БАЙДЕН: ПЕРША ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ

Опубликовано moderator - Apr 09

Президент США Джо Байден у четвер, 25 березня, провів свою першу прес-конференцію на посаді американського глави. Прес-конференція розпочалася о 19.25 по Київському часу. Четвер, 25 березня, це вже на 65-й день Байдена на посаді — значно пізніше, ніж це робили його попередники. До президента в Східну кімнату Білого дому пустили близько трьох десятків журналістів.

“Мене найняли для того, щоб я розв'язував проблеми”, — сказав Байден. “В 1960-х роках ми інвестували в науку 2% ВВП, зараз ми інвестуємо 7%. Я це зміню. Зміню включно з медичною галуззю. Я забезпечу такий стан, коли ми знов будемо вкладати багато в наукові дослідження. В рак, діабет, в дослідження у штучному інтелекті, у біотехнології. Ми будемо інвестувати в американських працівників і в американську науку. І зараз вам кажу. Ось що буде робити моя адміністрація. Ми будемо робити в наукові дослідження реальні інвестиції. Китай зараз вкладає туди набагато більше, ніж ми.

Подивіться на світ. Ми у перебігу четвертої промислової революції. Як люди до неї пристосуються? До цих значних змін у науці та технології, у середовищі? У природі? Демократія має для цього підстави”.

Яка там четверта промислова революція? Це мене заінтригувало. Ось яку відповідь знайшов я в інтернеті:

“Отже, відмітними рисами четвертої індустріальної революції є швидкість, масштабність і системність. Це означає, що нова промислова епоха йде рука об руку з глобалізацією, зачіпаючи всі галузі в усіх країнах. У попередні рази революційні зміни відбувалися локально і повільно поширювалися по світу, обходячи невдачливі економіки. Сьогодні нестача у країні компетенції для існування інноваційних корпорацій ще не означає брак інтелектуальної компетенції — чи не основний капітал четвертої індустріальної революції. Яскравий приклад тому — Україна, де нерозвинені інститути і низький рівень економічної свободи ніяк не заважають українським IT-фахівцям бути затребуваними на світовій передовій.

Поділ праці між країнами перекроюється з приходом кожної революції. Паровий двигун усунув рабство і позбавив багатьох країн статусу «родовищ рабської сили», а імперії — доходу від посередництва на цьому ринку. Електрика, навпаки, заклала основу для виключно сировинних економік. У новому розкладі ми бачимо те, чого не було раніше, — індивідуальний світовий поділ праці. Імовірність того, що кожен українець буде шахтарем, а кенієць — працівником кавової плантації, буде неухильно знижуватися, при цьому можливості кожного окремого українця або кенійця бути компетентним гравцем світового ринку праці будуть збільшуватися.

Перша революція дала нам небачені раніше обсяги механічної енергії, друга революція — небачені обсяги товарів і житлових площ. Завдяки третьої — неймовірно величезні обсяги інформації. Що ж є головною цінністю четвертої революції? Свобода. Людина стане як ніколи вільним від рутинної праці і цінностей виживання, а його можливість індивідуально вступити в міжнародну кооперацію неминуче позбавить його від державного контролю”.

США вступили в таку конкурентну боротьбу за Луну і за Марс з Китаєм, що про незалежність від державного контролю хай вони кому іншому розповідають. Бажаю НАСА та Маску разом з усім “вільним світом” отримати перемогу над китайсько-кримінальним блоком. Пекіно-ленінградським. Президент Байден багато говорив про відносини Сполучених Штатів з Китаєм. Саме у контексті відносин з Китаєм Байден підкреслив, що зараз в світі відбувається четверта промислова революція, а також боротьба демократії та автократії.

На жаль, Україна не згадувалася на першій прес-конференції американського президента. Боротьба світової демократії з світовою автократією у військовій сфері триває, на жаль, на теренах Донбасу.

Через пандемію кількість запрошених представників ЗМІ була обмеженою, запросили лише американські медіа. Звідси деяка специфіка першої прес-конференції Джо Байдена, зокрема, сконцентрованість на внутрішньо-політичних процесах, таких, як докладний розбір щодо міграційної політики. Президент Байден запевнив, що він триматиме проблемні питання міграції до США на контролі. Він також зробив важливу заяву, що планує переобратися на наступних виборах у 2024 році.

Заява Байдена кладе край фейкам російської пропаганди, що президент США є “хромим каченям” та “вмираючим лебедем” чи не від початку останнього президентського циклу. Камала Гарріс стала першою в історії чорношкірою жінкою, а також першою жінкою азійського походження, яка була обрана віце-президентом США. Суперник Джо Байдена Дональд Трамп обрав Камалу Гарріс, як зручну для критики особу, яка є найближчою до Байдена. Пропаганда Трампа стверджувала, що Гарріс дотримується радикальних лівих поглядів, які поєднуються в неї з “чорним етнічним націоналізмом”. Російська фейкова пропаганда подавала Байдена як фігуру, що прийшла ненадовго, щоб своєю кончиною відкрити дорогу до влади саме Камалі Харріс, як людині з соціалістичними поглядами на фоні чорного націоналізма.

