Нацсоцслужба допомагатиме дітям та соціально вразливим категоріям

Опубликовано moderator - May 26

Маємо урядове нововведення. Замість ліквідованої Державної соціальної служби постановою Кабміну від 26 серпня 2020 р. № 783 (із змінами) затверджено «Положення  про Національну соціальну сервісну службу України». Також в областях діятимуть головні управління Нацсоцслужби як територіальні органи. Які повноваження в роботі новоствореного державного органу стосуються життя пересічних громадян? Про це дізнаємося докладніше.

Цікава географія: Нацсоцслужбу розміщено на умовах оренди за адресою «батьків», поруч із Мінсоцполітики: м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10.

Бо діяльність новоствореного держоргану координується через Міністра соціальної політики. За своїм  статусом — це  центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, захисту прав дітей, здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/783-2020-%D0%BF#Text). Територіальні органи Нацсоцслужби розпочнуть виконання своїх функцій з 1 липня. Їх штат працівників буде сформовано за рахунок передачі від обласних державних адміністрацій не менше 30 % штатної чисельності департаментів соцзахисту населення та служб у справах дітей.

Які визначені основні завдання Нацсоцслужби?

Умовно ці основні завдання можна поділити на групи. Перша з них стосується реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення. Це надання соціальних послуг та провадження соціальної роботи; питання соціальної підтримки сім’ї, соціального захисту бездомних осіб; соціальної адаптації осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування названих видів покарання. Це також проблеми запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, торгівлі людьми; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; захист прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну. До цієї групи завдань Нацсоцслужби віднесено і питання соцзахисту осіб з інвалідністю, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів праці, ветеранів військової служби, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, жертв політичних репресій. Окрім того, робота новоствореного держоргану стосується соціального захисту ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (йдеться про виплати їм разової грошової допомоги, здійснення соціальної та професійної адаптації осіб, звільнених з військової служби). А ще до «переліку» завдань Нацсоцслужби віднесено здійснення волонтерської діяльності; питання активного та здорового довголіття, подолання негативних наслідків старіння. Фактично названі функціональні завдання після ліквідованої Державної соціальної служби виконуватиме новостворена Нацсоцслужба.

Наступні 2 групи завдань стосуються сфери оздоровлення та відпочинку дітей, усиновлення та захисту прав дітей, здійснення державного контролю. Тут йдеться про дотримання вимог законодавства під час надання соціальної підтримки (це державна допомога, пільги, житлові субсидії та інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, соціальні послуги). Ще мається на увазі державний контроль за використанням коштів держбюджету, виділених для надання соціальної підтримки, зокрема під час проведення перерахунку її розмірів у разі встановлення фактів надмірної виплати коштів або надання її з порушенням законодавства. І окремим напрямком є державний контроль за дотриманням прав дітей.

Важливий нюанс. Під час діючої адміністративно-територіальної реформи Нацсоцслужба в межах повноважень, визначених законом, здійснюватиме методичне забезпечення та координацію діяльності органів місцевого самоврядування, центрів надання адміністративних послуг (у частині надання адміністративних послуг соціального характеру, організації соціальної роботи та надання базових соціальних послуг) з урахуванням потреб жителів територіальної громади.

Стосуються широких верств населення

Які повноваження новоствореної Нацсоцслужби стосуються широких верств населення у вирішенні проблемних питань сім’ї та соціальної роботи?

Відповідно до п.4 Положення Нацсоцслужба для виконання визначених завдань з питань сім’ї проводить аналіз матеріального становища сімей, оцінює ефективність їх соціальної підтримки; організовує і проводить роботу з формування відповідального батьківства, підтримки сімей з дітьми (шляхом виконання програм “пакунок малюка”,“муніципальна няня”). А ще організовує і проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу стосовно популяризації інституту сім’ї, посилення мотивації до реєстрації шлюбу та відповідального батьківства, здорового способу життя, поширення інформації про права та послуги для сімей.

