Рятувати “динозавра” радянської освіти депутати поки що відмовились

Опубликовано moderator - Mar 26

Минулого четверга відбулась шоста сесія міської ради. На її початку йшлося “Про виконання міського бюджеті за 2020 рік”. Доповідала начальник міського фінансового управління Тетяна Кукліс. Вона зазначила, що до міського бюджету минулого року були затверджені кошти в сумі 543,7 млн грн. Власні доходи склали 280,5 млн грн. (виконання 103%). В порівнянні з 2019 р. додаткова дохідна частина зросла на 18,5 млн грн. Видатки були профінансовані у повному обсязі, але були не виконані планові показники по податку та збору на доходи фізичних осіб, сплати за землю та єдиному податку.

Значна частина порядку денного цієї сесії була відведена для перейменувань різних підприємств та закладів, та затвердженню статутів і положень організацій та служб, у більшості — у зв'язку з об'єднанням тергромади. Так перейменували належне колись районній раді комунальне підприємство “Райкомунсервіс” в КП “Комунсервіс” Костянтинівської міськради, змінили статут “Об'єднання парків та кінотеатрів Костянтинівської міської ради”. Нову редакцію знайшли Положення управління освітою та управління комунальним господарством. У зв'язку зі зміною освітнього законодавства чотири школи наших старостинських округів 1-3 ступенів були перейменовані в ліцеї. А сім сільських дитячих садочків отримали ще й нові назви, такі, щоб не збігалися з міськими дошкільними закладами. Причому цей процес перейменування в “котигорошків”, “бджілок”, та “хмаринок” явно доставив задоволення присутнім в сесійній залі, які зустрічали кожну назву схвальним сміхом.

Мабуть єдиним спірним питанням виявилось питання “Про Концепцію розвитку міжшкільного навчального-виробничого комбінату трудового навчання та професійної орієнтації учнів 8-11 класів загальноосвітніх шкіл 1-3 ступенів міста Костянтинівка на 2021-2025 роки”.

Доля МНВК, який опинився на узбіччі освітніх процесів, обговорюється вже давно. За минулої влади пропонувалося закриття цього малоефективного, але дорого для міського бюджету закладу. Тодішні депутати не наважились на радикальну міру, незважаючи на те, що всі сусідні міста і громади, окрім Маріуполя, з його набагато рясним бюджетом, вже давно ліквідували застарілі залишки радянської системи освіти.

Зараз в МНВК, маючи зовсім не примарну загрозу існуванню, вирішили розробити таки концепцію подальшого розвитку закладу.

Концепт включає до себе відкриття нових профілів та спеціальностей навчання “Тракторист” та “Манікюрник”, створення бази для викладання предмету “Захист України”, окрім того, заклад серйозно має намір допомогти розвитку ІТ-індустрії підготовкою школярів по спеціальності “Оператор комп'ютерного набору”. Та запровадити систему навчання та перевірку знань фахівців і суб'єктів господарювання із питань охорони праці, цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, нормативно-правових актів.

Щоб реалізувати все це МНВК необхідно до вересня цього року знайти інвестиції та донорів для розвитку напрямків навчання кухарів, швачок, кравців та операторів КН. До травня 2022 р. придбати необхідні ліцензії на навчання. До вересня 2022 року — створити на базі Міжшкільний ресурсний центр, а через 2 роки перетворити його в професійний ліцей трудового навчання.

На все це концепт-програма потребує 30 млн грн., 4 млн грн. із яких повинен виділити місцевий бюджет, а 26 млн розробники концепції сподіваються залучити із різних джерел фінансування.

Таким чином концепт МНВК, який в 2019 потребував з місцевого бюджету 2 млн грн. видатків на рік, у разі його прийняття збільшить ці витрати в декілька раз.

Та не всі впевнені, що ці потенційні гроші будуть витрачені з зиском. Кажуть, при розгляданні депутатськими комісіями у проєкту було досить опонентів із числа педагогічних робітників.

Зауваження офіційні, від міськуправління освіти теж виявилися досить вагомими. Найголовніше в них те, що презентований концепт не відповідає законодавству про освіту, так як розроблена на підставі Концепції профільного навчання в старшій школі, яка втратила чинність сім років тому. До того ж, сама доцільність концепції розвитку МНВК та профорієнтації учнів 8-11 класів на 2021-25 роки виглядає сумнівною, так як за діючим законодавством, з 2022 року існування МНВК не передбачено.

 “Надана концепція суперечить п.1, 2, ст 10 закона про освіту. У концепції профільне навчання ототожнюється із профессійним, а це різні поняття. Профільне навчання — це різновид диференційного навчання старшокласників, орієнтованого на майбутній професійний вибір, а професійне навчання — це набуття навичок і знань, необхідних у професії. До речі, останнє надається професійно-технічними ліцеями.

Надання ж одними закладом послуг на двох рівнях (як пропонує МНВК) неможливо. Фінансування мережі проф-тех ліцеїв, їх заснування — прерогатива виключно обласних рад. До того ж в концепції зазначено, що МНВК створено для потреб учнів 8-11 класів, а закон про освіту каже, що профільна середня освіта триває 3 роки. Старша школа — це 10-12 класи.

До того ж, концептом передбач подальша реорганізація закладу в 2022-24 роках в професійний ліцей трудового навчання. Не зрозуміло — ліцей мусить надавати профільну освіту, чи професійно-технічну. Якщо профільну, то відповідно до реформи профільної школи, такі ліцеї мають з'явитися з вересня 2027 р., коли старша школа стане профільною і трирічною. Тому виконати план, запропонований концепцією, неможливо”, — говориться в зауваженнях управління освіти.

МіськУО запропонувало цей концепт доопрацювати, але його винесли на засідання сесії в тому ж вигляді. Директор МНВК Володимир Поплавський (ПП “Наш край” — ред.) доповів, що зауваження були йому надані з запізненням, лише перед початком депкомісій. Зауваження міськуо, як пропонував Юрій Розумний (голова фракції “Оппозіційний блок” — ред.), на самій сесії теж заслуховувати не стали. І після невеличкого сперечання, проєкт рішення “Про Концепцію розвитку міжшкільного навчально-віробничого комбінату трудового навчання” був представлений на голосування за основу.

Тут і трапився момент істини, коли “за” проголосували лише 19 із 33 присутніх депутатів, “проти” — 4, утримались — 8 і не голосували — 2 (в тому числі сам директор МНВК В.Поплавський і автор Концепції, який не голосував, щоб не створювати конфлікт інтересів). Цікаво, що Олександр Резниченко, чи не єдиний з фракції Оппозиційного блоку в місьраді, проголосував “за”, хоча як кажуть, на комісії активно опонував розробникам Концепції.

Це “гукнулося” йому згодом жорсткими постами у фейсбуці, в яких депутат Віолета Суханова — керівник фракції “Наш край”, звинуватила всіх, хто відкинув концепцію, в зраді інтересів міста і дітей. Хоча самого О.Резниченка вона й подякувала, тональність виниклих на його основі суперечок в соцмережі змусили самого депутата пошкодувати, що він голосував саме так. Про що Резниченко і написав у своєму коментарі до посту.

Але, мабуть, це ще не кінець історії, бо попереду — інші сесії, куди, можливо, це питання винесуть знову. Можливо вже в доопрацьованому вигляді, і можливо депутати таки зглянуться...

В.Данько