Тисяча «віртуальна», і як її отримати реально?

Опубликовано moderator - Jan 19

Обіцянка від нинішнього Президента про видачу кожному по 1000 гривень після вакцинації занепокоїла тих, хто не має сучасних сенсорних телефонів. Автор статті теж користується мобільним телефоном більш простої моделі. Отож, настав час сказати правду про запобігання дискримінації за соціальними ознаками. Та й варто поквапитися тим серед нас, хто налаштований критично мислити. Бо маємо право і певний час, аби письмово звернутися до парламентарів та міністерських посадовців, аби урядові нововведення були доопрацьовані. Адже підзаконні нормативні акти мають не суперечити Конституції та законам України.

Усе почалося із звернення Президента Зеленського, що було озвучено у листопаді в теленовинах. Там пролунали обіцянки від глави держави усіляко матеріально заохоти всіх, хто повністю вакцинувався від коронавірусної хвороби. До речі, було обіцяно знайти різні варіанти, як видати тисячу гривень тим, хто не має сенсорних телефонів, ноутбуків та інших подібних благ сучасної цивілізації. Це пенсіонери, бюджетними, люди середнього статку, яких є чимало в Україні. Того ж дня автором статті було надіслано звернення та запити на отримання публічної інформації стосовно можливості отримати 1000 грн. після вакцинації до Офісу Президента, Секретаріату Кабміну, народних депутатів України, різних парламентських комітетів, груп та фракцій. Цікаво те, що з президентської команди ці листи в основному перенаправлялися до Уряду. А от депутатські звернення стали більш дієвим способом в пошуках правди та достовірної інформації.

Від президентського відеозвернення до початкового правового врегулювання питання видачі людям грошей пройшов певний час. І поки президентська та урядово-міністерська владні команди мусили відреагувати на депутатські звернення, ініційовані зверненнями автора статті, якому не байдужа ця тема, нарешті щось таки з’явилося. Це постанова КМУ від 9 грудня 2021 р. № 1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1272-2021-%D0%BF#Text). Цією урядовою постановою затверджено «Порядок надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”» та «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”». Визначено, що ця Програма діє з 19 грудня по 18 грудня 2022 року. Отож, ще є час звернутися до депутатів та урядовців, аби спонукати останніх суттєво доопрацювати цей документ, що зачіпає права і свободи наших співвітчизників.

Порядок надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка” визначає розмір, умови та механізм надання допомоги. Її отримувачем є фізична особа - громадянин України віком від 18 років, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків. І одразу прописана умова: людина повинна мати в мобільному додатку Порталу Дія сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19. Йдеться про одну дозу однодозної вакцини або дві дози дводозної вакцини (зелені сертифікати). Допомога надається отримувачу за його бажанням одноразово у розмірі 1000 гривень.

Чи справді ця допомога дає можливості для вибору у придбанні товарів і послуг, за які можна буде розрахуватися «електронними» грошима?

Згідно п.4 Порядку допомога надається її отримувачам виключно для придбання у безготівковій формі з використанням платіжних карток або їх реквізитів послуг у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок у суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у зазначених сферах на території України, зареєстрованих відповідно до законодавства.

Які організаційно-технічні дії слід зробити претенденту на «віртуальну» тисячу? Чи усім громадянам нині замовити отримання цих коштів є реальним кроком?

Для отримання допомоги її отримувачу необхідно установити мобільний додаток Порталу Дія на електронному носії, критерії якого підтримують його використання, пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію. А далі цікавіше. Необхідно обрати у мобільному додатку Порталу Дія послугу “єПідтримка”. Хоча у багатьох серед нас навіть сенсорні телефони застарілі. Тому на цих технічних пристроях фактично не можливо оформити послугу “єПідтримка” у «Дії».

Особисто автору статті без допомоги смартфону таки вдалося не тільки зареєструватися у «Дії», а ще й після десятків виконаних кроків у цьому ресурсі закачати туди електронний сертифікат вакцинації. Але, на превеликий жаль, технічно на комп’ютері вдома не можливо замовити й оформити послугу “єПідтримка”. Не важко зробити висновок: така ініціатива зорієнтована на громадян більш заможних, яких кількісно менше, аніж тих, хто не має вдома комп’ютера чи сенсорного телефону останньої моделі. Бо не всі мобільні пристрої технічно взмозі бути корисними для оформлення віртуальної картки “єПідтримка”. При цьому Порядком чітко визначено: претенденту необхідно відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги в одному з банків України, з яким Мінцифри укладено відповідний договір інформаційної взаємодії.

Після підтвердження наявної у мобільному додатку Порталу Дія інформації отримувачем допомоги інформація про нього потрапляє до Реєстру.

