Щодо розбудови громади

Опубликовано Berezin - Jan 02

Що, що, а в критиканстві, "лупилівці влади"("більше ні на що не здатні") нас і нашу газету ніколи не можна було звинуватити. Ми завжди не тільки безбоязно висвітлювали недоліки влади всіх рівнів, але й ПРОПОНУВАЛИ.

Ясна річ, що "члени партії корита" плювали на наші пропозиції та робили вигляд, що їх немає. Але потім, коли одні "коритники" змінювали інших, попередники вздихали й говорили - як ми були праві. А ми знову займалися конструктивною працею на благо держави. 

Уявляєте, ми навіть ОПЗЖистам давали пропозиціії:

https://konstantinovka.news/blogs/berezin/nashe-opzzh-bazhae-buti-spravzhnimi-patriotami-dopomozhemo

Починається новий рік і мені здається доцільним освіжити головні пункти, які треба робити в громадах, коли ми переможемо. Освіжити тому, що наші міста вже одного разу звільняли і у нас є унікальний досвід - що робити після деокупації. Єдина проблема - чи почують це "нові коритникі":)

Спробуємо накидати універсальні пропозиції для всіх громад України, бо, став ВПО, та роз'їхавшись по різних краях нашій держави, ми бачимо, наскільки все це актуально та універсально для всіх.

До речі, ніхто не заважає дещо з цього робити вже зараз, бо це прості логічні дії, які все рівно будуть виконуватися, якщо ми не такі, як рашка, якщо комуняцько-ригівсько-руськомирське лайно нарешті назавжди покинуло наші голови.

Це абсолютно дискусійні речі, тому критикуйте, змінюйте та додавайте.  

1. Ясна річ, виборів у прифронтових громадах не проводити, продовжувати призначати військові адміністрації. Але створити в громадах регулярні наради учасників бойових дій.

2. Треба робити постійно діючи зустрічі керівництва громади зі всіма бажаючими, тобто ВЕЧЕ у формі громадських слухань. З заслухованням, фіксацією та наданням відповідей на всі пропозиції, що поступають. Досвід подібного був у Дружковці у 14-15 роках. Головне - не просто звітувати владі, а слухати, надати можливість людям висловлювати свої думки. Щоб не робити ДЛЯ НАС БЕЗ НАС!

Міські ради, створені за партійним принципом, ще не скоро будуть реально представляти інтереси мешканців громади, тому, якщо вони самі не "коритникі" - підтримують.

3. Обов'язкова щотижнева зустріч з керівництвом місцевої поліції всіх бажаючих. Ми це робили з 2015 по 2019 роки та довели їх ефективність. Якщо громадськість та ЗМІ в місті не ручні, не пов'язані з ментами та владою корупційними зв'язками - вони це залюбки підтримують та будуть організовувати. Перше - поліція системно звітує, що зробили за тиждень, відповідає на питання, друге - це унікальна можливість кожного бажаючого прийти та зробити заяву, яку поліція забов'язана буде розслідувати.   

Хоча б раз на рік такі зустрічі повинен робити місцевий суд. Але це вже "висший пілотаж" правосуддя. Але ми таке теж робили і воно "стріляло"! 

4. В громадах повинні працювати Ради підприємців, Громадські ради для ГО, ради профспілок, ради релігійних організацій, екологічні ради, тощо. Це також важливе при пропорціональних партійних виборах. 

5. Громадські слухання, сходи громадян по місцю проживання, сільські, вуличні сходи повинні бути постійною практикою. Це, а не гарні дороги та фасади є головним показником роботи влади!

6. Кожна цеглина, кожний цвях в місті повинні кричати, яка наша громада українська. Це навіки наша головна культурна та екскурсійна привабливість. Пантеон героїв та видатних земляків не може бути повним! Треба робити календарі, щоб всі 365 днів в році були заповнені видатними людьми та подіями. Екскурсії повинні робити діти та молодь для дітей та молоді. Бо, як говорив Олекса Тихий, якщо діти виховують дітей - вони краще виховуються самі.   

7. В Стратегії розвитку громади обовязково повинно бути - ДРУЖНІСТЬ ДО ПРИРОДИ. Це й виховання на свіжому повітрі (тим паче, якщо школи зруйновані), пошук та використання альтернативних джерел енергії, озеленення, визнання головної річки громади - памятником природи, який офіційно береться під охорону.

8. Влада повинна всіляко підтримувати та створювати (якщо їх ще немає) органи самоорганізації населення -  територіальні, квартальні чи вуличні комітети. Необхідність розвитку ОСББ вже всім зрозуміла. Зараз - це питання виживання будинків. Ми бачимо, як страждають дурні, які їх не створили. Отак і ОСН. 

Як і попередні пункти - це створення механізмів участі населення у вирішення питань свого існування. Нарешті відмова від "заточення" всього під морди та амбіції того, хто керує.

9. Правоохоронці, держслужбовці, працівники культури та освіти повинні бути головними державниками та показниками українськості та патріотизму. Громадськість повинна їх постійно контролювати та атестувати. Причому - якщо ти займаєшся брудними справами, то ти не тільки не патріот - ти ВОРОГ ДЕРЖАВИ.

Їх не обов’язково садити, але відстороняти від роботи (наприклад, за трудовим кодексом по морально-етичним принципам), не допускати до дітей та молоді - ОБОВ'ЯЗКОВО!  

Ми зараз воюємо (в тому числі інформаційно) за ПРАВДУ, тому давайте забезпечимо ПРАВДУ в тилу. І для цього не обов’язково чекати ПЕРЕМОГИ.

СЛАВА УКРАЇНІ, НАЦІЇ, ЇЇ ГЕРОЯМ ТА СМЕРТЬ ЇЇ ВОРОГАМ, ОСОБЛИВО ІНФОРМАЦІЙНИМ!!!