Вдаримо відеокамерами по «разлівайках»!

Опубликовано moderator - Aug 18

Минулий тиждень був цікавим, навіть тенденційним, в громадському житті нашої громади. Ну, по-перше, сесія міськради. Вона хоч і була позачергова, хоч і тривала 20 хвилин, але, якщо врахувати спів гімну, а також оголошення мера про дотримання вимог ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про забезпечення функціонування української мови як державної», третина всього заходу були суто українська, навіть, націоналістична!

О.Азаров нагадав, що українська мова повинна бути в діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування. А також, відмітив необхідність використання державної мови на вивісках, веб-сайтах, сторінках у соціальних мережах, ЗМІ, тощо. «У тому числі треба розмовляти на державній депутатам місцевих рад під час проведення зустріч з виборцями!», - наголосив Олег Анатолійович. 

Нічого собі, ото в нас ОПЗЖ при владі, може воно вже якось вивітрилося?! Може нас «мине чаша» опзжівців при владі сусіднього Часів Яру, чи Слов’янську, де деструктивна діяльність депутатів від опзж привела до розпуску ради та призначення ВЦА?

Подальші виступи на двох круглих столах та засіданні Громадської Ради (за рідким виключенням) теж дихали Україною. Нагадаємо, ГромРаду також тепер починають з державного гімну. 

Зупинимося на круглому столі з питань боротьби з незаконною торгівлею тютюновими виробами та алкогольними напоями, ініціатором якого, по суті, був я. Хоча у підготовці якого не приймав участь. А жаль, тому що якось воно не те. Тому що ні відповідальна за роботу торгівлі та захисту прав споживачів у виконкомі, ні представник поліції, ні податківець так і не висловили пропозиції щодо «нового життя у боротьбі з лівими цигарками та горілкою». Чого я дуже бажав. Бо хто це повинен робити, якщо не професіонали? 

Представники контролюючих структур зробили якийсь млявий звіт, типу «на звернення громадян з цього питання обстежені підприємства торгівлі та ресторанного господарства, у податкову та поліцію направлено листи...». Щодо 10 рейдів, які провела робоча група з питання моніторингу продажі підакцизних товарів та аналізу сплати акцизного податку з квітня по липень 2021 року, то, як сказав член цієї групи від ГромРади М.Єремєєв: «Ходити ходимо, виявляти виявляємо, але по факту наша поліція дає інформацію, що не може нічого зробити!».

Ініціативу по висловлюванню пропозицій взяв на себе міський голова. Він запропонував:

1. Продовжувати демонтаж незаконно встановлених кіосків, якщо буде доказова база, а також шукати шляхи розірвання договорів оренди землі з недоброчесними власниками.

2. Встановити он-лайн відеокамери біля кожного кіоску з трансляцією на поліцію! Але це не так скоро – у 2022 році.

3. Проводити кожен тиждень рейди моніторингової групи з фахівців, громадськості та ЗМІ. 

Також Олег Анатолійович пообіцяв зробити статистику – скільки в яких кіосках (з адресою) за останні 5 років (2016-2020) було знайдено порушень і які мірі були прийняті. За все це учасники круглого столу проголосували.

В п’ятницю на засіданні Громадської Ради її голова Л.Мірошниченко (вона була присутня на круглому столі «проти разліваєк» та, як завжди, підтримала діяльність поліції «тому що критикувати легко, а ти спробуй щиро подякуй»!) підняла питання участі у рейдах робочої групи по моніторингу порушень у сфері продажу тютюну та алкоголю членів Громадської Ради. Розгорілася бурна дискусія. На жаль, окрім М.Єремеєва більше ніхто «шмонати ларьки» не захотів. Щодо мене – то я с задоволенням, як тільки вийду з відпустки. 

На мою думку, треба залучити до рейдів тих, хто цього хоче – громадськість, яка не увійшла у члени ГромРади. 

Ця громадськість, до речі просигналізувала, що засідання круглого столу, яке було у прямому етері та є запис на каналі Міськради, поки що ні на що не вплинуло. Як торгували лівими цигарками, так і торгують. Вони прислали в редакцію фото та відео, які щойно зробили, на яких відкрито торгують «лівими» цигарками на центральному вході ринку Ювілейний, та «розливають» біля будинку 136 по пр.Ломоносова та на Нульовому.

В.Березін.