Які обмеження та заборони передбачені для потенційних отримувачів допомоги в рамках Програми ?

Отримувач допомоги протягом чотирьох місяців з дня зарахування коштів на поточний рахунок має право на власний розсуд обрати одну або кілька різних послуг або книжок. Розрахуватися можна встигнути протягом строку дії поточного рахунка та в межах суми наданої допомоги, в тому числі через Інтернет.

«Електронні» кошти, яких багато з нас так очікують, насправді мають обмеження у використанні. Забороняється перерахунок отримувачами допомоги коштів з поточного рахунка на інші рахунки. Також поточний рахунок не підлягає поповненню. А ще забороняється зняття готівки з поточного рахунка. Передбачено і заборону закриття поточного рахунка банком за ініціативою отримувача допомоги.

Як відбуватиметься відкриття та закриття поточного рахунку?

Відкриття поточного рахунка здійснюється банком відповідно до законодавства та нормативно-правових актів Нацбанку. Поточний рахунок закривається банком (без заяви отримувача допомоги) через чотири місяці з дня зарахування допомоги.

Куди потраплятимуть кошти, якщо людина не встигне їх витратити протягом 4-х місяців з дати зарахування допомоги?

У разі невикористання протягом чотирьох місяців з дати зарахування допомоги або використання її не в повному обсязі протягом зазначеного періоду поточний рахунок закривається банком автоматично, а невикористані кошти протягом трьох операційних днів після завершення цього строку повертаються банком на рахунок для зарахувань коштів допомоги АТ “Ощадбанк”, відкритий на підставі договору, що укладається між Мінекономіки та АТ “Ощадбанк”.

Заради запобігання дискримінації…

Як із соціально-правової точки зору оцінити ситуацію, коли чимало серед наших співвітчизників (потенційних отримувачів допомоги в рамках Програми “єПідтримка”), наприклад, пенсіонери та інші соціальні групи людей, які не мають сенсорних телефонів із налаштунком «Дія», нині фактично позбавлені можливості подати заявку для нарахування коштів?

Вбачається відверта й прихована дискримінація за соціальними ознаками. Відповідно до ст.1 Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» дискримінація — це ситуація, за якої особа або група осіб за їх ознаками соціального походження, майнового стану, або іншими ознаками зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами в будь-якій формі, встановленій цим Законом.

Відверто кажучи, автор статті, витративши чималий час, спробувавши усі кроки в ресурсі «Дія», таки закачав свій електронний сертифікат про 2-дозову вакцинацію. Втім, на останніх кроках виявилося, що з домашнього комп’ютера немає технічної можливості замовити є-картку будь-якого із запропонованих банків. Про це усно повідомили, коли зателефонував на «гарячу лінію» обраного банку. Отож, особисто теж опинився у групі тих, кого держава поки що обділила у можливості отримати нарахування коштів після вакцинації.

У випадку, коли отримати «віртуальну» тисячу після вакцинації реально сьогодні можуть далеко не всі громадяни, також має місце непряма дискримінація. Це ситуація, за якої внаслідок реалізації чи застосування формально нейтральних правових норм, критеріїв оцінки, правил, вимог чи практики для особи та групи осіб за їх певними ознаками виникають менш сприятливі умови або становище порівняно з іншими особами та групами осіб.

На підставі ст.2 Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» законодавство України ґрунтується на принципі недискримінації, що передбачає незалежно від певних ознак такі вимоги: забезпечення рівності перед законом, рівності прав і свобод осіб та груп осіб; повагу до гідності кожної людини; забезпечення рівних можливостей для кожного. Тому нещодавно ухвалена постанова КМУ суперечить передбаченому Законом принципу недискримінації.

До кого варто письмово звернутися аби спонукати урядовців суттєво доопрацювати урядову постанову, поки є час?

Відповідно до ст.113 Конституції Кабінет Міністрів відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених цією Конституцією. Уряд України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України. Тому варто письмово звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, до народних депутатів, парламентських комітетів, груп та фракцій. Адже вони мають обміркувати та проаналізувати з правової точки зору президентську ініціативу та постанову КМУ№ 1272, щоби довести справу до суспільно корисного результату. Найпростішими варіантом було би оформлення пластикових є-карток у банках, визначених Програмою “єПідтримка”. Доцільно і Нацбанку, спільно з АТ «Ощадбанк» в межах прийнятої постанови КМУ опрацювати технічні можливості оформлення карток є–підтримки безпосередньо у відділенні визначених банків. Автор направив названим адресатам електронні звернення. Отож, через деякий час є надія на покращення ситуації, заради запобігання дискримінації.

Леонід Гапєєв, юрист.