Коли ГромРада забуває про своє головне завдання

Опубликовано moderator - Jun 07

Перше зібрання Громадської ради у новому складі, що відбулось 28 травня, було вперше проведене під відеозапис, який розміщено на сайті міськради. Може тому воно і було дещо нервове. На жаль, на ньому не було «зубрів громадського руху» — директора ЦДЮТ та голови профспілки освіти (повідомили, що у них є поважна причина – немає часу, тож може треба збиратися у позаробочий час?). Може тоді б все було дещо інакше.

В дусі Володимира Кабанця (епоха Роженка та раннього Давидова), тобто «пасті рвати», було проведено «суд» над тими, хто там десь за когось підписався у нефінансових документах й тому їх не включили до складу цієї ради.

На останніх хвилинах зустрічі я вставив свої 5 копійок: «Є багато проєктів документів, де завжди є КОНСУЛЬТАЦІЇ З ГРОМАДСЬКІСТЮ. Я особисто знаю, як в деяких громадських радах підписували ці «консультації» та отримували за це гроші. Тому дуже прошу – на майбутнє, кожен, хто підписує подібне, особливо від Громадської Ради, щоб цього не було!»…

«Володимире Борисовичу, — «підірвалася» голова Громадської Ради Л.Мирошиченко, — Ви наразі під протокол стверджуєте, що цим займаються члени, чи голова Громадської Ради. Ви повинні нести відповідальність за кожне Ваше слово, за Ваші звинувачення…».

Нагадаю, Лілія Валентинівна на ГромРаді представляє громадську організацію «Український інститут антикризового менеджменту» (вона керівник інституту). На початковому знайомстві, де я представився представником газети «Провінція», завдання якої контролювати всіх, у т.ч. тут сидячих, Л.Мирошниченко сказала, що головна мета її організації – антикризовий менеджмент, вирішення та попередження конфліктів, а сама вона не любить маніпуляцій та приниження опонентів.

Лілію Валентинівну на цьому засіданні більшістю голосів (з 25 присутніх проти був тільки я) знову переобрали головою Громадської Ради, з чим ми її і вітаємо.

Але, все ж таки хочеться розтлумачити те питання, що я підняв, і що так гаряче було сприйняте.

Може ви не знаєте, але одним із головних завдань ГромРади (за Положенням) є «участь у заходах, передбачених орієнтовним планом консультацій з громадськістю виконкому, …підготовка пропозицій до орієнтовного плану цих консультацій…».

І, до речі, в Положенні про ГромРаду йдеться, що, взагалі, головним завданням ГромРади є сприяння участі громадськості у формуванні та реалізації державної регіональної політики та врахуванню виконкомом громадської думки під час цього. Чуєте – участі і врахуванню думки не членів Громадської Ради і, навіть, не членів організацій, які до неї входять, а ГРОМАДСЬКОСТІ! Ти, читач, наприклад, знаєш, про ці консультації з громадськістю?

Знаєш, що в цьому році вже повинні були проведені консультації з тобою (з Плану консультацій) по:

  • Оптимізація мережі закладів освіти — січень 2021 року;
  • Призначення стипендій перспективним спортсменам, талановитій, творчій молоді — лютий 2021;
  • Обговорення проєкту міської програми «Культура 2021 — 2023» — березень 2021;
  • Обговорення програм, розпоряджень, що мають важливе суспільне значення і стосуються охорони здоров’я, «Круглі столи», громадські слухання, прес-конференції — не рідше 1 разу на квартал;
  • Проєкти рішень міськради «Про встановлення місцевих податків та зборів» — квітень 2021, «Про місцеві податки та збори на 2022 рік» — березень 2021;
  • Публічне представлення інформації про виконання бюджету, витрачення бюджетних коштів за 2020 рік — березень 2021;    
  • Проєкти рішення міськради «Про примірні договори оренди комунального майна», «Про Методику розрахунку орендної плати за комунальне майно» — лютий 2021;
  • Генеральний план об'єднаної тергромади — лютий 2021;
  • Визначення пріоритетних завдань, що відповідають загальнодержавним та/або місцевим програмам і на виконання яких повинні спрямовуватися програми (проєкти, заходи), розроблені громадськими об’єднаннями ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань та жертв політичних репресій, осіб з інвалідністю – лютий 2021.

Ти про це чув? Ще раз нагадую – справа не в тому, брали участь чи ні члени Громадської Ради в цих консультаціях (до речі – в електронному обговоренні того, що так сміливо назвали «Програма Культура 2021 — 2023», я участь взяв – подивимося результати). Справа в тому, що згідного свого Положення ГромРада повинна була вам всім про це розповісти та, по можливості, максимально залучити.

До речі, Лілія Валентинівна, згідно інформації на сайті міськради, є членом робочої групи з організації та проведення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування, які розробляються та/або підлягають затвердженню Костянтинівською міською радою. Як, наприклад, я — являюсь членом робочої групи з розробки Стратегії розвитку нашої громади. Хто про це знає? А я вважаю, що кожен, особливо член ГромРади, повинен повідомляти про свою роботу на широкий загал. Може й ще, окрім нас, у людей в цьому напрямку знайдуться ідеї та пропозиції.

І написав я це не для критики, а задля майбутньої роботи ГромРади. На наступне засідання – 11 червня, ми маємо затвердити Положення, Регламент та прийняти План роботи на рік. І я дуже сподіваюсь, що головним показником роботи ГромРади тепер буде – скільки проведено консультацій з громадськістю, сходів громадян, громадських слухань і т.ін. Причому виїзних – від Білокузьминівки (як живеш – старостинський округ?) до Новоселівки (а не відродити нам раду мікрорайону?).

В.Березін