9 травня 2021 року - початок нової війни

Опубликовано moderator - May 24

29 квітня на водозаборі на кордоні між Таджикистаном та Киргизстаном почалися бойові дії. Але справа не у воді. Цей військовий конфлікт між братніми мусульманськими народами, що почався нібито через стару суперечку про воду, може мати і інші пояснення. Так, багато розказують про невдоволення місцевого населення встановленням камер відеоспостереження таджицькими прикордонниками. Нібито внаслідок саме цих подій і сталися бойові дії, в ході яких загинуло щонайменше 55 осіб з обох сторін, ще понад 33000 мирних жителів Киргизстану були змушені покинути свої будинки та опинитися у статусі біженців.

До речі, Президент Таджикистану Рахмон 9 Травня опинився в Москві поруч з Путіним на святковому військовому параді. Таджикистан, виявився до війни готовим. Міномети, гвинтокрили та легка бронетехніка за кілька днів змусили Киргизстан запросити миру. За спиною індо-аріїв (таджиків), давніх переселенців з наших (українських) теренів до Індії, які призупинилися в Середній Азії на кілька тисяч років, нарисувалась все ще потужна в плані військової сили постать Росії.

Міністр оборони Росії Шойгу, який у молодих роках одкосив від військової служби, напередодні таджико-киргизської війни побував з візитом у Рахмона. Привіз йому зброї майже на мільярд зелених. Домовився про розміщення систем ППО (С-300) та РЛС, це було головне, ну також підкинув всього необхідного для “примушення Киргизстану до миру”. Але спочатку - “маленька побєдоносна війна”.

Рахмон погодився. А що йому робити? Син підріс, але ще у молодому віці. А у самого проблеми зі здоров'ячком неабиякі. Якщо щось станеться, то син кланову боротьбу за владу не потягне. Ще дуже молодий.

А майбутнє уявити не важко. Через півроку американці залишають Афганістан. Не виникає сумніву, що радикальний іслам, який, крім війни з невірними, більш нічому не навчився, атакує і Таджикістан, і російські бази ППО на його території. Росія протистоїть у наш час всьому світу.

Тому треба буде підсилювати оборону і Таджикістану, і своїх підрозділів ППО на теренах Таджикістану. Ще до кінця цього року, або в наступному російський контингент тут треба буде підсилювати. Щось на кшалт “нової афганської війни”? Але тепер тюркські народи — киргизи, казахи навряд чи будуть на боці путинської Росії. Будемо чекати на появу Туреччини на теренах Середньої Азії?

Ставка на Вірменію в оточенні мусульманського світу у Путіна не спрацювала. Чи спрацює ставка на Таджикістан в оточенні тюрко-мусульманської умми? Мій прогноз — не спрацює.

Саме тому одноразові виплати ветеранам до 9 Травня у 2021 році складають: у Казахстані — 2.300$; Узбекістані — 1.100$; Грузії — 172$; Україні — десь 142$ (10.000 гривень); а от в Росії — лише 132$; а в Білорусі — 0$. Але Лукашенко пообіцяв щось виплатити пізніше.

Росія стоїть на грані ще однієї війни на теренах своєї колишньої імперії. Ми ніколи не отримаємо від Путіна нічого, крім балансування на грані війни. Путінська Росія - це не СРСР. 9 травня 2021 року ми побачили нову, якусь іншу, Росію. Величезні декорації прикрили радянський спадок.

Закритий якимось щитами та т.п. цвітастою матерією Мавзолей В.І.Леніна, поховання героїв революції та Великої Вітчизняної Війни створили враження чогось нереально-показушного. І заховали справжню, а не вигадану та намальовану історію.

Ось починається парад. Перед захованим від ока людського Мавзолеєм трибуни з ветеранами. Всі встають та віддають честь. За Путіним ветерани встають і також віддають честь. З правого боку, а от зліва просто встають. Що там роблять дідугани, мені фіолетово. Але посеред “лівих” та “правих” якийсь ветеран замітався майже в розпачі: “Що робити? Руку підносити до кашкету, чи ні?” Режисер переключяє на іншу камеру, яка здійснює трансляцію, і я вже ніколи не дізнаюся, чи справився старий з неабиякою проблемою, чи ні. Про те, чи не був ветеран актором, а зовсім не ветераном, про те напишуть через рік-другий в інтернеті.

