Лукашенко вчинив акт міжнародного тероризму. Що далі?

Опубликовано moderator - Jun 07

23 травня у Мінську, через фейкове повідомлення про нібито “замінування”, вимушено був посаджений рейс з Афін до Вільнюса, серед пасажирів якого був колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Опозиційний білоруський журналіст та його дівчина були затримані.

Таким чином, у неділю, 23 травня, Лукашенко пішов на прямий акт державного тероризму. Білоруський винищувач МіГ-29 погрозами застосувати ракети “повітря-повітря”, змусивши приземлитися в аеропорті Мінська пасажирський літак авіакомпанії Ryanair.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська одразу заявила, що це явно є операцією спецслужб Білорусі. Вона наголосила також, що Протасевичу, якого в Білорусі звинувачують у тероризмі, загрожує смертна кара. Республіка Білорусь — єдина країна в Європі, де смертна кара застосовується й донині.

Проте, навіщо самопроголошений президент Лукашенко пішов на таке загострення? Особливо у такій ситуації, коли минулорічні активні протести в країні були жорстко придушені та його владі у короткостроковій перспективі нічого не загрожує. Що змусило диктатора піти на таку безпрецедентну акцію повітряного пиратства?

«Схоже, мене геб (працівник білоруського КДБ. – ред.) в аеропорту випасав... Прикол ще в тому, що він був наступним у черзі на перевірку документів, та просто розвернувся й пішов. Вже в самому гейті. Він ще зняти на телефон мої документи намагався, коли я форми електронні відкривав», – написав білоруський опозиціонер Роман Протасевич перед відправленням літака.

Вочевидь, що силовики (білоруські чи то російські) вже давно «вели» Протасевича. Як тільки літак Ryanair увійшов у білоруський повітряний простір, білоруські диспетчери почали вимагати від нього екстреної посадки, мотивуючи це інформацією про те, що на борту може бути вибухівка. Команду розвернути літак дав особисто Лукашенко.

У небо підняли винищувач МіГ-29 ВПС Білорусі, озброєний ракетами класу «повітря-повітря», який фактично взяв участь у захопленні пасажирського літака. Він змусив літак розвернутися приблизно за 30 кілометрів від литовського кордону. І супроводжував його 180 км до Мінська.

Протримавши літак та пасажирів Ryanair близько п’яти годин в аеропорту Мінська, літаку дали можливість продовжити політ – звісно ж, ніякої вибухівки на борту не було. Вибухівка виявилася лише приводом для піратського затримання в повітрі Європи звичайного пасажирського літака! Нечуване нахабство на адресу всього цивілізованого світу!

Натомість, за даними білоруської опозиції, з Мінська не вилетіли шестеро пасажирів: двоє білорусів та четверо росіян. Серед них – Роман Протасевич, заарештований відразу після приземлення. Також є інформація й про арешт його дівчини. Так ми потрапляємо на російський слід. Спільна операція спецслужб Росії та Білорусі?

Здається, що саме російський слід багато що зможе пояснити у “білоруському загостренні” міжнародної ситуації. В Греції працювали саме російські спецслужби. Саме російські “Петрови та Баширови” після закінчення операції покинули літак, щоб повернутися в Росію.

А у Мінську примусово був затриманий Роман Протасевич. «Коли хлопець дізнався, що ми йдемо на посадку, він засмутився. Нас усіх вивели з літака, собаки обнюхали наші речі. Цього хлопця відвели вбік, його речі викинули на злітно-посадкову смугу. Ми запитали його, що сталося. Він сказав, хто він, і додав: «На мене тут чекає смертна кара». Він був уже спокійнішим, але ще тремтів. Поруч із ним весь час стояв офіцер, і незабаром офіцери його вивели», – описує ситуацію один із пасажирів.

Примушення транзитного літака до посадки за підтримки винищувача є безпрецедентним. Хоча б тому, що держави гарантують безперешкодний авіатранзит через свій повітряний простір. Таке брутальне порушення міжнародних норм призвело до гострої реакції західних країн. Дехто зі світових лідерів вже напряму називає такі дії Мінська державним тероризмом. Треба сказати, що всі держави, які були постраждалими від терористичної операції російських та білоруських спецслужб, є членами НАТО: Ірландський авіаперевізник Ryanair, Греція, країна відправлення та Литва, куди літак так і не долетів вчасно і з усіма пасажирами.

