою не одразу через 14-28 днів, а навіть на 9-му чи 12-му тижні (у межах граничного строку 180 днів), то ніхто з медиків не матиме права у цьому відмовити.

Як практично здійснити своє право вибору вакцини?

Сімейні лікарі повинні докладно й доступною мовою поінформувати нас про усі особливості, ризики й побічні ефекти від кожної вакцини.

Багато чого залежатиме від того, для чого саме ми вирішили вакцинуватися: для отримання документу за місцем роботи, для зарубіжних поїздок тощо. З усних коментарів та пояснень медиків, вакцина Короновак дає найменше навантаження й побічні ефекти на організм. Якщо не плануєте їхати за межі країни, то для роботи в Україні цієї вакцини буде цілком достатньо для виконання показників статистики вакцинації.

Про порушення норм міжнародного права посадовцями МОЗ

Ключовою проблемою залишається неприпустимість запровадження примусової вакцинації у демократичній країні, яка позиціонує себе правовою державою.

Статтею 113-ю Основного Закону визначено, що Кабінет Міністрів відповідальний перед Президентом і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді у межах, передбачених Конституцією.

Автор цього звернення не виступає взагалі проти вакцинації як такої, бо вакцинувався двома дозами і отримав сертифікат. Але цей процес має бути справою добровільною для кожної людини за її усвідомленим вибором, без усілякого примусу. Тому направив особисті звернення щодо незаконності спроби запровадження в Україні примусової вакцинації шляхом введення в дію Наказу МОЗ від 04.10.2021 р. № 2153, порушення Конституції, норм міжнародного права. Письмово звернувся до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, різних парламентських груп і фракцій, народних депутатів України, профільних парламентських комітетів, міністрів юстиції та освіти тощо. І цю громадську ініціативу вже підтримали деякі профспілки та громадські організації в Україні. Фактично з часу початку «добровільної» вакцинації та станом на сьогодні, коли має місце спроба з боку МОЗ запровадити початок примусової вакцинації, в Україні не проводилися клінічні дослідження якості й безпечності вакцин, якими нині роблять щеплення від коронавірусної хвороби.

Згідно ст. 28 Конституції України жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам. Фактично в Україні, ситуація коли держслужбовців і працівників держорганів, місцевих держадміністрацій, працівників усіх без винятку освітніх закладів фактично примушують робити вакцинацію в обов’язковому порядку суперечить нормам міжнародного права. Навіть під час так би мовити добровільної вакцинації після використання вакцин за 8 місяців 2021 року у м. Львові виявлені різні несприятливі події після імунізації, серед яких не залишають байдужими анафілактичний шок, афебрильні судоми та 2 летальні випадки. За інформацією профільного департаменту Львівської облдержадміністрації, дані випадки кваліфіковані як «випадкові події, що співпали у часі із проведенням щеплення»…

Право на повагу до приватного життя та свободу думки закріплено статтями 8 та 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (є частиною національного законодавства), що надає право особі відмовитися від вакцинації.

Резолюцією ПАРЄ № 2361(2021) від 27 січня 2021 р. «Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні міркування» Асамблея закликала держави-члени і рекомендувала державам-членам ЄС: забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію; інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов'язковою, що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації.

Відповідно до статті 5 Конвенції про права людини та біомедицину, будь-яке втручання у сферу здоров'я може здійснюватися тільки після добровільної та свідомої згоди на нього відповідної особи. Такій особі заздалегідь має бути надана відповідна інформація про мету і характер втручання, а також про його наслідки та ризики.

При цьому статтею 3-ю Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

По суті звернення

Автор просить парламентарів вжити заходи парламентського реагування та контролю над процесом вакцинації з боку МОЗ. Зокрема, терміново ініціювати скасування Наказу МОЗ від 04.10.2021 р. № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням». Також —терміново ініціювати проведення комплексної правової експертизи Наказу МОЗ від 04.10.2021 р. № 2153 на предмет невідповідності нормам міжнародного права, Конституції та Законів України.

Одним із діючих механізмів правового захисту співвітчизників від запровадження примусової вакцинації є депутатські звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Йдеться про те, що нардепи роблять свої депутатські звернення до Омбудсмена. А далі подання Уповноваженого до МОЗ України, передбачене ст.15 Закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», має зобов’язати МОЗ у місячний строк усунути виявлені порушення прав і свобод людини і громадянина, спричинені Наказом МОЗ № 2153. Найоптимальніше — це скасування наказу.

Також (серед іншого) йдеться про таке: направити депутатське звернення до Прем’єр-міністра та Міністра юстиції для проведення комплексної правової експертизи Наказу МОЗ № 2153 на предмет невідповідності нормам міжнародного права, Конституції та Законів України.

А ще у зверненні автора, направленому на офіційну електронну адресу Прем’єр-міністру України ([email protected]), Віце-прем'єр-міністру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України ([email protected]) акцентується увага на тому, що подібна спроба запровадження незаконної примусової вакцинації може призвести до правового безладу, зайвих судових позовів і виграних справ заявниками.

І це стане непотрібним тягарем для держбюджету, погіршить імідж України як правової держави. Тому вакцинація є та має залишатися справою добровільною.

На завершення до уваги усім небайдужим пропонується почитати і направити від себе особисто відповідні звернення (формат файлу PDF), тексти яких можна направити в електронному вигляді, оформивши свій «особистий кабінет громадянина» на порталі Верховної Ради України.

Або ж письмові роздруковані звернення можна направити на адресу: АПАРАТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. Управління з питань звернень громадян. 01008, м. Київ-8, вул. М. Грушевського, 5.

Блог «Право знати - час діяти!»  18.10.2021

https://www.blogger.com/blog/posts/5315185995986237673
https://www.blogger.com/blog/post/edit/5315185995986237673/4218270733329210707

Верховна Рада України

Фракція політичної партії «Слуга народу»