Байден поставив мету по вакцинації Сполучених Штатів від коронавируса — 200 мільйонів доз за 100 днів президентства. Він добився дострокового виконання цієї мети вже за 58 діб.

Після цього неабиякого успіху адміністрація президента США змінила план по вакцинації. Тепер в США хочуть зробити 200 млн вакцин до травня. Населення країни становить близько 330 млн осіб. "Я знаю, що це амбітно: подвоїти нашу початкову мету. Але жодна інша країна в світі навіть близько не наблизилася до того, що ми робимо. Я вірю, що ми можемо це зробити", — сказав Байден.

Також він нагадав про ініційований пакет економічної допомоги через пандемію в розмірі 1,9 трильйона доларів. Закон був прийнятий Конгресом на початку березня. Як державна допомога на карантині було відправилено 100 мільйонів платежів по 1400 доларів на банківські рахунки людей, і "ще мільйони отримають свої гроші дуже скоро", запевняє політик. В Америці вважають, що такі величезні вливання забезпечать зростання ВВП на кілька процентів, що перезапустить нормальне функціювання економіки країни в 2021 році.

Байден висловив надію, що він зможе добитися прогресу в таких гострих питаннях, як кліматична криза, реформа зброї і імміграція, незважаючи на протидію республіканців. "Ми збираємося просуватися по цим питанням по одному і намагаємося вирішувати якомога більше одночасно", — заявив глава США.

Президент сказав, що США буде "важко" вкластися в термін до 1 травня для виведення військ з Афганістану, який адміністрація Дональда Трампа погодила з талібами. "Просто з тактичних причин, ці війська важко вивести", — уточнив американський лідер.

17 березня 2021 року в інтерв'ю ABC News Байден заявив, що Путін повинен «заплатити» за спроби Росії втрутитися в американські вибори 2020 року. Після цього на запитання журналіста: «Ви думаєте, він [Путін] вбивця?» — він відповів: «Ммм ... Так, думаю».

Дженніфер Псакі, коментуючи слова президента США зазначила, що Байден «не стримуватися ні в словах, ні в діях», якщо його хвилюють ті чи інші питання. «У чому [Путін і Байден] згодні, так це в тому, що ми повинні продовжувати шукати шляхи спільної роботи, у нас є області взаємних інтересів».

Сам Путін, коментуючи слова американського лідера, побажав йому здоров'я. «Що б я йому відповів? Я б сказав йому: будьте здорові! Я бажаю йому здоров'я », — сказав Путін, додавши, що говорить це «без іронії і без жартів». Він також нагадав, що в дитинстві, «коли ми у дворі сперечалися один з одним, ми говорили: хто як обзивається, той так і називається». Путін пояснив, що це не просто «дитяча поговорочка і жарт» і в цих словах є дуже глибокий психологічний сенс: «ми завжди перекладаємо на іншу людину то, ніж ми самі дихаємо, чим ми є по суті».

Майбутнє покаже, що стоїть за словами Байдена. Здається, це початок нової гібридної холодної війни. США та їх найближчий союзник Великобританія почали формування принципово нових підрозділів своїх сил спеціального призначення, які будуть в змозі винищувати російських парамілітарних “зелених чоловіків” там, де буде потрібно. В цій війні Путін вже получив найменування — “вбивця”. Це робить його та режим, який він якщо не породив, то очолив таким, що є поза правового поля. З усіма наслідками, які витікають для Російської державності.

Російська Федерація в наш час є така собі здеградована СРСР. СРСР, де влада належить 100-і родин олігархів. Де родини олігархів та всі їх вкрадені у народів Росії мільярди лежать в банках західних країн. США мають заложниками родини найвпливовіших людей Росії та їх статки під своїм повним контролем.

Росія має армію, яка навпіл розкрадена та навпіл боєздатна. Здається, армія Туреччини має непогані шанси ту армію перемогти. Лише наявність ядерної зброї, хай придатними до використання буде лише кожен другий заряд, бережи, Боже, як Росію, так і всіх інших. Режим в Росії авторитарний. Пацанський. Якась конкретна пітерська підворотня контролює залишки того, що колись було Радянським Союзом, а до того Російською Імперією. Якими будуть останні роки Росії?

Мені хотілося б щоб останні роки були не сильно кривавими. Людей шкода.

Результатом американської гібридної війни стане зникнення режиму Путіна. Не хотілося б щоб наостанок вбивця Путін не розпочав “маленьку побєдобєсную війну на Донбасі”. Боже вбережи Україну!

І.Бредіхін