Створюється найпотужніше кібер-НАТО

Опубликовано moderator - Apr 28

У світовій політиці на наших очах відбуваються зміни, які можна назвати тектонічними. І Україна опинилася в центрі цих нових тенденцій. Поки що, як поле бою між свободою, країнами демократичного світу, майбутнього для всього людства, а їм протистоять країни минулого - тоталітарні держави-концтабори, як КНДР, чи кримінально-олігархічні автократії, як, наприклад, сучасна Росія.

Найновіші сторінки сайту Білого Дому (уряду США) повідомляють:

“Сьогодні Сполучені Штати офіційно називають Російську службу зовнішньої розвідки (СВР), також відому як APT 29, Cozy Bear ("Мовчазний ведмідь") і "Герцоги", виконавцем широкомасштабної кібершпигунської кампанії, що використовувала платформу SolarWinds Orion та інші інформаційні технології. Розвідувальне співтовариство США має велику впевненість у своїй оцінці віднесення їх до СВР.

Компроміс SVR з ланцюгом постачання програмного забезпечення SolarWinds дав йому можливість шпигувати або потенційно порушувати роботу понад 16 000 комп'ютерних систем у всьому світі. Сфера цього компромісу стосується національної безпеки та громадської безпеки.

Більше того, це покладає невиправданий тягар переважно на жертв з приватного сектору, які повинні нести надзвичайно високі витрати на пом'якшення цього інциденту.

Сьогодні Агентство національної безпеки, Агентство кібербезпеки та Федеральне бюро розслідувань спільно видають консультативне повідомлення з питань кібербезпеки: "Російський SVR націлений на США та союзні мережі", він має конкретну інформацію про вразливі місця програмного забезпечення, які SVR використовує для отримання доступу до пристроїв та мереж жертв. Консультація також містить конкретні кроки, які захисники мережі можуть вжити для виявлення нападу та захисту від шкідливої кібердіяльності SVR”.

До офіційного повідомлення уряду США слід додати, що за даними американської розвідки, Росія проводила кампанію з дискредитації Байдена під час виборів 2020 року. Ці агресивні дії проти американської демократії особисто санкціонував Путін.

США звинувачує Росію в кібератаках. Газета The Washington Post у грудні минулого року повідомляла про причетність хакерів угруповання APT29, відомого як Cozy Bear, до кібератаки на урядові сайти США, серед яких міністерства фінансів і торгівлі країни. Хакери, за інформацією видання, співпрацюють зі Службою зовнішньої розвідки Росії.

Жертвами атаки стали державні, консалтингові, технологічні, телекомунікаційні та нафтогазові компанії у США, Європі, Азії й на Близькому Сході. Хакери також викрали інформацію з міністерства фінансів США й управління з телекомунікацій. Газета The New York Times писала, що атака стосувалася понад 250 державних установ і великих компаній. Серед них Держдепартамент, міністерство енергетики та частково Пентагон.

Російські хакери могли отримати доступ і вкрасти тисячі листів чиновників бюро Держдепартаменту США у справах Європи і Євразії, а також бюро у справах Східної Азії й Тихого океану. Втрати американського бізнесу складають сотні мільйонів доларів.

У відповідь США вводять пакет санкцій проти Росії. Обмеження, зокрема, стосуються 32 осіб, причетних до втручання у вибори президента США 2020 року та шести технологічних російських компаній, які надають кіберпідтримку російським спецслужбам. США також висилають 10 співробітників російської дипломатичної місії у Вашингтоні. Серед співробітників є представники російських спецслужб.”

Новий виток кризи в російсько-американських відносинах розгорівся після інтерв’ю Байдена, опублікованого 17 березня, у якому він назвав Путіна вбивцею і заявив, що той заплатить за втручання в американські вибори. Саме кібернитичне втручання російських хакерів в американські вибори, пояснює незвично жорсткі слова Байдена на адресу Путіну.

Людина, яка сформувалася у пітерській підворотні серед місцевої гопоти на початку своєї появи у вищих колах міжнародної політики, шокувала своєю поведінкою дипломатичний світ. На переговори 1918 року у Бересті Троцький привіз з собою “представника народу” - сільського мужика, який першу світову провів у фронтових окопах. Путін являє собою такого самого “пітерського мужичка”, який вуличні правила напівкримінального світу, або і зовсім кримінального приніс у світову дипломатію.
Байден, за яким стоять найвищі американські кола, вирішив: “Досить терпіти людину випадкову”. Світ ще не бачив такого дива, яке сталося з Росією під владою нерозумного кримінального авторитету з Пітера. Такого дерибану своєї країни, такої деградації Росії, що створив Путін та його режим, історія не бачила.

