Невідоме майбутнє Афганістану. “Талібан” стає світовою силою?

Опубликовано moderator - Aug 23

Мабуть хід історії прискорюється. Я чув та читав достатньо багато політичних прогнозів по Афганістану, які давали урядовим військам рік, навіть більше, а сталося раптове падіння режиму.

Президент Афганістану визнав перемогу "Талібану", сів на літак і кудись улетів. Він в Таджикистані чи в Узбекистані. Бойовики “Талібану” ввійшли до Кабулу. Місто вражене несподіванкою. Тисячі і тисячі намагаються покинути Кабул. Після входу до столиці бойовики захопили президентський палац. У радикальній ісламістській організації оголосили про свою перемогу та завершення війни.

Бойовики “Талібану” вже почали святкувати свою перемогу над афганським урядом. 15 серпня арабський телеканал Al Jazeera почав показувати бойовиків у президентському палаці. Згідно з опублікованими відео, речник ісламістів заявив про завершення війни у країні. Один із лідерів "Талібану" мулла Абдул Гані Барадар у своєму відеозверненні назвав цей успіх безпрецедентним для світу. Це правда. Різка зміна геополітичного розкладу в регіоні.

Про перемогу ісламістів у Facebook заявив і вже колишній президент країни Ашраф Гані. "Талібан" переміг", — написав він у зверненні, в якому також підтвердив факт своєї втечі з країни. За його словами, якби він залишився, то було б убито "незліченну кількість патріотів", а Кабул було б зруйновано.

При цьому Гані не уточнив, де саме він зараз перебуває. Al Jazeera із посиланням на одного з охоронців афганського президента повідомляє, що Гані виїхав у столицю Узбекистану Ташкент.

Перед цим про втечу Гані повідомив голова Вищої ради національного примирення Абдулла Абдулла. "Те, що колишній президент покинув країну, залишив народ і країну в такому стані, Бог йому суддя, і народ дасть йому оцінку", — завив він у відеозверненні.

Координаційну раду у складі голови Вищої ради національного примирення Абдулли Абдулли, експрезидента країни Хаміда Карзая і лідера Ісламської партії Гульбеддіна Хекматіара було створено в неділю, 15 серпня. Про це повідомив у Twitter сам Карзай. За його словами, цей крок спрямований на "запобігання хаосу і зменшення страждань людей", а також "на краще управління справами", пов'язаними з мирною передачею влади.

Тим часом представник "Талібану" Альханафі Вардак написав в Twitter, що рух не обговорює створення тимчасового перехідного уряду в Афганістані. "Чутки про тимчасовий і перехідний уряд не відповідають дійсності", — зазначив він. Два представники бойовиків також повідомили агентству Reuters, що вони очікують повної передачі влади талібам. Таким чином бойовики беруть всю повноту влади в країні.

“Талібан” вважає, що те, що відбувається в Кабулі, є капітуляцією, а не передачею влади.

Таліби — пуштуни. Таким чином, влада в країні перейшла з рук північних угрупувань, з рук таджиків, узбеків до рук південних жителів країни — пуштунів. Хоча насправді це вже 2-й прихід до влади талібів. До влади прийшли не суто пуштунські сили. До влади прийшли міжнаціональні формування, де є ті ж самі узбеки та таджики.

Кабульський аеропорт занурюється в хаос, оскільки таліби патрулюють столицю

Розвиток подій в Афганістані наштовхує лише на один висновок: найтриваліша війна Америки, у якій значну роль відігравав НАТО, завершилася поразкою. Росія тріумфує так, нібито це вона перемогла американців. За останні кілька днів войовничо-ісламістському руху "Талібан" вдалося захопити провінційні центри на півночі Афганістану.

Бойовики “Талібану” у Президентському палаці

Але громадянська війна на цьому не завершиться?

Що в майбутньому?

Деякий час (невеликий) таліби будуть укріплювати свою владу. Таліби захопили велетенські американські арсенали.

Мене охоплюють смутні підозри — як так сталося, що величезні арсенали бойової техніки, зброї, боєприпасів і т.п. опинилися в розпорядженні талібів? Я не маю сумнівів, що ця потуга буде направлена назовні. Єдиний напрям — північ. Росія дуже ослабла після розпаду СРСР. Вона претендує на спадок СРСР. Середньоазійські республіки, можливо, наступний напрям атаки талібів.