Тепер для мешканців територіальної громади контроль за дотриманням законодавства та консультування в процесі надання соціальних послуг торкнеться управління системою соціальної роботи. Так, Нацсоцслужба здійснюватиме контроль та організаційно-методичне забезпечення надання соціальної підтримки та соціальних послуг, зокрема через центри надання адміністративних послуг, молодим сім’ям, сім’ям (особам), які перебувають у складних життєвих обставинах, багатодітним сім’ям, сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям патронатних вихователів, особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також передбачено Нацсоцслужбою (головними управліннями в областях) надання консультативної допомоги та соціально-психологічної підтримки батькам у виконанні батьківських обов’язків, популяризації сімейних традицій, формування ненасильницької моделі виховання дітей та спілкування, формування взаємної відповідальності родинних поколінь. А ще з урахуванням цифровізації надання різних державних послуг для громадян Нацсоцслужба тепер має забезпечувати надання послуг з використанням електронних сервісів для своїх користувачів.

Які повноваження Нацсоцслужби визначено у питаннях захисту прав дітей?

Нацсоцслужба з питань захисту прав дітей забезпечує збір, узагальнення статистичної звітності щодо дотримання прав дітей, у тому числі дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, дітей з інвалідністю; узагальнює відомості щодо проблемних питань в системі охорони дитинства з подальшою передачею інформаційно-аналітичних матеріалів до Мінсоцполітики. Не менш важлива функція — це забезпечення координації у реалізації положень Конвенції ООН про права дитини, інших міжнародних документів, ратифікованих Україною; проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи та консультацій з питань застосування законодавства у сфері захисту прав дітей. І найважливіше стосується контролю з боку держави за тим, що відбувається в інтернатних закладах, де діти перебувають фактично відірваними від родини. Адже Нацсоцслужба має забезпечити здійснення контролю за дотриманням прав дітей у закладах, які здійснюють інституційний догляд і виховання, у спеціальних установах для дітей, інших закладах соціального захисту дітей; у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, сім’ях патронатних вихователів. Якщо доросла людина має наміри усиновити дитину, то Нацсоцслужба повинна надати громадянам України, іноземцям та громадянам України, які проживають за межами України, тобто кандидатам в усиновлювачі, необхідну інформацію про дітей, які можуть бути усиновлені, а також видати направлення для знайомства з дитиною за місцем її проживання. Також Нацсоцслужба видаватиме  іноземцям та громадянам України, які проживають за її межами (кандидатам в усиновлювачі) згоду на усиновлення дитини для подання до суду або відмову в усиновленні дитини. Передбачено також ведення обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених дітей, а також дітей, влаштованих до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей патронатних вихователів, закладів, які здійснюють інституційний догляд і виховання дітей. А ще заплановано проведення роботи із захисту прав дітей, запобігання дитячій безпритульності та бездоглядності, організації соціально-психологічної реабілітації найбільш уразливих категорій дітей.

Напередодні літніх шкільних канікул варто звернути увагу на те, що Нацсоцслужба організовує в межах своїх повноважень оздоровлення та відпочинок дітей. Це стосується і здійснення координації діяльності організацій/установ, що проводять роботу з виїзду груп дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок; надання згоди на виїзд груп, до складу яких входять діти з різних регіонів України, в тому числі з районів проведення антитерористичної операції.

Які повноваження має Нацсоцслужба у контексті соціальної роботи і надання соціальних послуг?

З точки зору задоволення потреб пересічних громадян варто звернути увагу на деякі з наявних повноважень цього держоргану. Наприклад, координація заходів з виявлення сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг, забезпечення соціального супроводу таких сімей з дітьми та координація заходів із соціальної профілактики складних життєвих обставин. А ще Нацсоцслужба проводить моніторинг та оцінювання якості надання соціальних послуг, оприлюднює їх результати. А потім готує для місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування пропозиції щодо покращення соціальної роботи та надання соціальних послуг.

Які визначено завдання Нацсоцслужби із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі?

Раніше запроваджений механізм взаємодії різних держорганів, які приймають заяви і повідомлення від постраждалих осіб, не скасовано. Водночас новою соціально важливою функцією Нацсоцслужби (серед іншого) є забезпечення створення та функціонування Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, здійснення повноваження держателя такого Реєстру. А ще — забезпечення функціонування служб підтримки постраждалих осіб та здійснення контролю за їх діяльністю. Також передбачено проводити загальнонаціональні соціологічні, правові, психолого-педагогічні та інші дослідження стосовно домашнього насильства, його причин і наслідків.

Леонід Гапєєв, юрист