Депутати поділились на групи, або У ОПЗЖ є "Наш край", а у Оппоблока — "Наш дім"

Опубликовано moderator - Feb 07

Двадцять друга сесія, яка відбулась у минулий четвер, 27 січня, відбулась без якихось конфліктів, або гучних депутатських суперечок. Депутати нового, сьомого скликання і спікери міськради, потихеньку освоюють та удосконалюють методи роботи в сесійній залі — два десятка питань в порядку денному вже не розтягують засідання до трьох, або більше годин, як це було під час перших засідань. Так що сесія минула доволі швидко і уклалася в годину з чвертю.

Деякі заперечення депутатів виникли під час обговорення проєкту рішення про створення опорного закладу “Новодмитрівський ліцей Костянтинівської міської ради”. Голова фракції “Опозиційний блок” Ю.Розумний поцікавився, чому, якщо по закону при реорганізації, чи ліквідації сільської школи, необхідно рік проводити громадські слухання, — їх не проводили. На що отримав відповідь від заступниці очільника управління освіти Світлани Юношевої, що мова йде не про реорганізацію, а про надання статусу закладу. Але в чому відмінність реорганізації від надання статусу заступниця, незважаючи на наполегливі запитання, не пояснювала. В підсумку діалогу з'ясувалося, що громадські обговорення все ж таки плануються, але вже при створенні філій цього опорного закладу.

Комплексна ДЮСШ, яка виносила на узгодження з депутатами свій Статут з пунктами про введення платних послуг, своє рішення змінила. В Статуті з нового буде лише нова юридична адреса, а питання про платні послуги адміністрація спортшколи за порадою юристів відклала для доопрацювання.

Питання про добровільне складання депутатом О.Золотенко своїх повноважень, здається, поступово сходить нанівець. Нагадаємо Олександр Миколайович, депутат від фракції “Слуга народу” подав заяву про складання своїх повноважень після довготривалого та прихованого конфлікту з соратниками по партії, які звинувачували його у занадто тісній співпраці з командою мера та політичними опонентами — фракцією ОПЗЖ. Останньою краплею для рішення про депутатську відставку стала спроба підпалу автівки Золотенка. На грудневій сесії колеги — депутати, його не прийняли, забажали особистої присутності. В порядок денний вже січневої сесії питання про відставку Олександра Золотенка (який не прийшов і на це засідання) теж виносилось, але його зняли. З відповідною пропозицією виступила депутатка Ольга Землянко: “Ми це питання вже розглядали і вирішили, що депутат Золотенко залишається. Нових заяв від нього не було. Ми не можемо кожну сесію поспіль розглядати одне і теж питання”.

Не голосно пройшло на сесії і потенційно конфліктне питання про встановлення надбавки до посадового окладу і премії міському голові. Згідно з проєктом рішення, загальний розмір надбавок до окладу голови громади зостанеться на рівні минулого року, та складе 200 відсотків: премія в розмірі 150% середньомісячної заробітної плати та надбавка за високі досягнення у праці в розмірі 50% від посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та вислугу літ. На депутатських комісіях це питання не викликало жодного зауваження обранців громади. Але голосували вони все ж не одноголосно: 23 — “за”, і загалом 10 — тих, хто був “проти”, “утримався” та не голосував. Щомісячні доплати міському голові депутати встановлюють, згідно рішення міськради, кожні півроку.

На останній сесії міськрада продовжила форматування депутатського корпусу — в раді з'явилася нова депутатська група “ Костянтинівка — наш дім”.

Про її створенні з трибуни оголосив голова фракції “Опозиційний блок” Юрій Розумний, який заявив, що 18 січня відбулися збори депутатів міської ради, на яких було прийнято це рішення.

Тут же питання виникло у депутата В. Суханової, — чому туди не запрошують інших депутатів? Як наприклад у депутатську групу, створеною самою Сухановою “Рівні можливості”, яка призвана захищати гендерну рівність серед обранців громади. На що Ю.Розумний, трошки зніяковів, відповів, що наразі поки що йде реєстрація депутатського утворення. “Ми бажаємо відійти від партійних прапорів, бо деякі проблеми повинні вирішуватись, оминаючи політичні протиріччя,.. а взагалі ми бажаємо бачити в групі чесних, адекватних, нормальних людей”.

Цілком можливо, адепти гендерної рівності в раді навряд чи отримають запрошення в групу “Костянтинівка — наш дім”, бо, здається, справа не в гендерних питаннях, а як раз в політичних вподобаннях. В міськраді йде процес концентрації, “злиття та поглинання” дружніх (хоча б на місцевому рівні) політсил. Як, наприклад, Опоблок та “Слуги народу”, або як в їх візаві — ОПЗЖ та “Наш край”.

Деякі досвідчені люди впевнені, що цей процес нашою громадою не обмежується. В сусідніх громадах теж формують аналогічні депутатські групи, де “Наш дім” — Бахмут, або Кораматорськ, або інше місто. Кажуть, справа в інтересах Б.Колеснікова, який готує грунт для будівництва своєї нової партії “Україна — наш дім”.

В.Данько