ОЛЕКСИНІ ЧИТАННЯ

Опубликовано Berezin - Feb 01

Ось і закінчилися чергові "Олексини читання". Цього разу вони пройшли хоч і у Костянтинівському районному клубі-музеї, але вперше на території міста Костянтинівка.

Захід було присвячено 75-й річниці заснуванню району, на ньому були присутні представники костянтинівській районній ради, відділу культури та відділу освіти. Відкрила читання заступник голови ради Л.Степаненко. 

Вона пообіцяла, що в збірці, яка зараз готується по історії району, один із розділів буде присвічено Олексі Тихому, та сказала, що дуже добре, що ми повертаємося до джерел саме українського народного коріння.

"Олексини читання" по формі є конкурсом школярів, які цього разу готували роботи по темі "Олекса Тихий та національне питання".

В жюрі конкурсу, окрім голови читань, редактора газети "Наша Дружківка" В.Фіалко та голови Товариства ім.О.Тихого Є.Шаповалова увійшов депутат Олександро-Калинівської сільскої ради, керівник громадської організації "Енеїда" А.Тараман, від "Провінції" та місцевої спілки краєзнавців І.Брєдіхін та В.Березін, від Костянтинівській "Просвіти" І.Гаврюченків.  Також в жюрі працювала представник Краматорського відділу освіти, вона ж й племінниця О.Тихого Л. Кравцова. Залу було заповнено вщент. 

Виступи вражали глибиною та патріотичністю.

Душа раділа що в нашому краї є така молодь.

Запалювалися свічки, декілька разів учасники підіймалися, щоб пом'янути хвилиною мовчання Олексу Тихого та всіх героїв, що віддали життя за Україну.

Особливе відчуття було, коли після виступу учениці костянтинівської школи №3 Маріам Барсегян (вона читали щоденник О.Тихого який він вів у подорожі по Вірменії та заздрив вірменам, які вони патріоти) після оголошення такої хвилини всі встали та дивилися, як загиблий на Євромайдані С.Нігоян читає вірш Шевченка.

Перемогу у конкурсі одержали 1 місце: Станіслав Сочинський, Дружківка та Микита Гранкін, Краматорськ, 2 місце Андрій Клімченков, Краматорськ (він також отримав приз глядачів - на відіо він в вишиванці), 3 місце Олександр Тацій, с.Зоря Костянтинівський район (був самий активний, коли задавали питання - є на відео) та Карина Китнюх, Краматорськ.

Як завжди кожен учасник отримав грамоти та подарунки (книги Тихого та українських письменників та десидентів).  

5 учасників, що зайняли призові місця у травні поїдуть в Київ, де син Тихого Володимир проведе екскурсію по місту та всі запалять свічки на могилах Тихого-Стуса-Літвина на Байковому кладовищі. Є.Шаповал, щоб підтримати Костянтинівку, яка вперше взяла участь у читаннях, від себе включив до поїздки також М.Барсегян.

Бо всім дуже хотілося, щоб костянтинівські працівники освіти нарешті звернули увагу на таку знакову фігуру нашої історії як О.Тихий, який народився поряд, та практично мешкав у Костянинівці, як це вже зробили в інших містах та районах. 

Наступного року читання пройдуть у Горлівці та будуть присв'ячені темі "Тихий та Стус".

Подробиці читайте у свіжій "Провінції". 

Фото на: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000827418079&sk=photos&collection_token=100000827418079%3A2305272732%3A69&set=a.621455697892005.1073…

Comments

    "Національна ідея держави - єдина ідея держави". Будемо сподіватися, що в результаті дій евромайдановцев ця ідея не постраждає.