Маршрутами над Білоруссю не раз користувалися інші білоруські політичні емігранти, навіть лідер опозиції Тихановська. Раніше ці маршрути вважались цілком безпечними. Вважалось, що гарантії, які надає міжнародне право, достатні. У пастку спецслужб Росії та Білорусі міг попасти будь-хто із знакових фігур опозиції. Протасевичу випав нещасливий жребій. Пастка спрацювала саме на ньому.

Після нечуваної наруги над міжнародним правом, “повітряні пірати” отримали прогнозовану відповідь. Кроком, який став очікуваним, стало зупинення авіатранзиту в білоруському повітряному просторі, та зупинення польотів в небі Європи для білоруської державіакомпанії «Белавіа». До такого рішення приєдналася і Україна, що не може не тішити.

Цей крок, принаймні призведе до подальшої міжнародної ізоляції Лукашенка і зменшить можливості для фінансування злочинного режиму. Але не може не дивувати запізніла реакція країн НАТО. Росія та Білорусь вчинили терористичний замах з використанням бойового літака проти країн НАТО!

Лише 28 травня відреагувало Федеральне управління цивільної авіації США. Воно лише випустило повідомлення для пілотів, у якому рекомендує бути максимально обережними у білоруському повітряному просторі.

«У повідомленні FAA зазначається, що авіакомпанії повинні продовжувати виявляти граничну обережність, доки агенція не зможе краще оцінити дії Білорусі, пов’язані з перенаправленням пасажирського літака 23 травня та можливість Білорусі повторити подібні дії у майбутньому», — заявило агентство.

«FAA тісно співпрацює з іншими американськими відомствами, щоб визначити, чи можуть бути необхідні будь-які додаткові заходи, та оцінить міжнародний звіт про розслідування інциденту, щоб визначити ризики для пасажирських авіакомпаній США, які літають у цьому регіоні», — йшлося у повідомленні.

Зауважимо, що на батьківщині Протасевичу загрожують статті, які передбачають ув’язнення терміном до 15 років і, навіть, смертний вирок! Йому інкримінують вчинення «умисних дій, спрямованих на порушення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності».

«Я рішуче засуджую затримання Романа Протасевича білоруською владою після захоплення пасажирського літака компанії Ryanair. Це негожий акт державного тероризму», – пише польський прем’єр Матеуш Моравецький. Аналогічні оцінки – і у литовського прем’єра Інгріди Шимоніте. За сусідами Білорусі з аналогічними заявами виступила вся Європа.

Глава литовського Кабміну підкреслила, що Євросоюз повинен розглянути всі види санкцій проти влади Білорусі, включаючи обмежувальні заходи щодо різних секторів економіки і доступу до фінансових ринків, а також компаній, що беруть участь у будівництві БелАЕС.

За закликом провідних політиків Польщі та прибалтики, лідери держав та урядів Євросоюзу 30 травня ухвалили політичне рішення про посилення тиску на самопроголошеного президента Александра Лукашенка. Окрім політичної вимоги до Лукашенка про негайне звільнення Протасевича та його дівчини Софії Сапеги, а також заклику до ICAO терміново розслідували безпрецедентні дії Білорусі, лідери ЄС погодилися на розширення персональних санкцій проти представників білоруського режиму та пов’язаних з ними компаній.

Окрім того, саміт доручив Раді ЄС та Високому представнику ЄС з зовнішньої політики невідкладно розробити та схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі. Варто зауважити, що такого рішення не було в проєкті, воно з’явилося під час обговорення, зробивши реакцію ЄС більш жорсткою. Які саме галузі підпадуть під санкції – наразі не уточнюється.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки розробляють персональні санкції проти ключових представників режиму Лукашенка. Крім того, США повернуть раніше зняті санкції з дев’яти великих білоруських підприємств.

Європейський союз раніше припускав надати Білорусі програму інвестицій в тому випадку, якщо країна вибере демократію. Перша частина плану передбачала інвестиційну підтримку в три мільярди євро.

Виходячи із нової ситуації, яка створена неадекватними діями Лукашенка, нинішні дії Мінська вкрай вигідні в першу чергу Кремлю, бо додатково зменшують і так незначне поле для діалогу Лукашенка із Заходом, роблячи його ще більш залежним від РФ.

У такому випадку, участь російських спецслужб у спецоперації навколо літака Ryanair отримує своє пояснення. РФ дуже зацікавлена у подальшому погіршенні відносин Мінська із Заходом. Москва вже бачить аншлюс Білорусії.

Вибудована Лукашенком політична система поступово переходить у режим самознищення.

До вищесказаного слід додати, що справа з санкціями тільки починається. Тиск на самозванця Лукашенка, який занурив свою країну в терор та репресії тільки починається.

І.Бредіхін