Я відкрив стареньку вже книжку 1974 року “Сто військових парадів”. Ось фото 1918. Чи не перший парад на Красній площі. На фото В.І.Ленін та десяток військових начальників молодої Червоної Армії. На них десяток різних мундирів. Англійський, французський, щось цивільне. У 2021 намагання все радянське приховати. Дизайнери постаралися відновити традиції може і російські, але кадетсько-старорежимні. Я майже не побачив традицій радянської армії зразка славного 1945 року.

Я не почув тих слів, які лунали на Красній площі колись. У 2005 той же Путін казав 9 Травня, а його слухали світові лідери, президенти США, Франції, Німеччини, Великої Британії: “Ми ніколи не ділили Перемогу на свою і чужу. І завжди будемо пам’ятати допомогу союзників: Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Франції, інших держав антигітлерівської коаліції, німецьких та італійських антифашистів. Сьогодні ми віддаємо данину мужності всіх європейців, виявивших супротив нацизму”. Зі словами Путіна, які він сказав у 2005 році, цілком згоден. І світові лідери не зробили жодного зауваження лідеру Росії.

Але що він ніс у 2021 році!

Путін зразка 2021 року: “Вітаю вас з Днем Перемоги! Перемоги колосального, історичного значення для долі всього світу. Зі святом, який був, є і буде для Росії, для нашого народу священним. Він наш по праву спорідненості з тими, хто розгромив, зломив, поламав нацизм. Наш по праву спадкоємців покоління переможців, покоління, яке ми шануємо і яким пишаємося.

Дорогі наші ветерани! Ми схиляємося перед вашою мужністю і силою духу, дякуємо за безсмертний приклад згуртованості і любові до Батьківщини.

Ви довели, що тільки разом можна досягти, здавалося б, неможливого. Здолали нещадного ворога, захистили свій будинок, дітей, рідну країну. Здобули над нацизмом беззастережну Перемогу і прославили у віках 9 травня 1945 року.

Ми завжди будемо пам'ятати, що цей величний подвиг здійснив саме радянський народ. У найважчий час війни, у вирішальних битвах, визначили результат боротьби з фашизмом, наш народ був один, один на великотрудному, героїчнему і жертовному шляху до Перемоги. Бився на смерть на всіх рубежах, в найжорстокіших боях на землі, на морі і в небі”.

Згідно з тим, що росіяни почули від свого Презиента, росіяни перемогли без союзників? З цим безглуздям я навіть сперечатися не буду. Це дійсно переписування історії. Ось ще розлога цитата з Путіна: “Війна принесла стільки нестерпних випробувань, горя і сліз, що забути це неможливо. І немає прощення і виправдання тим, хто знову замишляє агресивні плани.

Майже століття відділяє нас від подій, коли в центрі Європи нахабнів і набирав хижу силу жахливий нацистський звір. Все цинічніше звучали гасла расового і національного переваги, антисемітизму і русофобії. З легкістю перекреслюють угоди, покликані зупинити сповзання до світової війни.

Історія вимагає робити висновки і винести уроки. Але, на жаль, багато з ідеології нацистів, тих, хто був одержимий божевільною теорією про свою винятковість, знову намагаються поставити на озброєння. І не тільки різного роду радикали і угруповання міжнародних терористів.

Сьогодні ми бачимо збіговиська недобитих карателів і їх послідовників, спроби переписати історію, виправдати зрадників і злочинців, на руках яких кров сотень тисяч мирних людей”.

Ми живемо на Донбасі. А ці слова: “І немає прощення і виправдання тим, хто знову замишляє агресивні плани”. Це Путін про себе сказав?

І ще красномовна цитата з Путіна:

“Відповіддю на вторгнення нацистських полчищ стало загальне грізне, непереборне відчуття рішучості відбити нашестя. Зробити все, щоб ворог був переможений, щоб злочинці, вбивці понесли невідворотне і справедливе покарання.