Релігійне вчення талібів має неабиякий потенціал соціального визволення мусульман. Можливо, ця своєрідна мусульманська ідеологія знайде широку підтримку в мусульманських республіках Середньої Азії. Якщо рвоне там, то Росія не зможе не втрутитися. Хай там як, вона намагається дипломатично дружити з Талібаном. Але повинен пройти деякий час.

Здається, американці залишили поле для геополітичної гри Росії.

Незавершена протягом чотирьох десятиліть громадянська війна в Афганістані знову розпалюється із новою силою. По суті, зараз вирішується те, чи має Афганістан стати фундаменталістською релігійною державою. Здається, Америка вирішила не підігрувати росіянам. “Воюйте не в Донбасі”, — пропонує Америка. “Спробуйте афганську війну — 2”.

Якщо порівнювати політику Америки, то мені більше подобається відношення німців. Країна НАТО, Німеччина втратила 59 життів своїх солдат. Тепер Німеччина заявила про 10 тисяч афганців, які співробітничали з її військовим контингентом. Їх вона вже почала вивозити. Благородно.

Афганську дилему, яку президент США Джо Байден успадкував від своїх попередників, по-доброму вирішити неможливо. Одним із останніх кроків Дональда Трампа на цій посаді було оголошення про виведення американських військ з Афганістану. Заявити просто. Але виконати набагато важче. Президент Барак Обама просто згаяв можливість підготувати виведення військ, навівши вагомий аргумент, що після смерті Осами бін Ладена присутність в Афганістані більше не має ніякого сенсу для Америки.

Джо Байден перебуває під великим внутрішньополітичним тиском, від нього вимагають, аби він нарешті вже завершив цю війну. Більшість американців не хочуть ризикувати людськими життями та витрачати ще мільярди доларів на країну, в якій більшість населення сприймає американців та їхніх союзників не як визволителів, а як окупантів.

До того ж, Байдену конче потрібні здобутки. Якщо багато американських президентів розпочинали війни, аби виграти вибори, цей президент мусить завершити війну, аби не втратити свою хистку більшість в обох палатах Конгресу США за результатами проміжних виборів наступного року. Американці залишають країну, залишаючи за собою 500 тисяч вбитих мирного населення. Колись афганці двічі розгромили англійців в епоху їх домінування у світі. Німеччина програла дві світові війни. СРСР програв свою війну і розвалився у 1991. Світовий лідер Америка програє тепер. Що буде далі?

Буквально на наших очах створюється ситуація гуманітарної катастрофи. Не лише тисячі афганців, які протягом останніх двох десятиліть допомагали західним військовим, раптово залишилися без захисту разом зі своїми родинами.

Здається, що Америка та її військові союзники, схоже, навіть не здатні евакуювати до безпечних місць власних цивільних. Як може бути так, що спершу велику частину країни залишили військові, звільнивши шлях для переможного захоплення влади талібами, а вже потім почали евакуювати персонал посольств, співробітників неурядових організацій та інші групи цивільних?

Як може бути так, що ще кількома днями раніше так звані експерти в Білому домі казали, що Кабул не впаде так швидко? Зараз в афганській столиці панує суцільна паніка, адже афганські військові, звісно, одразу ж почали переходити на бік талібів.

Через страх перед міццю "Талібану", але також тому, що воно того не варто — воювати за уряд на чолі з корумпованим до неможливості президентом Ашрафом Гані. Що ці факти говорять про якість спецслужб та розуміння ситуації в країні? І чого на тлі цього варті слова Джо Байдена, який буквально нещодавно з помпою заявив, що Афганістан більше не ховає в собі небезпеки тероризму, а тому країну можна лишити саму на себе?

Як на мене, геополітичний задум американців непоганий. Але виконання — гівно. Під час другої світової американська перевага над німцями або японцями була настільки абсолютною, що, навіть, деякі помилки адміралів чи генералів історики не помічають. Але ту евакуацію, що сотворили американці, це ганьба військового планування та виконання. Хоча, якщо завдання було — залишити якнайбільше ніштяків для талібів, то все непогано вийшло.

Росія заявила про себе, майже як про союзника талібів. Колись будуть написані дослідження і про намагання Лукашенка та Путіна налаштувати перекидання біженців в Європу, і багато про що інше. Єдина цивілізована країна, яка залишила посольство в Кабулі — це Росія.

Росія намагається стати лобістом “Талібану” на дипломатичному фронті. Росія у політиці показує хто вона є по суті. Вона набивається до “Талібану” у друзі?

Подивимось.

І.Бредіхін