MostFest – перспектива та можливість знайти нові смисли для розвитку міста

Опубликовано admin - Jul 12

З 19 по 20 червня у Костянтинівки відбувся фестиваль «The Most Fest» — головна подія червня, головна подія міста, на яку завітали безліч гостей та учасників.

Програма поділялася на 2 дні, які були насичені повністю без перебільшень, бо ці дні для міста були як ковток свіжого повітря після тяжких місяців карантину. До міста завітали багато люду як в амплуа учасників, так і гості фестивалю.
Згадаємо, що схожий фестиваль був на тому ж місці, у костянтинівський промзоні 2 роки тому. Після перерви, захід повторився та набрав ще більших обертів. «Це можливість для майбутнього розвитку міста, промзона — це серце Костянтинівки, і тут треба щось робити, це не може залишитись непоміченим, це можливість знайти нові смисли для розвитку міста і допомогти це зрозуміти місцевим людям, а також і створити стратегію для адміністрації», — каже Наталка Сосницька, керівниця вільного простору та організаторка фестивалю.

Команда збирала волонтерів у соціальних мережах, допомогу шукали скрізь. «Була офіційна реєстрація для волонтерів, де можна було заповнити анкету, ми розглядали заявки, дуже багато людей подавалися, навіть з інших міст, десь було 80 заявок на волонтерство», — каже Софія Пилипенко, комунікаційний менеджер вільного простору. За словами Софії відбирали вони за тим критерієм, коли бачили, що людина має потужну мотивацію для роботи та вже за віком розуміє куди потрапила.

Робота тривала на промзоні з травня місяця, готувалися для зустрічі з містянами. Захід тривав кожного дня з 13:00 до 04:00 ранку, тобто кожен відвідувач мав змогу «виплеснути емоції» скрізь себе та залишити у пам’яті ці дні. Звісно, що до ранку дітям до 18 років було заборонено перебувати на фестивалі, але вони мали змогу отримати нові знання та емоції на денній програмі, яка тривала з 13:00 до 20:00 години, а ось з 20:00 відкривався вхід до ангару та насичував гостей відривом та музикою, починалася вечірня та нічна програма, вхід до якої складав 200 ГРН НА ДВА ДНІ. Квитки можна було придбати на вході до промзони, а також на Instagram-сторінці «The Most Fest».

«Друзі стрибнули вижче голови, ніж у 2018 році, я не знаю, як їм це приходить у голови, як вони це реалізують, бо це дійсно круто! У цьому році вони зробили багато кроків для того, щоб кожен міг прийти сюди та отримати щось нове для себе», — каже Яна, відвідувачка фестивалю.

«Фестиваль — це переосмислення, люди мають бачити це місце, не обходити його стороною, а бачити в ньому перспективу», — каже про головну мету Наталка Сосницька. Тому з цього випливають лекції, які проводилися під час денної програми, а саме «Як створити те, у що ніхто не вірить», «Як і навіщо досліджувати громадські простори», «Реалізація пром території» та багато інших тем від спікерів.

На території промзони був створений кінотеатр-куб, у якому транслювалися стрічки українського кінематографу, де містяни мали змогу переосмислити звичайні речі та надихнутися чимось новим. Для того, щоб розповсюдити ідею переосмислення, до міста запрошували й інші міста Донеччини — Краматорськ, Бахмут, Слов’янськ, Дружківку, за якими прямували безкоштовні автобуси.

Увесь захід був проведений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який підтримав місто.
«Щодо фінансової сторони фестивалю, то на захід пішло близько 3 000 000 гривень», — каже Наталка, тобто ця інформація не є прихованою, усе чисто та прозоро, гроші за вхід з містян підуть на прибирання, та на подальший розвиток промзони, тобто тут ми маємо подякувати не тільки вільному простору, а й громадянам міста, які підтримали та зробили великий, добрий крок.

До міста завітали українські музиканти — це Альона-Альона та гурт «TNMK», яких чекали з нетерпінням та натхненням містяни, бо це сучасні та талантові люди, яких приємно слухати та заспівати разом. Під час концерту люду було багато, організатори навіть думали про те, що не можуть усі вміститися, але все вийшло, емоції були неперевершені, люди співали разом з виконавцями, знімали відео, робили фото, а найголовніше — відпочивали морально та фізично. Звичайно, що це були не єдині запрошені гості, завітали й сучасні виконавці, наприклад — група «ТИСК», «ТОНКА», «OTOY», а нічну програму запалили ді-джеї з різними стилями у музиці.

Тут було все — музика, танці, смачна їжа, кіно, знання, позитив, нові знайомства, переосмислення, підтримка та відрив, і все це за допомогою вільного простору «DRUZI» та звичайно ж, громадян міста Костянтинівки.

Євгенія Верцишевська