Облік праці — електронний, а трудова книжка знадобиться?

Опубликовано moderator - May 10

Після набрання чинності Закону від 5 лютого 2021 року № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» з 10 червня 2021 року облік працюючих розпочнеться в електронній формі. Що відбуватиметься із нині діючими трудовими книжками? На це та інше запитання пошукаємо відповіді у цій статті.

Нині при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи. Незабаром ст.24 Кодексу законів про працю буде доповнено. При офіційному працевлаштуванні претендент на роботу подаватиме трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Водночас право оформити трудову книжку новий Закон не відміняє. При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки. (ч.3 ст. 24 КЗпП у новій редакції).

Сьогодні роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у цей же день. А що зміниться? Із назви статті 47-ї вилучили фразу про обов’язок роботодавця видати трудову книжку. Тобто видача трудової відбуватиметься лише на вимогу працівника. Роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. (ч.1 ст. 47 КЗпП у новій редакції).

На даний час діє окрема норма — стаття 48 КЗпП («Трудові книжки»). Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх, хто працює на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів.

Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників, якщо вони підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, на студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації. Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу. Студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після початку проходження стажування. До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі; відомості про стягнення до неї не заносяться.

А чого очікувати працюючим  з початку літа? 

Ця ж стаття 48-ма КЗпП діятиме у кардинально новій редакції, що матиме назву «Облік трудової діяльності працівника». Такий облік буде здійснюватися в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Втім, правом на оформлення трудової книжки може скористатися кожен, як і сьогодні. Бо на вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу. І якщо на працівника оформлятимуть трудову книжку, то це зобов’язуватиме роботодавця провести необхідну кадрову роботу. Адже він на вимогу працівника повинен вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі. Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

Одразу можемо помітити нові особливості збереження трудових книжок. Нині це є функцією роботодавця, а з червня, згідно нового закону, трудова зберігатиметься у працівника. Однак це не відбуватиметься одразу. Адже до завершення процедури включення до Реєстру відомостей про трудову діяльність, роботодавці продовжують зберігати та заповнювати трудові книжки, які слід видавати у день звільнення. Лише після того, як усі дані про трудову діяльність працівників будуть внесені до Реєстру, паперова трудова книжка повертається працівнику під розписку. До того ж, має бути прийнято нову постанову Кабміну, замість нині діючої стосовно порядку ведення трудових книжок. Поки що на підставі діючої Постанови КМУ від 27 квітня 1993 р. № 301 «Про трудові книжки працівників» (редакція від 28.12.2018) трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях, у представництвах іноземних суб’єктів господарювання, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку.

Як мають оголошувати та правильно документально оформляти заохочення працівникам? 

Згідно нині діючої ст.144 КЗпП заохочення застосовуються роботодавцем разом або за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації. Такі заохочення оголошуються наказом (розпорядженням) в урочистій обстановці і заносяться до трудових книжок працівників у відповідності з правилами їх ведення. Але з червня почне діяти зовсім інша норма, тобто ч.2 ст. 144 КЗпП у новій редакції. Про роль та участь профспілки у цьому питанні взагалі не йдеться. А документуватимуться заохочення у трудовій книжці лише у тому разі, якщо працівник про це наполегливо попросить роботодавця. Адже «заохочення працівникам оголошуються наказом (розпорядженням) в урочистій обстановці, а також на вимогу працівника, якщо трудова книжка зберігається у нього, заносяться до його трудової книжки».

Як відбувається обчислення страхового стажу?

Нині на підставі ч.3 ст.9 Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до запровадження системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. А незабаром ч.3 ст. 9 діятиме у новій редакції. «Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». А за періоди, за які не внесені дані до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше».

Які нововведення стосуються тих, хто перебуває на службі у місцевих радах?

Тим, хто перебуватиме та нині перебуває на службі в органах місцевого самоврядування, тобто сільських, селищних, міських радах, теж вноситимуться певні дані до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Незабаром певні зміни діятимуть разом із оновленим Законом (ч.4. ст.11 в новій редакції) «Про службу в органах місцевого самоврядування». Відомості про складення Присяги із зазначенням дати складення Присяги вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, затвердженому Пенсійним фондом України за погодженням з Мінсоцполітики України. Знову ж таки, будьте уважні. Якщо ця інформація для вас важлива, то одразу звертайтеся до служби управління персоналом (яка займається кадровими питаннями), щоби дані про Присягу внесли до трудової книжки. Бо нова норма Закону сформульована так: «на вимогу громадянина про складення Присяги робиться запис у його трудовій книжці із зазначенням дати складення Присяги». Аналогічна ситуація стосується присвоєння, зміну чи позбавлення посадової особи місцевого самоврядування відповідного рангу. Це теж важливо для тих, хто перебуває на службі. Тут вже має бути ваша особиста мотивація: вчасно перевірити, аби ці дані внесли до трудової. Адже на підставі ч.12 ст.15 Закону (в новій редакції) відомості про присвоєння, зміну чи позбавлення посадової особи місцевого самоврядування відповідного рангу вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, затвердженому Пенсійним фондом України за погодженням з Мінсоцполітики. Це відбуватиметься без вашої участі. А от вносити такий запис до трудової, то вже не обов’язково, але таке ваше право є. На вимогу посадової особи місцевого самоврядування в його трудовій книжці робиться запис про присвоєння, зміну чи позбавлення її відповідного рангу.

Трудова книжка допоможе і в земельних питаннях…

Варто навести цікавий випадок поєднання різних галузей права, коли трудова теж може людині практично знадобитися. Йдеться про право на земельну частку (пай). Відповідно до Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» (ст.2) основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат, виданий районною (міською) державною адміністрацією. Серед різних категорій осіб, які мають таке право на земельну частку (пай) є громадяни України, евакуйовані із зони відчуження, відселені із зони безумовного (обов’язкового) або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадяни України, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення, і які на момент евакуації, відселення або самостійного переселення були членами колективних або інших сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які проживають у сільській місцевості (це абзац 5-й ч.1 ст.1 Закону). Названим громадянам земельні ділянки в натурі (на місцевості) виділяються із земель запасу чи резервного фонду в розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) цих громадян України є трудова книжка члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства чи нотаріально засвідчена виписка з неї.

Леонід Гапєєв, адвокат