Дмитрий Чистов

Про таке

Карта називається «Карта підпринятих у 1736 році армією ЇЇ ІМПЕРАТОРСЬКОЮ ВЕЛИЧНІСТЮ проти турок і татар переможних військових дій між Доном та Дніпром та при цих ріках».
/
Революцію 1905 -1907 років Ленін назвав якось «репетицією Жовтня» 1917 року. Якщо брати за початок революції події «кривавої неділі» 9 січня 1905 року – розстріл мирних робітничих вуличних протестів у Санкт-Петербурзі, то пік революції припадає на жовтневі події — загальний політичний страйк, який паралізував державу.
/
Легендарною зброєю Громадянської війни в Росії та паралельних національно-визвольних війн по її периметру у 1918-1921 рр. були броньовані поїзди. Значною мірою та війна розгорталася вздовж залізничних магістралей.
/
Арешт Григорія Білоусова відбувся о 4 годині ранку 3 червня 1907 року у себе на квартирі в Петербурзі. Ще першого червня прем’єр Столипін просив у Думи дозволу на арешт 16 найактивніших соціал-демократичних депутатів. Дума дозвіл на арешт дала, але Білоусов і сам розумів, що його депутатство буде недовгим.
/
Краще Сковороди не скажеш: «Всякому місту — звичай і права, Всяка тримає свій ум голова; Всякому серцю — любов і тепло, Всякеє горло свій смак віднайшло». У 1900-х роках звичаєве право у костянтинівській міській агломерації було патріархально-сільским. Місто ще формувалося.
/
Кадетська газета «Речь» писала у 1907 році: «В ІІ Думі значно чисельніші елементи для яких законотворча діяльність і нецікава, і непосильна, але для яких цілком доступно вимовляння пересічних промов мітингового характеру, які супроводжують кожен запит».
/
На початку ХХ сторіччя у Санкт-Петербурзькій столичній пресі можна було зустріти рекламні оголошення фотоательє Карла Карловича Булли (1853 – 1929): «Найстаріший фотограф — ілюстратор К.К. Булла. С.-Петербург, Невський, 54. Займається фотографуванням для ілюстрованих журналів на злобу дня.
/
У серпні 1914 р. вибухнула Перша світова війна. Саме цю війну, а не другу світову у Бельгії, як і у всій Європі, називають Великою. Історії Бельгії та України під час Великої війни були між собою в одному принциповому пункті схожі.
/
Останні роки два її життя, автори, особливо молодший — Діма, мали добрі відносини з Ларисою Григорівною. З часу першої зустрічі, коли ми взяли у неї велике інтерв’ю, Діма завжди до неї заходив, коли приїжджав до Костянтинівки з Києва. Спілкувалися, Лариса Григорівна запрошувала до чаю чи кави.
/
З частини I-ї ми з вами зрозуміли, що кількість має значення. Ліберальний визвольний проект емансипації євреїв через їх асиміляцію був ефективним тільки в умовах невеликої чисельності самих емансипованих (в районі 1% населення країни).
/
Нашим другом і добрим ангелом став Сейхерт Бонебаккер, автор книги «Konstantinovka construction et destruction d'une colonie belge dans la Russie de la fin du siеcle», 1989.
/
В які б глибини історії України ми не занурювалися, поруч з українцем зустрічаєш постать єврея. І які б картини майбутнього ми не малювали б, постаті українця і єврея завжди будуть поруч.
/
У 2017 році в Києві виходить російський переклад цікавого дослідження Жюля Кордевінера «Железорудное Криворожье на рубеже ХІХ-ХХ веков: европейский взгляд». Кордевінер – бельгієць, гірничий інженер, очолював в кінці ХІХ – на початку ХХ сторіччя рудник «Рахманівка» саме у криворіжському басейні.
/
Ігор тиждень провів в гостях у співавтора Дмитра в Києві. Така «відпустка» не планувалася, але нас запросили на бельгійське свято King‘s Day. Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Пан Люк Якобс проводив прийом в Національній філармонії України.
/
З ранньої весни 1897 року розпочинається виробнича діяльність бельгійців на скляному та хімічному заводах. Цей рік ознаменувався також будівництвом двох нових: залізопрокатного та пляшкового. Тому у березні приїздять не тільки будівельники, а й робітники, які будуть зайняті у скловиробництві.
/
Продовжуємо розповідь про перші сторінки індустріальної історії нашого міста. Всі спекуляції на тему «Які місцеві робітники некваліфіковані, та як сильно вони поступаються бельгійським робітникам» припиняються у травні 1896 року.
/
У 1895 виходить книга «Вся Росія» з нарисом про вітчизняне скляне виробництво: «Клас майстрів-видувальників скла вже з давніх пір цілком сформувався в Росії, між ними тут є, як і в інших країнах, чудові артисти своєї справи». В літературі існують різні погляди на професійні якості російської робочої сили.
/
Навесні 1896 року розпочинається будівництво скляного заводу біля станції Костянтинівка. У березні починають прибувати у Сантуринівку перші бельгійські робітники. Це будівельники, як кваліфіковані, так і підсобні робочі.
/
Коли бельгійський інженер Луї де Бер восени 1895 приїхав у «дикі» українські степи Південної Росії, то землю вже вкривав сніг. Він поселився у хаті селянина Данила. На питання: «Де можна купити сані?» Бельгієць почув відповідь: «Почекайте на ярмарок у Бахмуті».
/
У 1894 році промисловість Бельгії, скляна в тому числі, була вражена потужною кризою перевиробництва. Це спонукало великих капіталістів Бельгії звернути увагу на Російську Імперію. В Росії також була криза, але протилежної полярності: не вистачало капіталів для розвитку країни.
/