Радянський народ виконав цю священну клятву, відстояв Батьківщину і звільнив країни Європи від «коричневої чуми». Виніс нацизму історичний вирок і міццю зброї на полях битв, і силою своєї моральної, людської правоти, жертовним мужністю солдатських матерів, вірністю тих, хто кожен день чекав від рідних звісточки з фронту. Тією силою добра і любові до ближнього, яка споконвіку в нашому національному характері”.

Російські політологи вже сперечаються, як зрозуміти Путіна. Уявіть, як тлумачити його будуть шкільні педагоги. Спочатку він затягує за здравіє, за радянський народ, але раптом закінчує “за упокой”: бо нацизм переможений “силою добра і любові до ближнього, яка споконвіку в нашому національному характері”. От і чухають росіяни потилиці: “Путін про російський народ, чи про радянський?”

Це вже клініка. Тут без медичного висновку психіатрів стан пацієнта нам не визначити. А пацієнт грається з ядерною кнопкою та полюбляє вести війни, особливо по периметру своїх кордонів, бо що робити, якщо нацисти навкруги, а діди їх не добили.

Згадка пацієнта про «зборища недобитих карателів» викликає особливий суспільний інтерес в Росії. Радіостанція «Говорить Москва» попросила прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова пояснити, що мав на увазі Путін. За словами Пєскова, йдеться про неонацистів в Європі.

Ні для кого не секрет, що в європейських країнах все більше піднімають голову неонацисти, і європейці з ними борються. Звичайно, це неприйнятно для нашої країни, - пояснює Пєсков. На Україні, в деяких країнах Прибалтики дійсно ми бачимо теж тих же неонацистів.

«Галичина», яка в Києві марширувала зовсім недавно. “Ось, ось, бачите”, - каже прес-аташе Путіна. “По нас так і плигають”. І з плечей щось сбиває. “Тому ці прояви нацизму цілком очевидні. От Путін і думає, а куди краще маленьку атомну бомбу кинути”. Вибачаюсь за чорний гумор сусідів “руського миру”.

Політолог, керівник програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» Московського центру Карнегі Андрій Колесников в ефірі «Дождя» припустив, що Путін поміняв слова промови під час виступу. На параді Путін сказав, що «наш народ був один в русі до Перемоги».

Таке ж формулювання зараз і в тексті промови на сайті Кремля. Однак спочатку, повідомив Колесніков, в тексті промови було «наш народ був єдиний в русі до Перемоги». На деяких сайтах, які також опублікували промову Путіна, залишилося старе формулювання.

Клініка. Хто вгадає слова Путіна: “Наш народ був один”, чи “Наш народ був єдиний?”

У мене також деякі запитання: На сайті Президента РФ про парад на Красній площі написано: “У складі механізованої колони задіяні понад 190 одиниць техніки, в тому числі легендарні танки Т-34, а також новітні Т-90М «Прорив» і Т-14 «Армата», бойові машини піхоти «Курганец», артилерійські комплекси «Коаліція-СВ» . За площею пройшли оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер-М», зенітні ракетні комплекси «Бук-М3» і «Тор-М2», зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир-С» і системи С-400 «Тріумф». Також в складі механізованої колони пройшли пускові установки стратегічного ракетного комплексу «Ярс»”. От мене і цікавить, а Т-34 у Вас звідкіля? У нас в болоті “чорні археологи” знайшли декілька, то за скільки купували? Першу, яку з болота витягли якомусь з олігархів задорого продали. Там з тиждень міліція те болото вартувала. Не від Вас часом?

А ота Т-14 «Армата», яка рік чи два тому заглохла на параді, то ви вже фанеру на броню замінили? А то нацисти отак окупували Норвегію, привезли туди кілька стареньких дерев'яних танків та всю війну аборигенів лякали.

А ще мене цікавлять ракетні комплекси «Іскандер-М». Під час вірмено-азербайджанської війни росіяни з них по військових цілях азербайджанської армії стріляли, але вражали тільки житлові комплекси.

А Путін: “Поздоровляю Вас з Днем Перемоги!” Може краще б було сказати: “З 76-ю річницею Дня Перемоги!” З цією невеселою річницею поздоровляю і я Всіх “Со слезами на глазах”!.

І.Бредіхін