МАЮ СКАФАНДР — ЗДАТЕН МАНДРУВАТИ

Опубликовано moderator - Aug 02

Пам'ятаю початок 1990-х років. СРСР в процесі розпаду. Величезна кількість різної літератури з'явилася на прилавках книжкових крамниць. Назва одного науково-фантастичного роману Роберта Гайнлайна закарбувалася в пам'яті на все життя - «Маю скафандр — здатен мандрувати». Роман старенький, вийшов в американському орігіналі, в 1958 році, а от ситуація цілком сучасна. 

Наш час, початок ХХІ сторіччя, колись будуть описувати як епоху початку космічного туризму. А може, будуть описувати, як початок розселення людства у космосі.

“Маю квиток — злітаю у космос” 

— А як вас взагалі занесло в космонавти? - Запитують газетчики у мера Дніпропетровська Бориса Філатова. Як виявляється, український політик ще у 2009 році купив квиток на суборбітальну космічну подорож. На протязі цих понад десяти років він то проходить якусь аерокосмічну підготовку, то ще щось. 

— Я завжди був екстремалом. Я на мотоциклі проїхав 65 країн світу за кермом особисто - весь Близький схід, навіть Сирію. Я захоплююся глибоководним дайвінгом, причому серйозно. Два або три рази мало не загинув, реально мало не потонув.
Тобто це така адреналінова історія. Я вже до 2009-го року узнав, скажімо так, будь-які екстремальні розваги. Думаю, чому б не полетіти в космос?

А з іншого боку, історія дуже проста. Ми - Дніпро, у нас в генотипі зашито - космічна столиця. Хто з хлопчаків, які живуть в Дніпрі, не мріяв стати космонавтом? А тут підвернулася така можливість!”

Ось що каже український політик. Здається, саме він стане першим українським космічним туристом.

— Після того, як почалися тестові польоти, ваш квиток подорожчав?

— А він же не дорожчає. Я вам поясню - місце залежить від того, скільки ти заплатив. Тобто, грубо кажучи, коли це все починалося, було кілька опцій.

Якщо ти платиш 200 тисяч доларів - заходиш в першу сотню, якщо платиш 175 - заходиш між 100 і 200 місцями, а якщо платиш половину, заходиш між 200 і 300, а якщо платиш, грубо кажучи, четверту частину, я так розумію, що Пальчевський (ще один український політик) так заплатив, то тоді ти заходиш після 400.

Я заплатив 175 тисяч і мене вставили між 100-м і 200-м. Тобто він не дорожчає, він зафіксований в ціні.

До речі, до числа мільярдерів-ентузіастів приватних космічних подорожей також відноситься засновник SpaceX Ілон Маск. У минулому році його ракета "Фалкон-9" почала доставляти астронавтів на МКС на кораблі Dragon, проте сам підприємець ще не побував у космосі. На початку липня Бренсон підтвердив, що Маск заплатив депозит, щоб зарезервувати квиток на одному з найближчих рейсів Virgin Galactic.

Розцінки на приватний космічний політ по кишені лише багатіям. Мільярдери Безос, Бренсон, Маск останнім часом піддавалися критиці в соцмережах. Їх лають за витрату величезних грошей на польоти в космос, в той час як на Землі наростає кліматична криза, а пандемія коронавируса погіршила становище багатьох мільйонів людей.

Виступаючи на одному з американських ток-шоу, Бренсон відповів на цю критику, сказавши, що розуміє причини невдоволення, але його критики "можливо, не зовсім утворені в питаннях того, яку користь для Землі приносять польоти в космос".

За його словами, супутники збирають інформацію про загибель тропічних лісів, порушення ланцюга харчування і наслідки зміни клімату.

"Нам потрібно більше кораблів, що літають в космос, а не менше", - додав Бренсон.

Росія майже перестала літати в космос

Критика лунає на Заході. А на Росії пролунав “глас вопіющєго в пустелі”. Рогозін звернувся до російських мільярдерів: “Може треба не яхти собі будувати, а космічні кораблі?”

А чому не почати з себе самого? Хоча справа не в Рогозінє. Він лише Директор Роскосмосу з 2018 року. Лише відповідальний за розпил радянського космосу з 2018 року. 

