До електронного реєстру непрацездатності будьмо готові

Опубликовано moderator - Oct 13

Цифровізація суспільно значимих процесів, їх переведення з традиційно паперового в електронний формат документообігу, торкнулася й оформлення листків непрацездатності. Урядовою постановою від 17 квітня 2019 р. № 328 (в редакції від 09.04.2021) затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Про особливості цього ресурсу, що має запрацювати з 1 жовтня, дізнаємося докладніше.

Усе почалося з парламентської ініціативи запровадити цю електронну систему оформлення лікарняних. Так, з метою забезпечення запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності, нових правил та умов видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі, а також підвищення рівня соціального захисту застрахованих осіб Верховна Рада України своєю постановою від 3 лютого 2021 року № 1192-IX «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності» рекомендувала Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо прискорення розробки та внесення змін до відповідних нормативно-правових актів з метою впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності.

І новий урядовий «Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/328-2019-%D0%BF#Text) тепер визначає механізм організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Додатково Наказом МОЗ України від 01.06.2021 № 1066 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0728-21#Text) «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» затверджено ще три Порядки, що стосуються електронних листків непрацездатності.

Хто і з якою метою має вести цей Реєстр листків непрацездатності ?

Реєстр ведеться з метою забезпечення накопичення, зберігання, обліку та використання інформації про сформовані (видані), продовжені листки непрацездатності для реалізації прав застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, а також для проведення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.
Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем інформації, що міститься в ньому. Суб’єктами інформаційного обміну є НСЗУ, Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування.

Які прості кроки має зробити працівник? Які основні дії передбачає ведення Реєстру?

Після оформлення медичного висновку непрацездатності варто попередити роботодавця, скажімо по телефону, і електронний лікарняний сформується автоматично.
Серед 10 функцій стосовно ведення Реєстру, передбачені такі: створення записів у Реєстрі; оброблення інформації про листки непрацездатності; формування єдиного реєстраційного номера листка непрацездатності; пошук відомостей та внесення змін до Реєстру; формування повідомлень суб’єктам інформаційного обміну, застрахованим особам, страхувальникам; надання відомостей з Реєстру застрахованим особам, страхувальникам, Держпраці; використання довідників і класифікаторів державних реєстрів, а також Національного класифікатора НК 025:2019 “Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я”, україномовного варіанта Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E тощо.

Порядком № 328 (п.8) визначено, що Реєстр функціонує як система накопичення, зберігання та використання електронних даних з використанням інформаційної інфраструктури реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що надходять із офіційни джерел. Наприклад, з електронної системи охорони здоров’я, — про медичні висновки, що внесені до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, на підставі яких формуються листки непрацездатності. А від Фонду соціального страхування передаються наступні електронні дані: про результати перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам; про суми допомоги, які виплачено на підставі листків непрацездатності; про відмову в наданні застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності у випадках, визначених законодавством; про зміни причини непрацездатності, їх підстави та інше. Від роботодавців (страхувальників) надаються дані про суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, які нараховано та виплачено на підставі листків непрацездатності.

Яку інформацію має містити запис про тимчасову непрацездатність?

Оскільки Реєстр складається із записів про тимчасову непрацездатність, що створюються автоматично програмними засобами на підставі інформації, що надходить із названих джерел (докладно вказані у пункті 8), то відповідно до п. 10 цього Порядку запис про тимчасову непрацездатність містить такі відомості. Про тимчасово непрацездатну особу: її прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності); дату народження; реєстраційний номер облікової картки платника податків; стать. Також вказується найменування страхувальника (роботодавця) та його ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України або індивідуальний податковий номер згідно з даними реєстру платників податку на додану вартість. А ще зазначається унікальний ідентифікатор пацієнта в Реєстрі пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я.

Що саме має міститися у Реєстрі про випадок тимчасової непрацездатності?

Серед різних даних варто назвати основні, що стосуються більш поширених ситуацій. До Реєстру вносяться: унікальний номер випадку непрацездатності, сформований за даними Реєстру; номер, дату (час) реєстрації медичного висновку в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я; дату (час) надходження інформації до Реєстру, що фіксується автоматично і відповідає даті та часу збереження таких відомостей; єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності. Докладна інформація фіксується про причину непрацездатності. Це тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві; вагітність та пологи; необхідність догляду за хворою дитиною; необхідність догляду за хворим членом сім’ї; необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною. Також це може бути тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу; перебування у відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм; тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання тощо.

Суттєвий нюанс. Період тимчасової непрацездатності визначається строками, зазначеними у медичних висновках, які видано в межах одного випадку непрацездатності. Це період звільнення від роботи (з/по); період переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу (з/по).

Які інші дані додатково також можуть бути вказані у Реєстрі?

За наявності у Реєстрі може бути вказано інформацію стосовно порушення режиму лікування із зазначенням дати і виду порушення; дату огляду та висновок медико-соціальної експертної комісії. Також можуть фіксуватися відомості про направлення застрахованої особи в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм безпосередньо із стаціонару закладу охорони здоров’я із зазначенням дат початку та закінчення лікування, дати та номеру договору, назви закладу (за наявності).

Які дані вказуються у Реєстрі стосовно тимчасової непрацездатності?

Це дані про особу, яка сформувала медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я: посада; прізвище, власне ім’я, по батькові; реєстраційний номер облікової картки платника податків. Ще вносяться дані про заклад охорони здоров’я; про суму допомоги, що нарахована на підставі листка непрацездатності, в тому числі суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, та відомості про їх виплату.

Відомості з електронної системи охорони здоров’я надходять в режимі реального часу (он-лайн).

Кому може надаватися інформація з Реєстру про тимчасову непрацездатність? Чи може така інформація надаватися в паперовій формі? Як має оприлюднюватися ця інформація ?

На підставі п.15 — п.17 Порядку інформація з Реєстру, що містить відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності, надається тільки особі, якої зазначені відомості стосуються. Або така інформація надається страхувальнику — за період перебування особи у трудових відносинах із ним відповідно через електронні кабінети застрахованої особи та страхувальника на порталі послуг, а також особі, яка засвідчила тимчасову непрацездатність, — через електронну систему охорони здоров’я.

Інформація з Реєстру надається територіальними органами Пенсійного фонду України в паперовій формі як витяг з Реєстру за усним зверненням застрахованій особі особисто з пред’явленням документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Можлива видача витягу Реєстру батькам, опікуну, піклувальнику, іншому законному представнику, якщо застрахованою особою є неповнолітня або недієздатна особа.

Оприлюднення інформації, що обробляється в Реєстрі, допускається тільки у знеособленому вигляді. Доступ до такої інформації з Реєстру є вільним, не потребує електронної ідентифікації користувача на порталі послуг.

Чи варто людині розкривати роботодавцю свій діагноз, чи це впливатиме на оплату е-лікарняного? Які інші практичні нюанси е-лікарняного стосуються кожного?

Законодавчої та життєвої необхідності у цьому немає. Адже ніхто не скасував поняття захисту персональних даних. Після завершення періоду тимчасової непрацездатності е-лікарняний матиме статус «Готовий до сплати». І роботодавцю необхідно буде протягом 5 робочих днів подати заяву-розрахунок до фонду соцстрахування. За даними МОЗ, тепер застраховані особи зможуть отримати інформацію про електронний медичний висновок, що підтверджує тимчасову непрацездатність, через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Портал Дія».

Леонід Гапєєв, юрист.