Від шокотерапії до геноциду Тепломережи — один крок

Опубликовано admin - Jan 24

Голова комісії Громадської Ради з питань комунального господарства В.Токай вже давно підіймає питання про необхідність відмовитися від послуг Тепломережи, як “багато років тому вмерлого, але імітуючого життя динозавра”.

І ось, нарешті, 17 січня, у виконкомі у формі засідання комісії ГромРади з питань комунального господарства відбулась довгоочікувана зустріч зацікавлених сторін у питанні реорганізації опалювальної інфраструктури міста. Дискусія на манер мозкового штурму не залишила байдужими нікого, а це представники ОСББ міста, СЕЗ, виконкому та громадськості. Мова йшла не про оцінку роботи Тепломережі з її космічними платіжками, а про можливість реалізації проєктів переходу на прогресивні системи опалювання будинків, і не стільки на індивідуальні системи опалення, як на колективні. Цей «колгоспний» метод  дає змогу перейти безболісно всім багатоквартирним будинкам на власні котельні і забути, як страшний сон, всі круги знущання нашої  «ТЕПЛОМЕРЕЖІ».

Як сказав Віктор Токай:

"Ця структура вже себе вижила ще  в минулому  віці  і її ефективність ще  має рентабельність у містах з розвинутими промисловими гігантами, які скидають теплу технологічну воду для охолодження на житлові райони".

На думку фахівців, найефективнішими і найнезалежнішими є системи теплових глибинних насосів в комплексі з сонячними електростанціями. Той же газ для населення також досить суттєво тримає рейтинг по ціні. Але вичерпання ресурсів вже на підході, тому треба заглядати за горизонт і робити вірний вибір.

Дискусія проходила також у гострій соціальній площині – підіймали питання виживання малозабезпечених верств населення, невирішеність проблеми пустуючих квартир,  розглядали гарний приклад переходу на автономку 61-ї двоповерхівки біля 2-ї школи у 2020 році, коли, по суті, врятували від руйнування цілий мікрорайон. Всі погодилися, що це для нашої громади вкрай болюче, багатомільйонне питання, до якого треба також долучати й нардепа В.Гнатенка. Голова ОСББ, член ГромРади Я.Маланчук зупинився на питанні екології: “Куди зливає отруєну воду зі своїх труб Тепломережа, як використовує питну воду, як підігріває повітря, як викидає СО2?”.

Це фото по всіх інстанціях розсилають вже 10 років мешканці будинку №21 по вул.Громова. Кожен раз Тепломережа обіцяє заізолювати свої труби. Останній раз це було у грудні 2021 року. Мешканці просто не можуть без нервів дивитися на це у свої вікна і бачити платіжки від тепловиків по 3 тис. за місяць.

Присутній на зібранні начальник управління житлового господарства виконкому О.Шуйський відмітив, що “головне — в питанні відмови від Тепломережи “не запускати у космос підводні човни...”.

Погодилися, що технологія переходу не повинна пройти з підняттям цін та тарифів, а навпаки, з поліпшенням якості та здешевленням послуги. Щоб не придумувати велосипед і не «ставати на граблі», вирішили і домовились знайти прототипи, гарні, працюючи приклади і почерпнути від них досвіду та мудрості.

"Звичайно, що кваліфікаційний загальний рівень наших господарників бажає кращого, і я буду щиро здивований, якщо  ця ж Тепломережа зіскочить з багаторічних граблів і першою стане на шлях альтернатив", - відмітив Віктор Нестерович.  

Власна інформація.