Під час прийняття “Виконавчого наказу, націленого на (протидію) шкідливій іноземній діяльності російського уряду”, яким вводяться додаткові санкції проти Росії перший раз в вищих урядових колах США використали такий термін, як Cyber Flag (Кіберпрапор).

На наших очах США та їх союзники відповіли на кібер-атаки Путіна проти своєї країни та проти всього цивілізованого світу. Ось як закінчується “Виконавчий наказ”:

“США продовжують твердо підтверджувати важливість відкритого, сумісного, безпечного та надійного Інтернету. Російські дії суперечать цій меті, яку розділяють багато наших союзників та партнерів. Щоб посилити наш колективний підхід до посилення кібербезпеки, ми оголошуємо два додаткові кроки:

По-перше, Сполучені Штати активізують свої зусилля з просування системи відповідальної поведінки держави в кіберпросторі та співпраці з союзниками та партнерами для протидії злоякісній кібернетичній діяльності. Ми проводимо перший у своєму роді курс для політиків у всьому світі щодо політичних та технічних аспектів публічного приписування кіберінцидентів, який буде відкритий цього року в Центрі Джорджа К. Маршалла в Гарміші, Німеччина. Ми також підсилюємо наші зусилля через Центр Маршалла щодо підготовки юристів та політиків з питань закордонної політики щодо застосовності міжнародного права до поведінки держав у кіберпросторі та необов'язкових норм мирного часу, про які домовлялися в ООН та схвалювала Генеральна Сесія ООН.

По-друге, ми посилюємо нашу прихильність колективній безпеці в кіберпросторі. Міністерство оборони вживає заходів для включення наших союзників, зокрема Великобританії, Франції, Данії та Естонії, до планування CYBER FLAG 21-1, що є завданням, спрямованим на покращення наших оборонних можливостей та стійкості в кіберпросторі. CYBER FLAG 21-1 створить спільноту оборонних кібер операторів та покращить загальний потенціал Сполучених Штатів та їхніх союзників визначати, синхронізувати та одностайно реагувати на змодельовані у шкідливому кіберпросторі, спрямовані на нашу критичну інфраструктуру та ключові ресурси.
США прихильні до безпеки наших союзників та партнерів; ці зусилля мають на меті ще раз підсилити нашу прихильність до цього принципу”.

Як розуміти цей дипломатичний документ? Створюється кібер-НАТО?

Якщо це так, то це надзвичайно потужний удар по реноме путінської Росії. Відключення Росії від інтернету потенціально перетворює її у країну-ізгой сучасного світу. Поступово низводить її до рівня Північної Кореї. Путін майже низвів Росію до рівня Північної Кореї.
Путін — прокляття Росії.

Спеціалісти вважають, що можливо створити фільтри, які будуть відсікати шкідливий для світової цивілізації російський контент.

Свого часу рік чи два тому на півдні Німеччини Кіберкомандування США та відповідні служби Німеччини створили Центр Маршалла. В його обов'язки входять функції підготовки, тренування до протидії ворогам вільного світу у протидії кібернитичній агресії з боку можливих супротивників. Насамперед автократичної Росії.

Були створені “Правила доброчесності для поведінки держав у кіберпросторі”. Головна умова — поведінка на світовому рівні має бути не така, як у Путіна. Цікаво, що цю умову без обговорення, без попередніх умов готові виконувати всі, до кого зверталися американці.

Коли до росіян дійшло, що відбувається у цивілізованому світі, вони, а це відбулось останніми днями, щось намагалися створити, виступили з якоюсь ініціативою, але поїзд вже пішов.

Якщо я не помиляюся, “геніальний політик” сучасності родом з пітерськї підворотні створив для Росії жахливе майбутнє на кшалт Північної Кореї.

Вже кілька років США та їх союзники тренували свої кібервійська. Ось репортаж з 2019 року, який відображає бойову підготовку американців та їх союзників:

“Понад 650 фахівців з кіберпроекту нашого оборонного відомства, інших федеральних установ та країн-партнерів працювали разом на об'єднаному штабі в Саффолк, штат Вірджинія, в рамках Cyber Flag, щотижневої кібервправи, спрямованої на підвищення готовності до кібератак та розбудуву партнерських стосунків між тими, кого закликатимуть під час реальних подій, щоб утримати зловмисників від зламу нашої критичної кіберінфраструктури.