“Не стріляйте в піаніста. Він грає як вміє”. Пилить потихеньку залишки радянського космосу. Путінська Росія. До чого дотягнеться, те і пилить. Вже і Донбас окупований допилює. А радянський космічний спадок майже допиляла. Американці, здається, все що їм було потрібно вже для себе взяли. Їх космос, здається шукає нові шляхи розвитку. З опорою на державу, але приватні. 

Ось що розказує про свій майбутній космічний політ Філатов.

“За півроку нас попередять, ми повинні будемо підписати документи, пройти медогляд і з'явитися на космодром, який зробив Річард Бренсон, за три дні до вильоту і сидіти чекати біля моря погоди.

— По підготовці ситуація така. Річард Бренсон теж не зовсім, скажімо так, космонавт і не молода людина. Йому 71 рік. Ми проходили підготовку в Пенсільванії, там є навчальний центр NASA.

У мене є "золоті крила", так звані. Я пройшов базову підготовку астронавта. Тобто нам багато цікавого розповідали ...

Тут треба зробити деякі поправки.

Правила були змінені в день польоту в космос засновника компанії Amazon і найбагатшої людини в світі Джеффа Безоса на кораблі New Shepard.

Згідно уточненню, яке внесло FAA в правила, астронавтом може вважатися тільки той, хто входить до складу екіпажу. Крім того, для отримання "крил астронавта" претендент на це звання повинен внести істотний внесок в забезпечення безпеки польоту.

Так що, згідно нових правил, американці потроху закручують гайки у приватному космосі. Але я не думаю, що це дуже засмутить Бориса Філатова.

В черзі на космічний польот він 146-й. 

Коли полетить? “Порахувати дуже важко, я поясню чому. Човник бере 6 пасажирів. Ну, порахуйте, 146 розділити на 6 - в принципі, це не так і довго. Взагалі-то запуск планують мало не щотижня, коли це все встане на рейки.

Але ніхто не каже точно, тому що дуже багато залежить від погоди. Навіть Річарду, якщо ви бачили, на півтори години перенесли виліт. Вильоти можуть йти, скажімо так, у швидкій послідовності, а можуть помінятися погодні умови і вони будуть відкладені”, - каже Філатов.

Я не маю сумнівів, що дніпровський екстремал в наступному році злітає в космос. Він вже “купив скафандр”. Гайнлайн не вводить в оману.

Раніше, днів з десять тому, Джефф Безос зробив успішний політ в космос на кораблі New Shepard, який побудувала його компанія Blue Origin. Я передивився всю подію в інтернеті. Враження величезні.

Своїми очами побачив нову еру космонавтики. Людина виходить з свого дому. Сідає в лімузін. Їде на свій космодром. Маленький. Десь за пару кілометрів від свого помешкання. На березі океану. Сідає у свій власний космічний корабель. Через півгодини злітає.

Як пише преса:”Ракета з капсулою New Shepard успішно 20 липня стартувала з приватного космодрому Безоса біля міста Ван-Хорн в пустелі на заході Техасу. Через дві хвилини після зльоту корабель відокремився від ракети-носія і на короткий час відправився в космос.

Потім ракета приземлилася на висувних ногах, а незабаром на Землю успішно повернулася і капсула New Shepard, яка спустилася на парашутах”.

«Маю скафандр — здатен мандрувати» Гайнлайн не брехав. Там все так і відбувається.

А ми тут. На лінії фронту з росіянами. Вони вже розікрали свій спадок. Радянський. А нового нічого не можуть зробити. Вже не можуть запускати кораблі в космос. Світ кудись пішов. А вони залишились на узбіччі світової цивілізації. Погрожують нас повбивати. Їм потрібен наш Дніпро. Вони надіються, що українці будуть знов будувати там для московських окупантів щось космічне. Самі вже не можуть. Деградація путінської Росії посилюється.

Згадується старий український анекдот:

- Куме, ти чув?
- Що сталося?
- Росіяни в космос полетіли.
З надією: - Що, всі?!!
- Та ні. Двоє.

І.Бредіхін