НОВИЙ ЛЕНД-ЛІЗ ДЛЯ УКРАЇНИ

Опубликовано moderator - Jul 16

В американському експертному седовищі жваво обговорюється ситуація, яка складається навкруги України. Можливо, що майбутнє людської цивілізації буде вирішуватися в Чорноморському басейні Атлантики в найближчі роки, якщо не в наші часи. Саме тут зійшлися силові лінії світової політики.

Під час другої світової війни саме на цих теренах північного причорномор'я вирішувалася доля другої світової війни. На початку ХХІ століття Україна знов опинилася на перехресті світового політичного процесу. Американські військові експерти шукають вирішення світових проблем/
Ленд-ліз — це той інструмент, який здатен вивести ситуацію з кута, куди загнала її агресія ерефії проти України. Тому, може, прийшов час згадати про ефективну політику США проти гітлерівської Німеччини. Путін — така ж загроза світу, як і Гітлер.

Ленд-ліз - державна програма допомоги США союзникам під час другої Світової війни бойовими припасами, технікою, продовольством та стратегічною сировиною, зокрема, нафтопродуктами та алюмінієм. Великобританія, Радянський Союз, Китай, Бразилія, і багато інших країн отримали таку допомогу.

Вже влітку 1941 року під час перемовин в Москві Сталіна з представником президента США Гаррі Гопкінсом сторони дійшли згоди по всіх пунктах співробітництва. (“З метою розібратися в ситуації, яка склалася на радянсько-німецькому фронті, президент США посилає свого власного представника Гаррі Гопкінса. Візит відбувається в кінці липня — на початку серпня 1941 року. У справі організації постачання військових матеріалів для СРСР візит виявився вирішальним. Гаррі Гопкінс пересвідчився, що Радянський Союз в змозі буде протриматися до зими, а в подальшому зможе і отримати перемогу”. - Данілов “Значення ленд-лізу...”) Перше, що попросив 2 серпня 1941 року керівник СРСР — це міліон гвинтівок під радянський патрон. Втрати СРСР під час нападу Німеччини були жахливі. СРСР втратив, зокрема на складах, висунутих на саму границю, 19 міліонів гвинтівок. Крім цього були втрачені, або знищені сотні складів з боєприпасами, зброєю та продовольством.

Загальний обсяг отриманої допомоги від Америки склав близько 9,8 мільярдів доларів, що впливало також на підняття бойового духу радянських солдат та громадян.

Однак допомога надавалася на умовах кредиту, тому після закінчення війни США витребували повернення наданої допомоги цивільних поставок у вигляді повернення залізничного транспорту, електростанцій, пароплавів, вантажівок та іншого обладнання, що знаходиться у країн-одержувачів станом на 2 вересня 1945 року.

Після закінчення війни частину техніки, згідно з колишніми домовленостями, радянська сторона здала назад союзникам. Але в той же час існував і солідний борг СРСР перед США за ленд-лізом, залишок якого в розмірі 674 мільйонів доларів радянська влада відмовлялися виплачувати, мотивуючи це дискримінацією щодо СРСР з боку американців у торгівлі. Але, вже у 1972 році, було підписано угоду, за якою СРСР погодився виплатити США 722 мільйонів доларів. Останній платіж за цією угодою було проведено у 2001 році.

На тих же самих принципах пропонується співробітництво між Україною та США і в наш час. У ХХІ сторіччі Путін жахає світ, як жахав колись бєсноватий фюрер. Україна знов захищає вільний світ проти тиранії.

Що пропонують американські військові експерти? На цей раз експерти Atlantic Council пропонують владі США, аби та організувала "військово-повітряний ленд-ліз" для посилення Повітряних Сил України. Про це свідчить відповідна публікація на сайті Atlantic Council.

Автори публікації висловили наступні тези. Західні партнери України не бажають вступати у пряме збройне протистояння із РФ, і також прагнуть "бути надзвичайно обережними при наданні Збройним Силам України засобів протидії Кремлю".

І на цьому тлі допомога в переоснащенні Повітряних Сил України може стати ефективним засобом стримування РФ. На це вказує зокрема досвід боїв на Донбасі в 2014 році.

Зараз на календарі – 2021 рік. На летовищах, дислокованих на кордоні з Україною, РФ зосередила свої найбільш нові літаки та гвинтокрили.

Водночас, до 2030 року Повітряним Силам нашої країни доведеться списати значну частину своїх бойових літаків, відповідно – українському війську потрібні нові літаки.

Тим більш, на руку грає той факт, що в українському суспільстві є консенсус, що наші військово-повітряні сили потрібно переоснастити літаками західного виробництва.

Тому, як пропонують експерти Atlantic Council, США слід поставити Україні близько 100 військових літаків, зокрема - із числа тих, що стоять зараз на базі зберігання AMARG, дислокованій на знаменитій авіабазі Девіс-Монтана.

Винищувачі МіГ-29 пропонують замінити американськими літаками F-16, винищувачі Су-27 – літаками F-15.

"Бонусом" - поставити Україні декілька літаків радіолокаційного дозору Е-2С (в тексті зазначено літак E-2C-2000). Окремим "бонусом" Atlantic Council пропонує поставити Україні літаки новітнього виробництва F-15QA та F-15EX.

Таку пропозицію треба вважати рамковою, оскільки автори публікації не окреслили ані часових рамок, протягом яких має бути втілений ось такий "військово-повітряний ленд-ліз" для України.

І також – не окреслили, за яких умов має бути втілений такий "ленд-ліз".

Американська допомога, що, була надана Радянському Союзу під час другої світової війни була еквівалентна приблизно 5% ВВП СРСР. США розповсюдили програму ленд-лізу на 30 державних установ, обсяги американської допомоги склали більше $ 11 млрд. Доларів. Україні не варто орієнтуватися на ці показники.

У серпні 1945 року президент США Гаррі Трумен оголосив про завершення ленд-лізу. Але, до речі, Британія та Китай продовжували отримувати американську допомогу, і після війни, а через деякий час США прийняли "план Маршала", який передбачав велику економічну допомогу державам Європи. СРСР відмовився від участі в плані Маршала.

А от Україні варто задуматися, що буде після україно-російської війни. Україні варто думати як про ленд-ліз, так і про репарації з боку Росії за завдані нам економічні збитки під час окупації Криму та Донбасу. Має Україна думати і про свій “майбутній План Маршала”.

Надіємося на краще.

Слава Україні!

І.Бредіхін