Двадцять команд - у тому числі багатонаціональні чи багатоагентські - працювали індивідуально, щоб запобігти зловмисним атакам та вторгненням у мережу Промислових систем управління та Наглядового контролю та збору даних, побудовану спеціально для навчання, щоб імітувати таку, яка є насправді.

"Кіберпрапор” фокусується на тактичній обороні на клавіатурі компа проти атаки живого супротивника", - сказав контр-адмірал берегової охорони Джон Могер, директор навчань і тренувань Кіберкомандування США. "Навчання створено для підвищення готовності сил кібермісії та поглиблення партнерських відносин та підвищення готовності союзників та міжвідомчих учасників, які беруть участь у навчаннях".

Усі п'ять членів розвідувального союзу "П'ять очей" ( intelligence alliance "Five Eyes") - до якого входять США, Великобританія, Австралія, Нова Зеландія та Канада - брали участь у CYBER FLAG (Кіберпрапорі). Міжвідомчими партнерами були Міністерство національної безпеки, ФБР та Міністерство енергетики. Також брали участь кіберпрофесіонали з Палати представників та Поштової служби США.

Для забезпечення кращого розуміння між агенціями та країнами-учасницями деякі команди були змішаними. Кіберкомандування армій працювало з Національною гвардією Техасу, Корпус морської піхоти працював з Великобританією, Національна гвардія штату Джорджія була в парі з Канадою, а Національна гвардія Пенсільванії працювала з Національною гвардією штату Джорджія.

Могер заявив, що вперше для підготовки учасників до кіберпрапора було використано середовище стійкого кібертренінгу. Кіберком та армія розробляють його, щоб забезпечити колективне навчання. PCTE дозволяє кіберпрофесіоналам "відтворити трохи того, що ми зробили тут, але часто відтворюйте це, щоб отримати набори та повторення та робити це за масштабом навчання, що нам дійсно потрібно для подальшого вдосконалення наших військових можливостей", пояснив він.

Також вперше цього року планувальник вправ для Cyber Flag не є американцем.

Головний офіцер морської піхоти 3 Кріс Уайлд спостерігав за об'єднаним корпусом морської піхоти Великобританії.

"Вперше в одній з цих вправ ми навмисно об'єднали дві команди", - сказав він. "У нас були і раніше, і подвоєння команд, і участь сторонніх людей. Але це вперше, коли за цим сценарієм ми приєднали до британських сил елемент американської команди кіберзахисту морської піхоти".

Дві команди поєднуються в одних місцях, і, звичайно, вони стикаються в інших, сказав він. За його словами, аналіз мережевого трафіку однаковий.

Але британці та морські піхотинці США роблять деякі речі по-різному, що потрібно виправляти. "Великобританія пише замовлення, чим вони відрізняються від нас", - сказав він. "Вони мають різні значення для деяких тактичних завдань, ніж ми. І вони також пишуть речі дещо по-іншому. Ми знайшли найкращий спосіб це зробити, це сісти на стіл разом, поставити на нього великий екран і пройти через це."

Капітан армії Джессі Нангаута, старший офіцер розвідки батальйону 1-го командування інформаційних операцій армії, був керівником "червоної команди", відповідальним за 100 професіоналів-кібернетиків, які відігравали роль суперника.

"Наші союзники та партнери - це ключова стратегічна перевага у боротьбі", - сказав він. "Коли ми вступаємо в бій, ми робимо це за допомогою цілої низки підтримки та можливостей та відданості інших країн. І це робить нас унікальними, особливо якщо протиставляти деяким нашим ключовим супротивникам на даний момент".

"Глибина інтеграції між нашими командами США та нашими союзними командами - це те, чого ми раніше не бачили в цьому навчальному середовищі", - продовжив він. "Я впевнений, що завдяки роботі, яка була проведена в цій вправі, щоб інтегрувати команди та змусити їх працювати разом та боротися, ми представлятимемо величезну силу для нашого супротивника в цьому просторі".

Гібридна війна Росії проти цивілізованого світу отримає адекватну відсіч. А Росія перетвориться в суцільний концтабір? Чи народ повстане проти проти владного йоршика?

І.Бредіхін